Dan Jørgensen vil forbyde foie gras i hele EU

Det tangerer dyremishandling, når man producerer foie gras, mener fødevareminister Dan Jørgensen. Han vil have EU-Kommissionen til at forbyde spisen i hele EU.

Gæs ved en producent af foie gras i Saint-Michel i det østlige Frankrig Fold sammen
Læs mere
Foto: REMY GABALDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nogle er det en eksklusiv delikatesse, for andre et udtryk for bestialsk dyremishandling.

Nu tager fødevareminister Dan Jørgensen (S) stilling i striden om foie gras og kræver det danske forbud mod at fremstille den kontroversielle spise udbredt til resten af EU.

»Jeg synes, at tvangsfodring af ænder og gæs, som jo er det, der reelt ligger bag foie gras-produktion, er noget, der tangerer dyremishandling. Det er ikke noget, vi burde have i Europa,« siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Han har allerede skrevet til den nye kommissær for området for at presse EU-Kommissionen til at sætte foie gras, der er den fede lever fra de tvangsfodrede dyr, på den sorte liste.

»Jeg lægger pres på EU-Kommissionen, som helt formelt skal fremsætte sådan et forslag, hvis det skal vedtages,« siger Dan Jørgensen.

Som medlem af Europa-Parlamentet har Dan Jørgensen i årevis fremført sin modstand mod foie gras. Han erkender, at det bliver svært at overbevise alle andre om fornuften i et forbud.

»Det er et område, som også betyder meget kulturelt - specielt for franskmændene. Derfor er der nok ingen tvivl om, at der er stor modstand mod sådan et forslag, men jeg har det sådan, at hvis der ikke er nogen, der kæmper kampen, så vinder vi den i hvert fald aldrig«.

Dyreværnsforeningen Anima jubler over Dan Jørgensens udmelding, som man ser som et stort skridt i den rigtige retning.

»Jeg tror, at sandsynligheden for et EU-forbud er god på den lange bane. På den korte bane vil der være et stykke arbejde at gøre, og derfor er det her et godt første skridt,« siger kommunikationschef Thorbjørn Schiønning.

Anima er indædt modstander af foie gras.

»Når man først har set optagelser af, hvordan foie gras produceres, er det meget, meget svært at være tilhænger af det,« siger han.

Gennem længere tid har Anima arbejdet på at få danske restauranter og supermarkeder til at fjerne foie gras fra menukort og butikshylder.

»Det går fantastisk med det arbejde. Når man først kommer ud med informationerne, oplever vi en meget stor lydhørhed,« siger Thorbjørn Schiønning.