S-ordfører går ind i ophedet debat om foie gras: »Jeg bryder mig ikke om det«

Socialdemokratiets Anders Kronborg ønsker at tage debatten om foie gras op på politisk plan. Det er ikke ordentlig dyrevelfærd, siger S-ordføreren.

Ma Poule i Torvehallerne sælger foie gras, og det har vakt røre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Socialdemokratiets fødevareordfører, Anders Kronborg, tilslutter sig de kritiske røster i debatten om den franske delikatesse foie gras.

Han mener nemlig ikke, at foie gras, der bliver til efter tvangsfodring af gæs og ænder, er »ordentlig dyrevelfærd«.

»Jeg synes ikke, det er ordentlig dyrevelfærd, at man tvangsfodrer dyr og piner dem, blot for at nogle få kan nyde en luksuriøs spise. Jeg bryder mig ikke om det, og jeg synes, at vi skal tage debatten på et politisk plan også,« siger Anders Kronborg.

Hans reaktion kommer efter, at SF fødevareordfører, Carl Valentin, torsdag krævede, at den franske delikatesse forbydes produceret på EU-plan.

»Det er egentligt ret simpelt. At stoppe dyrenes lidelser er vigtigere for SF end at tilfredsstille overklassens smagsløg. Tvangsfodring er en grufuld oplevelse for fuglene, og derfor ønsker vi (SF.,red.) et forbud mod tvangsfodring i hele EU,« skrev Carl Valentin på Twitter.

Socialdemokratiets daværende fødevareminister, Dan Jørgensen, sagde i 2014, at han ville have foie gras forbudt i hele EU. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra nuværende fødevareminister, Mogens Jensen (S), der er på ferie.

Helligfranse og godhedskrigere

Anders Kronborg og Carl Valentin er langt fra de eneste, som har blandet sig i den seneste debat. Den har nemlig raset gennem de sidste uger, og flere prominente stemmer fra begge fløje har blandet sig.

Det hele begyndte i sidste uge, da Torvehallernes direktør Lotte E. Andersen gik ud og sagde, at man fra hallernes side opfordrer til, at man ikke længere sælger foie gras fra stadeholderne. Udmeldingen kommer, fordi det er faldet nogle gæster for brystet, at Ma Poule, der forhandler franske specialiteter, sælger foie gras.

Anne Sophia Hermansen, Berlingskes kultur- og livsstilredaktør, kaldte efterfølgende i en klumme Lotte E. Andersen for en »slapsvans«, fordi hun har givet efter for »helligfranse og godhedskrigere«, der ikke forstår, hvad foie gras er.

Anne Sophia Hermansen understreger, at hun godt ved, hvordan foie gras bliver til, men det forhindrer hende ikke i at elske det. Ifølge hende er det  »symbolet på al civilisation og på det, der adskiller mennesket fra dyret«, selvom tvangsoverfodringen betyder, at fuglene ikke kan stå oprejst længere.

»Det er en gammel fransk tradition, der hylder alt det, som de radikaliserede veganere aldrig kommer til at forstå – længslen efter nydelse og kulinarisk ånd,« skriver Anne Sophia Hermansen.

En tur i den politiske manege

Anders Kronborg, fødevare- og dyrevelfærdsordfører for Socialdemokratiet, vil gerne sætte debatten om foie gras på den politiske dagsorden. Han tror nemlig godt, at der kan være noget, som man fra politisk hold kan gøre.

»Jeg synes, den her debat er så vigtig, at den fortjener at blive taget seriøst i den politiske manege. Det kan ikke være rigtigt, at dyr skal lide en pinefuld skæbne for, at nogle kan spise foie gras. Det er ikke en menneskeret, og vi skal i stedet fokusere på at sikre den gode dyrevelfærd. Det ligger mig stærkt på sinde,« siger Anders Kronborg.

Han roser opfordringen fra Torvehallerne om at undgå foie gras.

»Det er kun positivt, at branchen forholder sig kritisk til det. Det er nødvendigt, at de er med, hvis vi skal et skridt i den rigtige retning i forhold til at sikre bedre dyrevelfærd. Det fremmer også en god fødevarekvalitet,« siger Anders Kronborg.