Sådan bliver de vilde 2020ere: Spang og Cilius anholdt i Sverige, Big Mette-loven og den sidste nytårsraket

Klumme fra fremtiden: Berlingskes Søren Jacobsen Damm ser tilbage på det kommende årti – et årti som forhåbentlig aldrig kommer.

Fotocollage: Linda Kastrup/Liselotte Sabroe/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

2029 var et ganske særligt bemærkelsesværdigt år for dansk satire. Jonatan Spang og Frederik Cilius, to af Danmarks mest fremtrædende komikere, blev anholdt i Sverige for den samme brøde, nemlig at gøre grin med Sveriges statsminister, Greta Thunberg, hvilket som bekendt blev gjort ulovligt i 2028.

Den midaldrende komikerduo, der turnerede sammen i det svenske med showet »Jeg gi’r en bajer, hvis du gi’r to!«, er blevet dømt ved retten i Stockholm. De skal nu begge gennemføre obligatoriske sensitivitetsøvelser og detox-kurser rettet mod toksisk maskulinitet.

»I 2028 fik alle mennesker på overførselsindkomster en elektronisk skridttæller. Man kunne så herefter forhøje sin månedlige overførsel alt efter, hvor fysisk aktiv man er.«


2022 var året, hvor Københavns Universitet indførte tvungent kvinde/queer-filosofikum på alle humanistiske uddannelser. Samtidig forbød man betegnelserne »mand/kvinde« – ligesom der blev indført forbud mod tekster af hvide cis-mænd som Platon, Heidegger, Newton med flere. Man diskuterer stadig, om et eventuelt forbud mod Kierkegaard skal gennemføres, idet det er uvist, om han bør kategoriseres under »queer-filosofi«.

En spag kritik af, at kun ni procent af de studerende ved indskrivelsen på humaniora i 2029 var »mænd«, blev afvist med begrundelsen, at hvide mænd pr. definition ikke kan diskrimineres, og at man i øvrigt ikke længere skelner mellem »mænd« og »kvinder«.

Slut med kød

2026 var året, hvor det af sundhedsmæssige årsager på landets arbejdspladser blev forbudt at sidde ned mere end 60 minutter om dagen, ligesom det blev forbudt at servere kød i kantinerne.

I 2028 fik alle på overførselsindkomster en elektronisk skridttæller. Man kan så herefter forhøje sin månedlige overførsel alt efter, hvor fysisk aktiv man er.

2020erne var også årtiet, hvor mængden af offentligt ansatte og folk på overførsler eksploderede, og hvor de nu i en årrække har udgjort et massivt politisk flertal.

Præsident Ivanka Trump har – ligesom som hendes far har gjort det – ytret ønske om at købe Grønland. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM LO SCALZO.

S-regeringen har sammen med fagbevægelsen udnyttet sin syndikalistiske position til at hæve skatter, grønne afgifter og arveafgifter betragteligt. Samtidigt har man aggressivt udvidet den offentlige sektor og hævet overførselsindkomsterne, til stor tilfredshed hos egne kernevælgere, der samtidig er vokset eksponentielt i antal.

Der viste sig lette tegn på nervøsitet i regeringen, da adskillige store virksomheder, blandt andre Novo, i 2027 endegyldigt forlod landet. De tiltagende svigtende skatteindkomster har man valgt at finansiere ved at optage lån i udlandet.

Desuden har Frederiksen-regeringen ytret fornyet interesse for at sælge Grønland til USA. Præsident Ivanka Trump har udvist interesse for købet, der allerede blev diskuteret under hendes fars administration.

Big-Mette

2020erne var årtiet, hvor det endegyldigt lykkedes Frederiksen-administrationen at færdiggøre et komplet DNA-register over alle danske statsborgere. Man havde også held med at få flertal for den såkaldte Big Mette-lov, som gjorde det lovligt for regeringen konstant at overvåge alle borgere via deres egne computere og mobiltelefoner. Regeringens medlemmer er dog undtaget af hensyn til »rigets sikkerhed«.

Og fra her fra årsskiftet 2029 til 2030 bliver alt fyrværkeri på nær knaldperler så forbudt, så nyd det en sidste gang. Fra næste år bliver nytårshimlen lige så grå og trist som på alle andre vinternætter.

Godt nytår?