Det var ikke en rigtig joint, sagde DR. Nu viser det sig, at de tog fejl

Det var ren fiktion, da Jonatan Spang tændte op for en »joint« i satireprogrammet Tæt på Sandheden, sagde DR til Berlingske sidste uge. Nu har DR undersøgt sagen og er kommet frem til et andet svar.

DRs satireprogram »Tæt på sandheden« er lige nu i gang med syvende sæson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter satireprogrammet »Tæt på sandheden« havde premiere forrige uge, kunne DR fortælle til Berlingske, at der blot var tale om en joint uden cannabis, da værten Jonatan Spang fyrede op for det, der ellers kunne forveksles med en rigtig en af slagsen.

Der var tale om ren fiktion, skrev satireredaktør i DR Medier Peter Gren Larsen til Berlingske. Men nu fortæller selvsamme redaktør, at der altså var tale om en joint med cannabis i – også selvom DRs egne retningslinjer påbyder, at der ikke må begås ulovlige handlinger på deres sendeflade.

Peter Gren Larsen skriver i et nyt svar, at han var »fuldstændig overbevist om, at det var sådan, det forholdt sig«, da han tidligere svarede Berlingske.

»Men efter at mit svar blev bragt i Berlingske, blev jeg af selskabet, der producerer »Tæt på Sandheden« for DR, gjort opmærksom på, at der rent faktisk var tale om en joint, der indeholdt cannabis,« skriver han.

»Jeg går ud med det nu, mest af alt fordi det er ulovligt at ryge cannabis, men også fordi jeg ikke kan leve med at have sagt noget forkert til Berlingske.«

Episoden med jointen var en del af et indslag, hvor Jonatan Spang interviewede Socialdemokratiets overborgmesterkandidat i København Sophie Hæstorp Andersen. Hun har ønsket et forsøg, hvor hash legaliseres i København.

Jonatan Spang: Titlen forpligter

Da Peter Gren Larsen første gang svarede Berlingske, lød det, at der i satire- og fiktionsudsendelser er »vide rammer« for, hvordan man kan »formidle, debattere eller lave satire, uden det er nødvendigt at deklarere på indslagsniveau«.

Han erkender nu, at han og produktionsselskabet skulle have forhindret det, da DR »ikke må begå ulovlige handlinger«, og at han burde have undersøgt forholdet, inden han meldte ud, at der var tale om fiktion.

»Jeg har siden været i dialog med selskabet, der producerer »Tæt på sandheden«, og indskærpet, at vi skal overholde DRs etik, ligesom vi har talt vores procedurer igennem og strammet dem op, så noget lignende ikke gentager sig.«

I nogle situationer er der »redaktionelle begrundelser« for alligevel at begå ulovlige handlinger, skriver han.

»Men der har været dårlig kommunikation om det, og derfor har vi slet ikke fået diskuteret, om der var gode redaktionelle begrundelser for det. Men jeg skulle have grebet ind overfor det tidligere i stedet for bare at lade det komme ud.«

Hovedpersonen selv ønsker ikke at stille op til interview, men i en skriftlig kommentar skriver Jonatan Spang:

»Vores program hedder »Tæt på sandheden«. Dét forpligter. Så når vi siger, at jeg ryger en joint i programmet, er det selvfølgelig en joint – med det hele. Og når jeg drikker »dialog-shots«, er der naturligvis promiller i. Vi har ikke været opmærksomme på DRs såkaldt »etiske retningslinjer« på dette område. Vi havde fortalt vores redaktør om det, men der har været tale om en misforståelse.«

Artiklen er opdateret 16.31 med et svar fra Jonatan Spang.