I 2014 donerede operasopran stort beløb til separatister. I aften skal hun på scenen i Aarhus

Musikhuset i Aarhus lægger fredag aften scene til en russisk sopran, der tidligere har støttet separatister i Østukraine.

Den russisk-østrigske operasopran Anna Netrebko optrådte 21. februar sidste år i Metz, Frankrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christoph De Barry/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I aften træder den verdenskendte operasopran, østrigsk-russiske Anna Netrebko, frem på scenen i Musikhuset i Aarhus.

Selvom hun har udtalt støtte til Putin og separatister før, mener Jeppe Uggerhøj, der er kunstnerisk chef i Musikhuset, nemlig at Netrebko skal optræde.

»Vi er sat i verden for at lave kunstoplevelser. Vi driver ikke politik. Men det er klart, at hvis der kommer et dekret fra Christiansborg, der siger, at det nu er sådan og sådan, så retter vi naturligvis ind. Men vi følger de præmisser, vi har, og som er, at de ting, vi laver i Musikhuset, er lavet på rene kunstfaglige vurderinger,« siger Uggerhøj til Kulturmonitor.

Kulturordfører Jan E. Jørgensen (V), mener, det ville være et »fint signal at sende« at aflyse koncerten, siger han til Berlingske.

»Hvis der er russiske statsborgere, som har lovligt ophold i Danmark, skal de selvfølgelig have lov til at udøve deres erhverv. Men hvis der kommer en russisk kunstner rejsende hertil fra Rusland for at give en koncert, mener jeg sagtens, at man kan boykotte vedkommende og aflyse det,« siger Jan E. Jørgensen.

Hvem skal så betale for billetterne, Jan E. Jørgensen?

»Det er noget af det, hvor vi kan se på, om der kan være nogle kompensationsmidler. Det er vi efterhånden vant til fra hele coronasituationen.«

Støtte til Putin og teater i Donetsk

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har fredag udtalt, at Rusland bør udelukkes fra al international sport, og at »kulturen og sporten« også har en rolle at spille i forhold til at sanktionere Rusland.

I 2014 under den seneste konflikt mellem Ukraine og Rusland støttede samme Netrebko et teater med 80.000 danske kroner. Teatret ligger i byen Donetsk, der er den ene af de udbryderrepublikker i Ukraine, der lige nu er medvirkende årsag til den russiske invasion af Ukraine. Det skriver Kulturmonitor. Hun poserede også på et billede med Oleg Tsarev, der er leder i Donetsk, skrev BBC.

Ifølge det amerikanske medie NPR, udtalte hun også dengang en mere generel støtte til Putins handlinger i Donetsk sammen med stjernedirigenten Valery Gergiev, hvis planlagte koncert i Carnegie Hall i New York i denne weekend netop er blevet aflyst.

Netrebko har dobbelt statsborgerskab i Rusland og Østrig. Hun blev født i Rusland i 1971 og fik tildelt det østrigske statsborgerskab i 2006, på trods af at hun hverken taler tysk eller boede i Østrig.

Billetterne til koncerten i musikhuset er for længst udsolgt, selvom de ifølge mediet koster 1.280-1.680 kroner. Netrebko har været booket i tre år, skriver Kulturmonitor.