Sophie Hæstorp Andersen vil legalisere hash

Socialdemokratiets spidskandidat i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen, ønsker at legalisere hash med en model lignende Systembolaget i Sverige.

Flere lande verden over har gjort hash lovligt til privat brug, eksempelvis Holland og nogle stater i USA. Nu ønsker Sophie Hæstorp Andersen (S) at gøre det samme i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til Socialdemokratiets overborgmesterkandidat Sophie Hæstorp Andersen, skal man lovligt kunne købe hash i København med en model i stil med Systembolaget fra Norge og Sverige, hvor man sælger alkohol i udvalgte butikker under bestemte forhold.

Det melder hun ud i et opslag på Facebook.

»I Socialdemokratiet i København ønsker vi, at vores by skal være en foregangsby og vil derfor søge om opbakning i Folketinget til – først og fremmest på forsøgsbasis – at regulere salget af cannabis gennem en legalisering,« skriver Sophie Hæstorp Andersen (S) i opslaget.

»Systembolaget«-lignende model

Modellen, Sophie Hæstorp Andersen (S) foreslår, går ud på, at hash lovligt skal kunne sælges fra statsejede og statsdrevne salgssteder.

»Vi ønsker, at vi skal have en legaliseringsmodel, hvor kommunen kan give tilladelse til at sælge hash under ordentlige og sikre forhold«, skriver hun.

Salget skal kun finde sted til folk over 18 år, og der skal tilbydes rådgivning på stederne til personer, der eksempelvis er blevet afhængige.

Christianitterne vil smide pusherne på porten

Udmeldingen kommer efter den seneste tids eskalering af situationen på Christiania, der har fået beboerne i fristaden til at melde ud, at de ønsker at tage et opgør med hashhandlen i Pusher Street. Sidste måneds skuddrab og voldelige overfald på Christiania har således fået over 100 navngivne christianitter under sloganet »nok er nok« til at kræve pusherne smidt på porten.

»Christianitterne kan ikke stå alene med problemet – og dette vil også være til gavn for øvrige dele af København og forstæderne, hvor kriminaliteten ellers også rykker ud. Det handler om en fælles kamp mod kriminalitet og utryghed,« skriver Sophie Hæstorp Andersen (S).

Ligesom Frank Jensen mange gange har forsøgt at få legaliseret hash uden held, har christianitterne mange gange forgæves forsøgt at tage et opgør med hashhandel i Fristaden. Denne gang er der dog tilsyneladende større opbakning bag opgøret. Det fortæller både christianitterne selv og Københavns Politi.

I fodsporene af Frank Jensen

Sophie Hæstorp Andersen er ikke den første socialdemokrat i københavnsk kommunalpolitik, der lufter tanker om en legalisering af cannabis.

Således  forsøgte den tidligere overborgmester Frank Jensen (S) fire gange at foreslå måder at bekæmpe den organiserede kriminalitet omkring illegal hashhandel på. Senest i 2018, hvor han også foreslog en landsdækkende systembolag-lignende model for legalisering af hash.

Det lykkedes dog aldrig Frank Jensen, da initiativerne hver gang strandede på Christiansborg.