Nyt institut vækker både glæde og bekymring: »Det er helt afgørende, at det her ikke bliver en måde, man beslutter, hvilken kultur man investerer i«

Kulturens Analyseinstitut skal analysere, hvilken værdi kunst og kultur har og skaber. Ordførere fra flere partier og Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, siger samstemmende, at det ikke kun skal bruges som grundlag for, hvilken kultur det er værd at investere i.

Kan effekten af kunst og kultur måles? Nyt analyseinstitut skal beskæftige sig med netop det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den nye finanslovsaftale, der blev præsenteret mandag, blev der blandt andet sat penge af til at etablere Kulturens Analyseinstitut. Finanslovsaftalen er indgået mellem regeringen, Enhedslisten, Radikale, SF, Kristendemokraterne og Alternativet.

Kulturens Analyseinstitut »skal understøtte mere viden om kulturbranchens forhold og kulturens betydning for borgernes trivsel, blandt andet med afsæt i evidens- og forskningsbaserede undersøgelser,« lød det i en pressemeddelelsen fra Kulturministeriet mandag.

Men kan man kvantificere kunstens værdi?

Radikale Venstre havde ideen om Kulturens Analyseinstitut med til finanslovforhandlingerne efter stor efterspørgsel fra kulturlivet, siger kulturordfører Zenia Stampe. Hun tror, at opbakningen til ideen var så stor, fordi kulturlivet ikke følte, de blev prioriteret under corona.

»Jeg er optimistisk i forhold til Kulturens Analyseinstitut, fordi det er nogle kloge ordførere, der har lagt stemmer til og skal drøfte det her. Jeg ved, at man har været opsøgende i dialogen op til forslaget, i hvert fald over for mig og Dansk Live, og det tror jeg også ministeren vil være,« siger Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

»Analyseinstituttets data skal vise sort på hvidt, at kulturen har en værdi,« siger Zenia Stampe.

Esben Marcher, der er sekretariatschef i brancheorganisationen for koncerter og spillesteder, Dansk Live, er optimistisk og siger, han er rigtig glad for det kommende analyseinstitut.

»Men det er helt afgørende, at det her ikke bliver en måde, man beslutter, hvilken kultur man investerer i, selvom jeg forestiller mig, det er en af de ting, kommunerne gerne vil bruge denne slags analyser til,« siger Esben Marcher.

Birgitte Bergman (K), der er kulturordfører, bekræfter delvist Esben Marchers bekymring. Analyseinstituttet var oprindeligt et konservativt forslag, som hun er glad for nu bliver til virkelighed.

»Den viden, vi stadig ikke ligger inde med, kunne ellers bruges til at vurdere hvilken effekt, kultur og kulturpolitiske tiltag har – også på andre områder, som for eksempel socialområdet. Og så er det sundt, at vi på Christianborg træffer beslutninger på et oplyst grundlag,« siger den konservative kulturordfører.

Sultne museumsgæster

Birgitte Bergman siger dog, at det er vigtigt at holde sig for øje, at effekten af kunst og kultur ikke altid kan måles og vejes, og at kunsten også er et mål i sig selv.

»Men vi skal også se på, hvilke afledte effekter det har, når folk besøger kulturtilbud. Hvis man kigger på Vestkysten, så er der vist ingen tvivl om, hvad Tirpitz-museet gør for det område. Der kommer flere gæster og turister til området nu – folk, der lejer huse, går i butikker, går ud og spiser og så videre. Det skal vi have tal på, så man vise, hvad investeringer i kulturområdet kan føre til,« siger Birgitte Bergman.

Zenia Stampe siger ligeledes, at hun ikke mener, at analyseinstituttet kun skal fokusere på det økonomiske perspektiv.

Zenia Stampe (RV) siger, at det er vigtigt at sørge for, at alle interessenter høres, når Kulturens Analyseinstitut skal udformes endeligt.  Det vil for eksempel sige Kommunernes Landsforening, Dansk Erhverv og kulturaktører som Dansk Live og Dansk Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

»Det skal også belyse de mange forskellige områder, hvor kunsten og kulturen har betydning for samfundet. Det kunne eksempelvis være, hvordan man kan arbejde med at bryde negativ social arv med kunst og kultur – der kan vi få inspiration fra Idrættens Analyseinstitut,« siger Zenia Stampe.

Berlingske ville også gerne have talt med kulturminister Ane Halsboe Jørgensen (S), men hun var optaget tirsdag, oplyste Kulturministeriet.

Den socialdemokratiske kulturordfører, Kasper Sand Kjær, havde til gengæld tid til at tale.

Har en værdi, selvom den ikke kan påvises

Regeringen er opmærksom på, at det ikke er alt kunst og kultur, der kan måles og vejes, siger han.

»Som jeg også har udtalt før, så skal sådan et analyseinstitut ikke blive til noget, der blot kvantificerer kulturen. Det skal heller ikke være sådan, at hvis noget ikke kan måles, så har det ingen værdi. Kunst har en værdi i sig selv, og det skal vi holde fast i.«

Hvordan har I tænkt jer at holde fast i det, Kasper Sand Kjær?

»Vi vil holde fast i det, ved også at støtte og føre kulturpolitik på områder, der ikke er data på. Det her må ikke bliver et spørgsmål om beslutningsgrundlag alene. At investere i kunst og kultur har en selvstændig værdi, også selvom den værdi ikke kan påvises direkte.«

Udover Kulturens Analyseinstitut, er der i finanslovsaftalen også afsat midler til det nationale publikumsudviklingsprojekt Applaus, som skal hjælpe kulturinstitutionerne med dataindsamling og –vurdering.