Kongehuskommentator om kronprinsesse Marys efterskolebesøg: Det man frygtede, er nu sket

Kronprinsesse Mary var på besøg på en efterskole tirsdag, hvor hun skulle tale om ensomhed, usikkerhed og fællesskab – alt imens hendes ældste søn er elev på Herlufsholm, der lige nu er udsat for heftig kritik. Berlingskes kongehuskommentator, Jakob Steen Olsen, mener, at situationen begynder at ligne en nedsmeltning.

 
Kronprinsesse Mary stod frem foran pressen, men undlod at svare på kritiske spørgsmål. Video: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dårlig pressehåndtering kan nu muligvis være ødelæggende for den sag, som kronprinsesse Mary har kæmpet for i 14 år i Mary Fonden.

Det vurderer Berlingskes kongehuskommentator, Jakob Steen Olsen. Han mener, det var en fejl at lade kronprinsesse Mary optræde i en sammenhæng, hvor hun skal tale om børns vilkår, når hun ikke kan sige noget om forholdene på Herlufsholm.

»Det er gået fra, at Kronprinsparret stod på en brændende platform, til at det begynder at ligne en nedsmeltning. Det var rystende at se Kronprinsessen, som ellers er meget fattet, og som af pressen stort set altid bliver fremstillet i et behageligt lys, pludselig miste fatningen,« siger Jakob Steen Olsen.

»Jeg kan godt forstå, hvorfor Kongehuset venter, til der foreligger en afgørelse fra officiel side – Kongehuset kan ikke bare melde sig ud af Herlufsholm,« siger Jakob Steen Olsen, Berlingskes kongehuskommentator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

For de uindviede drejer det sig om et besøg på Haslev Idrætsefterskole, hvor kronprinsessen tirsdag var til stede for at tale om ensomhed, usikkerhed og fællesskab. Mary Fonden har projektet Me&We, der skal forebygge mistrivsel på efterskoler, skriver B.T.

Efter besøget kom kronprinsesse Mary med en udtalelse, men da den fremmødte presse ville stille spørgsmål, vendte hun sig og gik med hurtige skridt til den ventende bil med pressen i hælene.

Det, man frygtede, er sket

Samtidig ruller sagen om Herlufsholm, idet skolen angivelig har store problemer med blandt andet vold, mobning og overgreb, og hvor Kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, er elev. For en uge siden meddelte Kongehuset ydermere, at det er planen, at prinsesse Isabella skal begynde på skolen til august.

B.T. og TV 2 har efterfølgende fundet på at spørge eleverne om, hvad de mener om den diskrepans. 17-årige Magnus Marryat Kaastrup Hartvich siger eksempelvis til B.T., at han finder det »dobbeltmoralsk på en måde«.

Dette illustrerer ifølge Jakob Steen Olsen, hvorfor man ikke skulle have ladet Kronprinsessen optræde ved et arrangement som det på efterskolen al den stund, at hun ikke kan svare på spørgsmål om Herlufsholm.

»Det, man frygtede, da sagen om Herlufsholm begyndte – altså at det kunne påvirke kronprinsesse Marys image som børnenes beskytter – det er nu sket. Folk i almindelighed kan ikke forstå, hvorfor Kronprinsparret lader deres børn gå på Herlufsholm, samtidig med at man prædiker inklusion,« siger Jakob Steen Olsen, som mener, at situationen er en alvorlig krise for Kongehuset.

Uret tikker

Jakob Steen Olsen mener i stedet, at Kongehuset, umiddelbart efter TV 2-dokumentaren »Herlufsholms hemmeligheder« var blevet sendt, skulle have sagt, at man ville træffe en beslutning, når der forelå et resultat af advokatundersøgelsen.

Jakob Steen Olsen kan godt forstå, hvorfor Kongehuset venter til en afgørelse fra officiel side, og han mener heller ikke, at det i princippet bør udtale sig om det inden da.

Men som situationen nu har udviklet sig, kan man blive nødt til at lade principperne vige.

»Derfor er spørgsmålet, om Kongehuset ikke bliver så presset af spørgsmål fra medierne, at det bliver nødt til at fremskynde sin beslutning, om prins Christian og prinsesse Isabella skal gå på skolen eller ej,« siger Jakob Steen Olsen.

Der går nemlig en rum tid, før Kongehuset har noget officielt at forholde sig til. Det er kun tre dage siden, advokatfirmaet, der skal foretage undersøgelsen, er blevet fundet.

Det er Henrik Græsdal, der er partner i advokatfirmaet Elmann, der skal stå for undersøgelsen, og den forventes først færdig til efteråret.