»Jeg vil ikke stresses af korte seatings – så bliver jeg hellere hjemme.«

I en kommentar retter Berlingskes mad- og vinredaktør, Søren Frank, kritik mod de københavnske restauranter for at have et koncept med korte og flere seatings i løbet af en aften. Ifølge Søren Frank er det blevet normalen »kun« at have et bord i to timer – og nogen steder halvanden time – når restaurantgæster skal ud og spise på deres favoritrestaurant.

Ifølge redaktøren er »restauranternes seatings nu så stressfremkaldende korte, at man dårligt kan nå at spise.«

»Resultatet er, at man stresser med en fornemmelse af at være bagud, og det er jo ikke ligefrem det, man drømmer om, når man har brugt en friaften og et par tusinde kroner efter skat på at slappe af og hygge sig,« skriver han blandt andet i kommentaren.

Jesper Madirazza-Marcussen, der ejer de københavnske restauranter Pluto, Gorilla, Maison og Retour, giver Søren Frank »fuldstændig ret i«, at korte seatings af halvanden eller to timers varighed kan spænde ben for restaurantoplevelsen. Men han fortæller også, at der hos hans restauranter er mulighed for at blive længere, hvis behovet er der.

»Hvis der er nogen mennesker, der ved, at de kommer klokken 18, men godt kunne tænke sig at være her hele aftenen, så kan de bare kontakte os. Så ved vi jo, at de vil sidde der hele aftenen, og er bordet ledigt, så vil de få bordet hele aftenen,« siger han.

Hvorfor har I valgt at have seatings?

»Hvis vi ikke kan køre dobbeltseating (bordreservationer af tre timers varighed, red.), så vil vi i hvert fald have 40 procent færre gæster, og så er der ikke noget økonomi.«

Men der er også en anden grund til, at Jesper Madirazza-Marcussen har valgt at have tidsbegrænsede bordreservationer – og det er at sikre, at der er gæster nok i restauranterne.

»Grunden til, at gæsterne kommer hos os, er energien og stemningen. Det er altoverskyggende i forhold til mad og drikke. På Pluto og Gorilla er der altid sjovt og gang i den og for at få det, så bliver man også nødt til at sørge for, at menneskerne er der.«

»Det tager en måned at komme gennem de her coronatider«

På Jesper Madirazza-Marcussens fire restauranter er det normalvis kun weekender og »specielle dage«, at restaurantgæster kan forvente tidsbegrænsede bordbestillinger. På Pluto, Gorilla og Maison kan man som gæst råde over et bord i tre timer, mens de besøgende kan få to og en halv times bordreservation hos Retour.

Men gæsterne har også mulighed for at booke en såkaldt »short seating«, som er af totimers varighed.

Hvis man spørger Jesper Madirazza-Marcussen, er det især de mange coronarestriktioner, som har forårsaget, at bordreservationerne er blevet kortere. Og det har Søren Frank ikke øje for i sin kritik, mener restaurantejeren.

»Det første jeg tænkte, da jeg så Sørens kommentar, var »uhhh, Søren, har du tænkt på, at der lige har været corona, hvor vi har skulle lukke klokken 22«. Der har vi allesammen – inklusiv os – skruet ned for længden af seatings. Og det er simpelthen, fordi vi økonomisk er blevet nødt til det,« siger Jesper Madirazza-Marcussen.

Samtidig peger han på, at ni ud af ti restauranter i København har været nødsagede til at forkorte deres bordreservationer med en halv time på grund af coronarestriktioner.

»Under corona var det ikke sjovt for nogen. Det var hverken sjovt for os eller gæsterne. Det var stressende. Jeg tror bare, man skal huske på, at det først var i sidste uge, vi kunne lave de her bookingtider om, fordi det var dér, hun (statsministeren red.) meldte ud, at restriktionerne ville blive fjernet,« fortæller han og uddyber:

»Det vil sige, at alle dem, der har booket for 14 dage siden til om en måned, har booket i coronatiderne, og hvis man har en fredag fyldt med tider, kan man ikke lave det om. Det tager en måned at komme gennem de her coronatider.«

Jesper Madirazza-Marcussen kan fortælle, at hans fire restauranter nu er kommet tilbage til normalen, så gæsterne endnu en gang kan reservere et bord i tre timer.