DR-serie misser det egentlige drama under Den Kolde Krig – kampen om sjælene

I DR-serien »Atombomberne over Danmark« fortæller DR om spioner og polske angrebsplaner mod Danmark under Den Kolde Krig. Det er ikke nyt stof, og serien overser det egentlige drama, nemlig kampen om de danske sjæle.

»Atombomberne over Danmark« har Morten Brink Iwersen og Trine Laier som værter. Her er de i polske arkiver, men serien undlader at fortælle, at danske historikere har været der før dem, og at dens »nyheder« for længst har været fortalt af historikere i medierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Bøgh Ulriksen/DR

For tiden sender DR en serie om Den Kolde Krig med titlen »Atombomberne over Danmark«, hvis hovedtema er Warszawapagtens angrebsplaner mod Danmark. Det var Polen, der i pagten havde ansvaret for planerne mod Danmark, og DRs serie handler hovedsagelig om disse, der gik ud på, at Danmark skulle erobres i løbet af seks dage. Der vises blandt andet et polsk kort frem med angrebsplanerne.

DRs serie lader det fremstå, som om det er en nyhed, og at DRs folk er de første, der får lov til at kigge i de polske arkiver. Men det er ikke korrekt, for angrebsplanerne og kortet har tidligere været bredt omtalt i danske medier, og historikerne Steen Andersen og Peer Henrik Hansen har haft adgang til polske militære- og efterretningsarkiver før DR. Men DRs TV-serie lader, som om de unge journalisters fund i de polske arkiver er brandvarme nyheder. Det er at omgås særdeles let med sandheden.

Serien er bygget op omkring en ung journalist, Morten Brink Iwersen, og hans kompagnon, Trine Laier, hvis forældre var aktive i Politiets Efterretningstjeneste (PET). Man får en alvorlig mistanke om, at journalisten ikke har læst den omfattende litteratur om Danmark under Den Kolde Krig, eller at han lader, som om han ikke ved ret meget.

De to værter taler med folk som forhenværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og oberstløjtnant Kjeld Hillingsøe, der blandt andet var chef for Forsvarets Operative Styrker. De forklarer, hvor alvorlig situationen var for Danmark, fordi vi lå centralt strategisk, fordi Warszawa-styrkerne var os overlegne, og fordi Danmark blev regnet for det svageste led i NATO-kæden. Udmærket.

Serien taler også med historikere og militærfolk og får på pædagogisk vis forklaret, at Den Kolde Krig greb dybt ind i det danske samfunds planlægning, for ikke alene blev der bygget beskyttelsesrum, men koldkrigen berørte også mange andre dele af samfundet.

Spionafsnit ender i blindgyde

I afsnit to fortælles der om polske spioner, men polakkerne rekrutterede ikke særlig mange danskere, forklarer serien. Sagen var, at mange danskere af egen fri vilje var meget åbenmundende over for østlandenes diplomater og efterretningsfolk, så det ikke var så nødvendigt for Polen at rekruttere aktivt.

Mange på venstrefløjen havde sympati for de kommunistiske lande og nærede dyb foragt for NATO og ikke mindst USA. SFs daværende leder, Gert Petersen, fortalte således rask væk, hvad han vidste fra Folketingets udenrigspolitiske nævn til sovjetiske diplomater, og Informations daværende chefredaktør, Torben Krogh, udmalede et USA, der var fascistisk og fortalte også østagenter, hvad han vidste.

Serien fortæller om to danske statsborgere, hvis navne journalisterne har fundet i polske arkiver, som blev agenter for Polen. Men fortællingen bliver ikke forløst, for de to danskere vil ikke medvirke og fortælle, hvorfor de blev landsforrædere.

Trine Laier fortæller om sin far og mor, der som sagt begge var aktive i PET, men her ender sporet også blindt, for faderen er død og fortalte aldrig, hvad han egentlig lavede, og moderen føler sig stadig bundet af sit tavshedsløfte.

Redaktionelt har man valgt ikke kun at fokusere på Polens angrebsplaner, men man har bredt emnet ud til også at omhandle spioner og dansk koldkrigsplanlægning. Redaktionen har imidlertid valgt at undgå omtale af det mest betændte område, nemlig kampen om sjælene.

Vigtigt område overses

Fra 1970ernes begyndelse, hvor Danmark blev præget af en venstreorienteret tidsånd, var mange på Østblokkens side. DR var selv på kommunismens side i størstedelen af sendefladen og beskrev den amerikanske trussel og imperialisme i udsendelse efter udsendelse, mens sandheden om truslen fra kommunismen blev undertrykt. Således blev professor Bent Jensen, der var en af de få eksperter, der sagde sandheden om kommunismens trussel, ikke inviteret ind i DR-regi, mens mikrofonen blev overladt til Torben Kroghs venner fra Information og resten af venstrefløjen.

Nu hvor en serie fortæller om Den Kolde Krig i Danmark, ville det være oplagt at tage fat på denne side af sagen og med 30-40 års forsinkelse invitere Bent Jensen ind i studiet. Det er ikke sket.

SFs daværende formand, Gert Petersen, præsenterede i 1998 ved en reception på Christiansborg sin erindringsbog, »Inden for systemet«. Imidlertid arbejdede SF-formanden ikke blot inden for systemet, for han gik også uden for og fortalte sovjetiske diplomater og agenter, hvad der skete i Folketingets udenrigspolitiske nævn, hvor han var medlem, og hvor der var tavshedspligt. Men den slags fortæller »Atombomberne over Danmark« intet om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Elmholt/Ritzaus Scanpix.

Faktisk får vi intet at vide om denne betændte fortid. Danmark beskrives blot generelt som et truet land med bekymrede borgere, og der er ikke et ord om danske kommunister og venstrefløjsfolk, der var ivrige efter at beskrive USA som fascistisk og østbloklandene som venligsindede. DR formidler den falske fortælling, at Den Kolde Krig bestod af truslen fra det aggressive kommunistiske Polen mod ret forsvarsløse og bekymrede danskere, mens virkeligheden var, at mange danskere slet ikke var på Vestens side.

»DR formidler den falske fortælling, at Den Kolde Krig bestod af truslen fra det aggressive kommunistiske Polen mod bekymrede danskere, mens virkeligheden var, at mange danskere slet ikke var på Vestens side.«


Den historie får vi nok ikke i det sidste, 6. afsnit, som denne anmelder ikke har set, fordi det ikke er færdigproduceret endnu.

Atombomberne over Danmark

Programserien blev indledt 11. november og kan ses på DR2 samt streames på DRTV. Næste afsnit sendes 30. november 2020.