Kulturminister opfordrer til boykot af kendt russisk komponist

Begrundelsen er, at krigen i Ukraine er »et civilisationsmæssigt slag om kultur og historie,« skriver den ukrainske kulturminister.

»Russisk kultur er blevet brugt af medlemmer af Kreml til at retfærdiggøre deres frygtelige krig,« udtaler Oleksandr Tkatjenko, kulturminister i Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen af marts i år blev det debatteret heftigt i nærværende avis, om man fortsat burde spille russiske kunstnere, når man i Danmark opførte klassisk musik.

Det Kongelige Teater valgte dengang at »afbryde engagementet« med en gæsteoptrædende kunstner, man havde fundet ud af havde russisk pas, og i symfoniorkestret Copenhagen Phil fravalgte man russiske solister og dirigenter, men valgte at beholde værker af »Stravinskij, Tjajkovskij eller Sjostakovitj« på programmet.

Teaterinstruktøren Martin Lyngbo udtalte siden, at han var dybt bekymret over disse tiltag, og spurgte retorisk på Facebook, om »man i Danmark skulle holde op med at læse Goethe og Immanuel Kant, fordi de var tyske«.

Men nu er det netop en sådan situation, som den ukrainske kulturminister, Oleksandr Tkatjenko, opfordrer til.

»Boykot af russisk kultur er et vigtigt skridt. Vi taler ikke om at fjerne Tjajkovskij (russisk komponist 1840-1893, red.), men snarere om at sætte opførelsen af hans værker på pause, indtil Rusland stopper sin blodige invasion. Det har ukrainske kulturelle spillesteder allerede gjort i forhold til både  ham og andre russiske komponister. Vi opfordrer vores allierede til at gøre det samme,« skriver Tkatjenko i et længere debatindlæg i The Guardian.

Begrundelsen er, at krigen i Ukraine er »et civilisationsmæssigt slag om kultur og historie.«

Russisk kultur bliver brugt som våben

Ifølge Oleksandr Tkatjenko forsøger Vladimir Putin at benytte russisk kultur som et værktøj, der skal fremme russiske interesser. Herunder ved for eksempel at promovere russisk ballet, skriver han.

»Russisk kultur er blevet brugt af medlemmer af Kreml til at retfærdiggøre deres frygtelige krig,« skriver den ukrainske kulturminister, og nævner, at Sergej Lavrov for nylig citerede et digt af Aleksandr Pusjkin på russisk tv. Udsendelsen indeholdt også billeder af G7-mødet, et billede af Joe Biden foran det amerikanske flag samt russiske patriotiske symboler.

Kulturministeren skriver, at krigen til gengæld har ført til, at man i højere grad har fået øjnene op for ukrainsk kultur, og at ukrainske melodier og stemmer kan høres på nogle af verdens mest prestigefyldte scener.

Det Kongelige Teater har til januar »Svanesøen« på programmet, hvor netop Pjotr Tjajkovskijs musik spilles til, og Copenhagen Phil har Stravinskijs »Le sacre du printemps« på programmet.

I marts skrev Peter Lodahl, musikchef i Copenhagen Phil, i et læserbrev, at alle komponister skulle kunne spilles af symfoniorkestret.

»Vi censurerer ikke russiske værker, men vores opmærksomhed er skærpet med hensyn til de dramaturgiske forlæg, der ligger til grund for de værker, vi programsætter. Kunstens rolle kan ikke undervurderes, vi har et stort ansvar og er således altid opmærksomme på relevansen af de symfoniske værker, vi vælger at bringe. Og lige nu er krigen i Ukraine med til at skærpe det ansvar,« skrev Peter Lodahl.

Berlingske arbejder på at få kommentarer på boykotopfordringen fra Copenhagen Phil, Det Kongelige Teater og Martin Lyngbo.