Legendarisk komiker udstiller hykleriet. Og takker af for nu

Mediekommentar: I sit sidste show – for nu – rydder Dave Chappelle op i alle sine egne konflikter med lgbt+-miljøet og dets internetkrigere. Og husker os alle på en vigtig sandhed: »Twitter er ikke et virkeligt sted«.

Showet »The Closer« af den amerikanske komiker Dave Chapelle er netop blevet tilgængeligt på Netflix. Og her har ingen grupper helle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathieu Bitton/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de frelstes kapløb uddeles dødskys efter et tilfældighedsprincip. Det er aldrig til at vide, hvem shitstormen retter sig mod næste gang, og der er ingen logik, når det gælder strafferammen for »forbrydelserne«.

Dette står mig mere klart end nogensinde efter at have set den amerikanske standupkomiker Dave Chapelles sidste show, »The Closer«. Showet sætter punktum i en række optrædener, komikeren har produceret for Netflix.

Og denne gang bliver der rettet misforståelser og skudt med skarpt. Jøder, transkønnede –  lgbt+-miljøet generelt – asiater, sorte og hvide. Ingen har helle, når Dave Chappelle træder ind på scenen. En slags ligestilling i praksis, men lad nu det ligge …

Gå til primærkilden

For at forstå nogle af de opgør, Dave Chappelle tager under showet, er det en god idé at se hans tidligere show på streamingtjenesten Netflix. Og ikke mindst hans tidligere sammenstød med diverse lgbt+-personer.

Han opfordrer sågar selv til det undervejs i showet, da han opponerer imod at lade vrede og opstand tage afsæt i rygter, fejlciterende artikler og Twitter. Og det er et råd, der sagtens kan overføres til alle offentlige samtaler og shitstorme alle steder hele tiden.

Tænk, hvis man kunne optrevle, hvor mange kommentarer på sociale medier der har afsæt i, at afsenderen har hørt, at en ven engang har læst, at en eller anden engang har sagt noget forargende et tredje eller fjerde sted. Det ville gavne os alle – og sortere godt og grundigt i støj og had – hvis det blev almindelig praksis at gå til den oprindelige kilde.

Altså: Find det oprindelige udsagn, se det oprindelige show, læs det oprindelige interview, hør den oprindelige podcast. Find lige netop dét sted, hvor noget, du tror, du skal være forarget over, bliver sagt – og hør så rigtig godt efter.

Og husk dernæst på, at ikke alt handler om dig eller de mennesker, du agerer ally (allieret, red.) for den pågældende dag. Så vil du opdage, at Dave Chappelle har én mission, når han spørger:

»Hvorfor er det lettere for Bruce Jenner at skifte køn, end det er for Cassius Clay at skifte navn?«

Og det er ikke at kritisere Caitlyn Jenner eller transkønnede. Pointen er, som i alle Chapelles shows, at pege på de steder i det amerikanske samfund, hvor sorte forskelsbehandles.

Dave Chappelle bidrager med nuancer og perspektiver på debatter, som ellers tenderer til det ensporede og ofte bærer præg af manglende udsyn.

Hysterisk hykleri

Typisk er der intet så hyklerisk som en shitstorm, der er udløst på et frelst grundlag. Også her har Dave Chappelle fat i et iøjnefaldende eksempel:

I august i år havnede rapperen DaBaby i en større shitstorm efter en række homofobiske udtalelser under en koncert.

Han bad blandt andet publikum række telefonerne i vejret, hvis de »ikke sutter pik på parkeringspladsen« eller er smittet »med nogle af de dødelige kønssygdomme, der gør, at du dør inden for to uger«.

Den amerikanske rapper DaBaby har det borgerlige navn Jonathan Lyndale Kirk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Suzanne Cordeiro/Ritzau Scanpix.

Åbenlyst usmagelige og uoplyste udtalelser. Og det lod hele verden ham så sandelig også vide.

11 amerikanske organisationer, der kæmper for at forebygge hiv og aids, kaldte i et fælles brev DaBabys budskab for »skadeligt« og »stigmatiserende«. Megastjerner som Elton John, Madonna og Dua Lipa tog offentligt afstand.

Modemærket BoohooMan afbrød et samarbejde med DaBaby, ligesom mindst seks festivaler tog ham af plakaten. Og sociale medier svømmede selvfølgelig over af vrede kommentarer.

Han er blevet såkaldt cancelled, hvilket er, når en stor gruppe, typisk på mediet Twitter, sikrer, at en person mister sin popularitet – oftest sker dette på baggrund af ufølsomme udtalelser.

Ovenstående er et meget klassisk eksempel på, hvor magtfuld viral forargelse kan være. Der, hvor det bliver interessant, er dog, da det viser sig, at DaBaby i 2018 blev anholdt i forbindelse med noget tumult, der havde en fatal udgang i et Walmart-supermarked i North Carolina. En ung mand på 19 år blev skudt og dræbt under optrinet.

Sagen blev aldrig opklaret, fordi der ikke var vidner, men DaBaby blev senere dømt for at bære et skjult våben i forbindelse med episoden. Han insisterer på, at han ikke trykkede på aftrækkeren.

Faktum er, at en 19-årig mand mistede livet.

Og hvad havde Elton John, Madonna, diverse organisationer og sure, moralsk overlegne mennesker på sociale medier så at sige til alt dette? Ikke det store.

Noget tyder altså på, at menneskeliv er mindre værdifulde en visse gruppers følelser.

Det bør få enhver Twitter-kriger til at stoppe op og spørge sig selv, hvorvidt sociale medier er det rette sted at udkæmpe moralske kampe om retfærdighed.

Og husk så på, som Dave Chappelle siger det så præcist:

»Twitter er ikke et virkeligt sted.«