Bør danske orkestre holde op med at spille russisk? Kulturspidser står med svært dilemma

Copenhagen Phil er blandt de institutioner, der har besluttet at følge kulturministerens opfordring til at boykotte Rusland. Men skal boykotten også omfatte, at man undlader at opføre værker af de klassiske russiske komponister?

»Jeg er tilhænger af en hård linje overfor Rusland, så længe landet er et personificeret diktatur med et illegitimt sikkerhedsbehov, som inkluderer, at man med krig og vold, forsøger at afsætte regimer i nabolande der ikke er underdanige,« siger Peter Lodahl, der er musikchef i Copenhagen Phil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Louise Neupert
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag, dagen efter invasionen af Ukraine var begyndt, skulle symfoniorkestret Copenhagen Phil spille koncert i Radiohuset. Koncerten blev indledt med den ukrainske nationalmelodi.

Det virkede indlysende i situationen, siger Peter Lodahl, der er musikchef i Copenhagen Phil.

»Vi ønskede med vores bidrag at tænde et lille lys i en mørk tid. Det var vigtigt, at indslaget var respektfuldt og en klar tilkendegivelse af fuld solidaritet, venskab og urokkelig støtte til det lidende ukrainske folk. Vi har naturligvis ikke hermed kunnet ændre krigens sørgelige gang, men hvis blot nogle har følt et stærkt fællesskab om en stærk sag om retfærdighed og frihed, så har indslaget været det hele værd,« siger Peter Lodahl.

Videoen fra koncerten, som man kan se herunder, er blevet delt på sociale medier over hele verden, og Copenhagen Phil har modtaget en lang række taknemmelige tilkendegivelser.

Lodahl mener, at alle danske kulturinstitutioner bør stå sammen med en fælles politik, hvad angår russiske samarbejder.

Udmeldingen fra Lodahl kommer, efter at kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) sagde, at danske statslige kulturinstitutioner skal droppe russiske samarbejder, og samtidig opfordrede kraftigt til, at andre kultursteder gør det samme.

Russiske komponister på programmerne

Det har man taget til sig på Det Kongelige Teater, som i modsætning til Copenhagen Phil er en statslig institution. Tilfældigvis er det dog sådan, at man på Det Kongelige Teater ikke har nogle russiske kunstnere på programmet i denne sæson, hvorfor der ikke er noget, der skal aflyses, siger teaterchef Kasper Holten.

»Vi har derfor ikke haft noget konkret, vi skal forholde os til for nuværende, men ville selvfølgelig havde fulgt ministerens instruks, hvis der var,« siger Kasper Holten.

Det Kongelige Teater har for tiden en ukrainsk gæstesanger, som spiller med i »Don Giovanni«, siger Kasper Holten, som er teaterchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

I Copenhagen Phil har man fravalgt russiske solister og dirigenter i det program, orkestret netop i disse dage har færdiggjort. Man har dog valgt at beholde værker af Stravinskij, Tjajkovskij eller Sjostakovitj på programmet, siger Peter Lodahl.

»Tre komponister i øvrigt, som på hver deres måde har udfordret Rusland i deres samtid. Man kan kritisere os for ikke at gå planken ud og iværksætte en boykot af vores værkkuratering,« siger Peter Lodahl og fortsætter:

»Det er muligt, at vi kommer dertil. Som udgangspunkt forholder vi os udelukkende til sanktioner, der handler om nulevende. Jeg må indrømme, at jeg stadig er delvist uafklaret på dette spørgsmål. Hvis signalværdien er, at vi dermed støtter russisk kultur, så bør vi kraftigt genoverveje vores programkuratering.«

Kasper Holten siger, at de også på Det Kongelige Teater har Stravinskij, Tjajkovskij, Sjostakovitj og flere andre russiske komponister på programmet i den kommende tid, og at de ikke bliver fjernet.

»Selvfølgelig er vi som alle andre berørte af situationen og tager afstand fra det officielle Ruslands handlinger. Men Rusland er en stor kulturnation, der heldigvis er mere og andet end Putin. Sjostakovitj blev jo selv forfulgt af Stalin, og det ville da være helt barokt at aflyse en regimekritikers opera (»Næsen«, red.) om livets absurditet,« siger Kasper Holten, som dog anerkender, at der vil være nogle, der ikke har lyst til at høre russisk musik.

Det aalborgensiske dilemma

I Aalborg Symfoniorkester står man med lidt af et problem, som også var årsag til et møde i direktionen mandag. Onsdag skal orkestret nemlig spille sammen med den verdensberømte russisk-østrigske sopran Anna Netrebko i den ligeledes verdensberømte koncertsal Elbphilharmonie i Hamburg.

Men Anna Netrebko er lige nu kontroversiel, fordi hun ifølge flere medier er ven af den russiske præsident, Vladimir Putin, og fordi hun i 2014 støttede prorussiske separatister i Østukraine.

Samme Netrebko aflyste fredag i sidste øjeblik en koncert i Aarhus med henvisning til »den nuværende situation i Ukraine«.

Anna Netrebko er en af verdens mest feterede operasangere. Men Netrebkos venskab med den russiske præsident, Vladimir Putin, og tidligere støtte til prorussiske separatister i Østukraine skaber problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Teatro Alla Scala/AFP/Ritzau Scanpix. .

Berlingske har været i kontakt med Aalborg Symfoniorkester, men her er man i skrivende stund endnu ikke nået frem til en beslutning.

Kasper Holten forstår godt sine aalborgensiske kollegers dilemma og understreger, at det er »rent held«, at han ikke selv står i samme dilemma.

»Det er en dilemmafyldt tid for os alle. Kunsten skal jo netop forene os og tale i en tid som denne. På den anden side ville man være naiv, hvis ikke man har blik for, at kunst og kunstnere altid er blevet brugt politisk,« siger Kasper Holten.

Trine Nielsen, der er bestyrelsesformand for Copenhagen Phil, er også bestyrelsesformand for Det Danske Filminstitut. Hun beretter, at også filminstituttet bakker aktivt op om Kulturministerens opfordring til boykot. Det har blandt andet betydet, at den danske film »Pagten« er blevet trukket fra deltagelse i en russisk filmfestival.

Copenhagen Phil afholder søndag 6. marts støttekoncert i Københavns Domkirke for Ukraine.

Det Kongelige Kapel har indspillet den ukrainske nationalmelodi, »Sjtsje ne vmerla Ukrainy« (Endnu er Ukraines ære og frihed ikke død).  

Opdatering 2. marts 08:09: Efter denne artikels udgivelse ringede Kasper Holten, teaterchef på Det Kongelige Teater, og fortalte, at Det Kongelige Teater havde fundet ud af, at det havde én gæsteoptrædende kunstner med russisk pas. Det Kongelige Teater har nu valgt at afbryde engagementet med vedkommende.

Opdatering 2. marts: 10:36: Anna Netrebko har nu rykket sin koncert, hvor Aalborg Symfoniorkester skulle have akkompagneret, til september. Aalborg Symfoniorkester oplyser, at det ikke kommer til at deltage til koncerten i september.

»I lyset af den nuværende ekstraordinære situation er musikere såvel som ledelsen i Aalborg Symfoniorkester glade for, at orkesteret ikke skal gennemføre koncerten med Anna Netrebko i Hamborg. Vi befinder os i en historisk alvorlig situation, og som kulturinstitution bærer vi et vigtigt ansvar i at sætte ind, hvor vi kan. Vi har således de seneste dage været i intens dialog med koncertens arrangører frem mod dagens udmelding,« siger Lasse Rich Henningsen, som er direktør i Aalborg Symfoniorkester, i en pressemeddelelelse, som er sendt til Berlingske.