Kære Joy Mogensen, indfør en kedsomhedsknap og tryk på den, når kunstnere beder om flere penge

Berlingskes kulturredaktør giver her syv bud på en dagsorden for en ny kulturminister. Blandt punkterne er: Red Radio24syv, opret en tænketank, luk museer uden gæster, beløn dem, der gør det godt, og husk kedsomhedsknappen!

»Hvad kan vi vente os af den nye kulturminister? Tja, læser man det såkaldte forståelsespapir, som danner grundlag for regeringen, er det værd at notere sig, at ordet kultur ikke er nævnt én eneste gang,« skriver Berlingskes kulturredaktør Anne Sophia Hermansen, der her kommer med sit bud på en dagsorden for den nye kulturminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: GAB photography

Joy Mogensen trådte for et par måneder siden op på den offentlige debats Orange Scene, da partifællen Simon Simonsen kritiserede hende for at skulle være solomor.

Forinden havde Mogensen, borgmester i Roskilde, skrevet på Facebook:

»Jeg er blevet gravid med en anonym donor og har oplevet et på alle måder utroligt empatisk fertilitetsforløb (trods drøje dage og tusind tårer) på Odense Universitetshospital.«

»Ulykkeligt, at vi er blevet så selvcentrerede og egoistiske,« replicerede Simon Simonsen og kaldte Joy Mogensens beslutning om at blive enlig mor for »et personligt frigørelsesprojekt« og »en tragedie af shakespeareske dimensioner«.

»Radio24syvs otte-årige sendetilladelse udløber ved midnat den 31. oktober 2019 - så få medieaftalen genåbnet, lav et nyt udbud og fød godt.«


Nu er Joy Mogensen så ny kulturminister, og når hun en dag skal finde pasning til barnet, kan hun jo overveje Simon Simonsen som au pair. Han blev fravalgt af vælgerne i forbindelse med folketingsvalget, men havde forinden trukket sin kommentar i land med en søforklaring af tilsvarende shakespeareske dimensioner.

Hvad kan vi vente os af den nye kulturminister? Tja, læser man det såkaldte forståelsespapir, som danner grundlag for regeringen, er det værd at notere sig, at ordet kultur ikke er nævnt én eneste gang. Hertil kommer, at kulturministeren er den 20. og sidste, der nævnes på listen over nye ministre.

Man kan også stille sig selv spørgsmålet: Har Socialdemokratiet overhovedet en politik på området?

»Alle skal kunne deltage i kulturlivet«, hedder det på partiets hjemmeside, hvor der er afsat ni sølle sætninger til at forklare kulturpolitikken.

Ambitionerne er med andre ord til at overse, og i kølvandet på folketingsvalget har mange andre da også været ude med et bud på en dagsorden. Her kommer mit bud på, hvad der bør interessere vores nye kulturminister:

1. Red Radio24Syv! Lykkes Joy Mogensen med det, er eftermælet sikret, også selv om hun formentlig smutter på barsel om ikke så længe. Radio24syvs otte-årige sendetilladelse udløber ved midnat 31. oktober 2019 - så få medieaftalen genåbnet, lav et nyt udbud og fød godt.

2. Det forekommer sikkert, at der ikke kommer flere penge til kunst og kultur. Derfor får Joy Mogensen en prioriteringsopgave, og her kan hun passende kigge på landets godt 400 museer, særligt dem, der kun har meget, meget få gæster. Måske skal nogle af dem bare lukke, og nej, det behøver ikke betyde et tab af ånd og historie. Hvorfor bruge så mange penge på mursten, der næsten ingen glæder? At noget hedder »museum«, betyder ikke, at det er fredet.

»Beløn dem, der tænker nyt - tænk bare på, hvad Rane Willerslev har gjort ved Nationalmuseet«


3. Dernæst kan Joy Mogensen begynde at belønne dem, der rent faktisk er i stand til at drive en forretning og kan samtænke kultur og købmandsskab. Kunsten bliver ikke kompromitteret af, at man kan få en kop kaffe eller et stykke smørrebrød eller købe en Kay Bojesen-abekat, når man har været på museum. Opblød krav om udlicitering af cafédrift og giv større mulighed for momsafløftning.

4. I stedet for at smøre penge bredt ud på teatrene, skal pengene gives til dem, der tænker nyt og satser hele butikken på et eksperiment. Der er ingen grund til at støtte musicals - det gør publikum i forvejen, så hvorfor bruge penge på det? Det er ikke »Cats« eller »Chess«, der driver kulturen fremad.

5. Beløn også dem, der tænker nyt - tænk bare på, hvad Rane Willerslev har gjort ved Nationalmuseet - og opret gerne en tænketank for kunst og fyld den med fritænkere og fribyttere og formén kulturens hellig-franser adgang. Ingen gider f.eks. høre på kunstnere, der prædiker tolerance og rummelighed, men samtidig nægter at udstille de samme steder som dem, de er uenige med. Folk med åndelig forhudsforsnævring kan med fordel henvises til lægen.

6. Joy Mogensen kan med fordel indføre en kedsomhedsknap, som hun kan trykke på, når kunstnere beder om flere penge.

7. Og sidst, men ikke mindst, skal den nye kulturminister have en stor tak, hvis hun kan etablere en landsdækkende debat om kunst og kultur på linje med den om solomødre.

For vi har ikke brug for flere dødsyge kulturpolitikere, som taler i bureaukratiske vendinger og efteraber finansministeriets talsnak. Lær evt. af Dansk Folkepartis Alex Ahrendtsen, som i årevis har været den eneste, det var bare lidt interessant at høre på.

Derfor er det også velgørende, at posten som kulturminister ikke gik til Mogens Jensen, som på trods af en mangeårig indsats som partiets kulturordfører aldrig evnede at levere en eneste selvstændig dagsorden.

Tak til Mette Frederiksen for et uforudsigeligt valg.