International liste: Europas bedste toprestaurant ligger i København – og det er hverken Noma eller Geranium

Det vrimler med danske navne på Opinionated About Dinings nye liste over de bedste europæiske spisesteder i forskellige kategorier. Ét af dem, Alchemist, udnævnes igen i år til bedste europæiske restaurant på den fineste liste, Europe Top Restaurants.

En servering på det sted, der nu igen ifølge OAD kan kalde sig Europas bedste toprestaurant: Hønsefødder, serveret i et bur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man spørger en madaficionado, hvor man skal spise på sin udlandsrejse, er der en sandsynlighed for, at man bliver peget i retning af OADs (Opinionated About Dining) anerkendte lister.

De nyeste af dem er netop landet, og danske restauranter brillerer, blandt andet med førstepladsen på den liste, der hedder Europe Top Restaurants. Her finder man for andet år i træk Alchemist.

»At få udmærkelsen igen i år beviser, at vores ambition om hele tiden at udvikle restauranten har båret frugt. Det viser også, at det er muligt at fusionere gastronomiens og kunstens verdener uden at gå på kompromis med nogen af dem,« siger køkkenchef og medejer Rasmus Munk i en pressemeddelelse.

På sin Instagram-konto skriver Rasmus Munk, at det er »utroligt«, at Alchemist ifølge OAD stadig er den bedste toprestaurant i Europa.

OADs forskellige lister bliver til ved hjælp af anmeldelser fra over 6.000 personer, hvis anmeldelser vægtes på baggrund af, hvor mange restauranter på listen, de har besøgt, og disse restauranters placering på de gamle lister.

Bedste billige spisested er også dansk

Rasmus Munk i sin restaurant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Alchemist er ikke den eneste danske restaurant på OADs 150 restauranter store Europe Top Restaurants liste.

I alt 15 danske restauranter er blandt de 150 bedste, herunder den trestjernede Michelin-restaurant Geranium, som dog »kun« ligger på 18-pladsen, den trestjernede Michelin-restaurant Noma – som i sin nye inkarnation sidste år igen blev kåret til verdens bedste restaurant på World's 50 Best – på 18.-pladsen.

Kadeau Bornholm finder vi på niendepladsen, Restaurant Jordnær indtager 30.-pladsen, Henne Kirkeby Kro ligger på 36.-pladsen, Kadeau 38.-pladsen, AOC 45.- pladsen, Studio 73. pladsen, Alouette 80.- pladsen, Koan 110.-pladsen, Iluka 124.-pladsen, Barr 125.-pladsen, Amass 128.- pladsen og Jatak 149.- pladsen.

Da Berlingskes madanmelder, Svend Rasmussen, var på Alchemist i 2019, beskrev han et restaurantbesøg, hvor han var på en rejse »ikke alene den gastronomiske verden rundt i 50 små bidder delt op i fem akter med diverse underscener ganske som i et teaterstykke, men også på en fysisk rundtur i den kæmpemæssige bygning, der ved hjælp af teaterscenografer, kunstnere og en dramatisk lyssætning er delt op i fem forskellige miniuniverser, hvor de 50 serveringer – i »Munkens« verden kaldet »indtryk« – indtages.«

Rasmus Munks restaurant fik i 2020  to Michelin-stjerner, som den stadig har, og blev udnævnt til Årets Bedste Restaurant af White Guide i 2020 og 2021. Restauranten har været helt udsolgt i sine første tre år, og der er over 10.000 personer på ventelisten, skriver Alchemist i pressemeddelelsen.

I fjor fik Alchemist også Berlingske AOKs pris som Byens Bedste Restaurant.

På OAD-listen Europe Cheap Eats, der indeholder i alt 75 navne, er det også et dansk sted, der ligger øverst i år, nemlig Østerberg Ice Cream, der ejes og drives af Catrine Østerberg. Bagerierne Lille Bakery, Hart Bageri og Juno the Bakery, som også ligger i København, er henholdsvis nummer 3, 4 og 5 på denne liste.

Og den fyldige danske tilstedeværelse på de internationale lister stopper ikke her: På listen Europe Classical ligger Søllerød Kro som nummer 34 og Kong Hans Kælder som nr. 136.

På listen Top 30 New Restaurants ligger tre restauranter, nemlig Esmee, der er placeret som nummer 8, Jatak, der ligger nummer 7 og Koan, der har indtaget 4.-pladsen.

På listen Europe Casual, hvor i alt 150 spisesteder optræder, ligger Ved Stranden 10 på en 29.-plads, Aamanns 1921 på en 32.-plads, Sanchez på en 60.-plads, Slurp Ramen Joint på en 78.-plads, Bæst på en 120.-plads, Møntergade på en 126.-plads og Fiskebaren på en 136.-plads.

Opdateret 28/6 klokken 17:59.

Opdateret 29/6 klokken 10:12.