Endnu en stor streaminggigant trækker sig fra dansk tv-produktion: »Hvis det fortsætter, er det totalt katastrofalt«

En ny rettighedsaftale har ført til, at streaminggiganterne Netflix, TV 2 Play og Viaplay Group ikke vil lave film og serier i Danmark. Ifølge den danske filmproducer Meta Louise Foldager kan det føre til et stop af danske produktioner, hvilket vil være »totalt katastrofalt«.

Ifølge Meta Louise Foldager, der er direktør i SAM Productions, kan den seneste udvikling få store konsekvenser for den danske filmbranche. (arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var det TV 2 Play, der meddelte et midlertidig stop af danske film- og serieproduktioner.

I hælene kom streaminggiganten Netflix, der i fredags fortalte danske samarbejdspartnere, at de ikke længere vil udvikle film og serier i Danmark.

Og nu fortæller Viaplay Group i et åbent brev, at de også vil stoppe al produktion af film og serier i Danmark.

Dermed bliver chancen for at streame nye danske serier og film mindre og mindre.

De seneste udmeldinger kommer som reaktion på en rettighedsaftale, der skal sikre skuespillere, fotografer, instruktører og andre tv-folk bedre betaling, når deres film og serier igen og igen bliver vist på streamingtjenesterne.

Altså vil kunstnere med den nye aftale modtage løbende betaling for deres rettigheder, men det gør det samtidig for dyrt at producere film- og serier i Danmark, lyder det blandt andet fra streamingtjenesterne.

»Indtil vi har opnået en bæredygtig aftale, ser vi imidlertid ingen anden udvej end at stille udvikling af yderligere danske fiktions-projekter i bero. På længere sigt håber vi, at vi kan finde en farbar vej, så vi igen kan producere fiktion i Danmark, og derved opfylde vores ambitiøse mål om at blive den førende udbyder af danskproducerede film og serier,« lyder det blandt andet fra Viaplay Group i brevet.

»Virkelig ærgerligt«

Meta Louise Foldager, der er producer og direktør i SAM Productions, som blandt andet står bag successerier som »Kastanjemanden« og »Borgen«, har længe været forberedt på, at de store streamingtjenester vil stoppe danske film- og serieproduktioner.

»Det er virkelig ærgerligt for alle de danske projekter, vi har. Det er ikke noget, der kommer som nogen overraskelse. Det har været på vej meget længe. Jeg har i et lille år forberedt mig på den situation,« siger hun.

Allerede i september begyndte Meta Louise Foldager at mærke konsekvensen af den nye rettighedsaftale, og derfor blev et filmprojekt, som egentlig skulle produceres i Danmark, flyttet til Sverige med svenske skuespillere og produktionshold.

»Nu er det blevet en svensk film,« siger hun.

Så en aftale, der egentlig skulle gavne danske skuespillere og instruktører, har på en måde givet bagslag?

»Det er blevet indgået en aftale, som ville være favorabel, hvis den havde gang på jord. Men alle dem, der køber produktet, som skulle produceres under den her aftale, siger: 'Nej tak, vi har ikke lyst til at købe jeres produkter',« siger hun.

Kan være slut med danske produktioner

Bag aftalen står Producentforeningen og rettighedsorganisationen Create Denmark, der repræsenterer fagforbund for danske manuskriptforfattere, instruktører og skuespillere. Aftalen blev søsat 1. januar i år og udløber i 2023.

Hvilken konsekvens har det for den danske filmbranche, at streamingtjenester vælger at stoppe dansk produktion på grund af den her aftale?

»Hvis det fortsætter, er det total katastrofalt, for så får vi et stop af produktioner og igangsættelse af nye ting frem til 1. januar 2024. Så må vi lave noget i andre lande i de år, og det er også det, vi fokuserer på lige nu, fordi vi ikke kan se løsningen på det her,« siger hun og uddyber, at det særlig er Sverige og Norge, blikket er rettet imod.

De seneste udmeldinger rammer ikke kun den danske filmbranche, men danske film- og serieelskere vil i fremtiden gå glip af serier, der er lavet i Danmark. Navnlig er danske serier som »Kastanjemanden«, der kan streames på Netflix, og »Friheden«, der er tilgængelig på Viaplay, blevet taget varmt imod herhjemme.

Og det er serier som disse, som ikke vil være mulige at producere i fremtiden.

»Når man logger ind kommer det til at betyde, at der er færre danske produktioner. I det store billede er det ikke et stort problem for streamingtjenesterne, at der ikke bliver produceret danske serier. Men det er et ret stort problem for danske film, at der ikke bliver lavet produktioner til streamingtjenesterne.«

Direktør i Producentforeningen Jørgen Ramskov har tidligere fortalt til Politiken, at han ærgrer sig over, at Netflix har valgt at stoppe produktionen i Danmark. Mens Benjamin Boe Rasmussen, der er formand for Dansk Skuespillerforbund, i et interview med avisen siger, at aftalen er et nødvendigt forsvar for den danske rettighedsmodel.

»Det er et opgør med en branche, der fungerer på en anden måde ude i verden. Det kommer til at gøre ondt på nogle. De skal vænne sig til, at vi har en rettighedsmodel i Skandinavien, der gør, at vi har så høj kvalitet, som vi har. Det er rimeligt, at det bliver hegnet ind,« fortæller han til Politiken.