Krænkelseskulturen genåbnet: Bryan Adams og Cher undskylder

Sangerne Bryan Adams og Cher har hver for sig undskyldt for uheldige aktuelle udtalelser på de sociale medier. Cher får den største tilgivelse.

»Jeg beklager dybt mit tweet. Det var ikke meningen, at det skulle fornærme, håne eller såre nogen i LGBT-miljøet, selv om jeg nu forstår, hvordan det kunne opfattes sådan,« skrev Cher. Her fotograferet ved en koncert i Zürich sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: ENNIO LEANZA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er krænkelseskulturen ved at vende tilbage efter at have holdt pause under måneders alvorsfuld coronanedlukning?

I hvert fald har hele to stjerner i det forgangne døgn undskyldt uheldige kommentarer på sociale medier, nemlig den 60-årige canadiske sanger, guitarist og komponist Bryan Adams og  den 73-årige sanger og skuespiller Cher. Indtil videre ser det ud til, at sidstnævnte vil blive tilgivet, mens juryen stadig voterer om Bryan Adams.

Bryan Adams undskyldte i et tweet, at han på Instagram og i et andet tweet havde beskyldt »grådige, flagermus-spisende skiderikker« for, at hans koncert i Londons Royal Albert Hall var blevet aflyst.

Twitter-brugerne reagerede spontant på Bryan Adams anklage mod flagermus-spiserne, der med få undtagelser blev opfattet som en racistisk beskrivelse af kinesere. At han i samme tweet opfordrede folk til at blive veganere, syntes kun at gøre tingene værre for ham.

»Det ser ud til, at nogles syn på race sidder fast i sommeren '69,« tweetede en vittig person med en henvisning til Bryan Adams store hit fra 1985 »Summer of '69«.

Den canadisk-kinesiske politiker Bowinn Ma tweetede en længere tale, hvori hun forklarede, hvorfor det er særligt kritisabelt, at kendisser udtrykker fordomme.

»Det får almindelige mennesker til at acceptere egne internaliserede fordomme,« sagde Bowinn Ma, der advarede om, at den slags bemærkninger på  længere sigt kunne føre til hadforbrydelser.

I et opslag på Instagram tirsdag undskyldte Bryan Adams over for alle, der var blevet stødt, samtidig med at han forsøgte at forklare, at han bare ville vise sin afsky for grusomheden mod dyr på de kinesiske »wet markets«.

»Jeg elsker alle mennesker, og mine tanker er hos alle over hele verden, der slås mod pandemien,« skrev Bryan Adams.

Undskyldningen vakte i sig selv vrede. En Instagram-bruger, Mark Chaloner, skrev i kommentaren: »For Guds skyld, Bryan, hvorfor undskylder du? Stå dog ved, hvad du har sagt.«

»Der er ingen undskyldning«

Bedre gik det for sangerinden Cher, der onsdag morgen undskyldte for et tweet, der nu er blevet slettet. I tweetet kommenterede hun et billede af et barn med pagefrisure, idet hun bemærkede, at man ikke kunne se, om det drejede sig om en dreng eller en pige.

»Jeg beklager dybt mit tweet. Det var ikke meningen, at det skulle fornærme, håne eller såre nogen i LGBT-miljøet, selv om jeg nu forstår, hvordan det kunne opfattes sådan. Billedet mindede mig bare om en frisure, min søster fik som barn. Der er ingen undskyldning, jeg tænkte ikke tilstrækkeligt over den komplekse verden, vi lever i i dag,« skrev Cher.

Cher, der har en stor stjerne i LGBT-miljøet, blev på stedet tilgivet af hundreder af tweets fra fans. Mange postede fotos af dem selv som børn med tilsvarende frisurer.