I bedste sendetid fyrede Jonatan Spang »en fed«. Det var der i hans joint

Dansk mediehistorie er fuld af tv-værter, der eksperimenterer med stoffer for åben skærm, men Jonatan Spang nøjedes med at fingere sin hashrygning i weekendens episode af »Tæt på Sandheden«.

Sæsonens første episode af Jonatan Spangs »Tæt på Sandheden« handler blandt andet om legaliseringen af hash, hvilket studieværten markerede med at ryge en meget stor hjemmerullet cigaret i satirens tjeneste. Foto: DR Fold sammen
Læs mere
Foto: DR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg nåede virkelig at blive skæv,« siger DR-vært Jonatan Spang, mens han i satireprogrammet »Tæt på Sandheden« vifter med de nedbrændte rester af en enorm joint.

I denne weekend afsluttede Jonatan Spang den første episode i en ny omgang af det meget populære satireprogram »Tæt på Sandheden« på DR2 med et spektakulært interview med Sophie Hæstorp Andersen, Socialdemokratiets kandidat til overborgmesterposten i København.

Sophie Hæstorp Andersen har foreslået at legalisere hashsalget i København, og derfor interviewede Jonatan Spang hende udendørs i den såkaldte fristad på Christianshavns vold, Christiania. Under det i øvrigt ganske regelrette interview, hvor Sophie Hæstorp Andersen forklarede, at hun ønskede en legalisering af hash, da den kriminalitet, der følger med salget, er »farligere end stoffet i sig selv«, tændte Jonatan Spang en stor joint. Jointen blev røget i bund, mens han udspurgte Sophie Hæstorp Andersen om hendes eget forhold til hash.

Det havde aldrig gjort noget godt for hende, sagde hun.

Da interviewet var slut, sagde Jonatan Spang, at han var blevet skæv af sin joint, som han flere gange under interviewet ville dele med sin interviewperson.

»Du har jo også virkelig taget for dig,« sagde Sophie Hæstorp Andersen.

»Ja, det skulle jo også helst ligne noget på billeder. Vi gør det rigtigt, når vi gør det,« slutter Jonatan Spang.

Men det gør de så ikke helt.

Peter Gren Larsen, satireredaktør i DR Medier, skriver i et e-mailsvar til Berlingske, at der ikke var cannabis i den pågældende scene, og kalder interviewet med Sophie Hæstorp Andersen for et »fiktionsindslag«.

»Jonathan Spang røg ikke cannabis i den pågældende scene af »Tæt på sandheden«. »Tæt på sandheden« er et etableret satireprogram med fiktionsindslag, der tager afsæt i noget aktuelt, og i dette tilfælde var det forslaget om legalisering af hash i København,« skriver Peter Gren Larsen.

Satireredaktøren forklarer tillige Berlingske, at der både i satire- og fiktionsudsendelser er »vide rammer« for, hvordan man kan »formidle, debattere eller lave satire, uden det er nødvendigt at deklarere på indslagsniveau«.

»I givet fald skulle vi også deklarere, når Jonathan Spang eller en medvirkende optræder i en rolle eller karakter med for eksempel våben eller andre illegale ting, der i virkelighedens verden er ulovligt. Vi tror på, at vores publikum kan afkode satireindholdet,« skriver Peter Gren Larsen.

Studievært tog ecstasy

Mens Jonatan Spang nøjedes med at lade som om, har der i dansk mediehistorie været flere tilfælde af, at studieværter brugte autentiske stoffer for åben skærm, hvilket som regel har været årsag til kontrovers.

Tilbage i 1990erne tog studieværten Lotte Larzen ecstasy i ungdomsprogrammet »Ekko« og lod sig filmen under stoffets indflydelse, hvilket efterfølgende blev voldsomt kritiseret af tv-anmeldere.

I 2017 røg Rane Willerslev pot og tog svampe sammen med sin medvært og antropolog Morten Nielsen i sidste program i radioprogramserien »Operation Menneskejagt« på P1. Det førte til lytterklager, og DR fjernede programmet fra samtlige flader.

I programserien »Danmark ifølge Bubber« spiste den kendte tv-vært i 2012 hashkager i en reportage fra Thylejren. I seriens iscenesættelse var værten ikke klar over, at der var hash i kagerne, mens hans efterfølgende oplevelse af hashrusen indgik i programmet.

Om DRs aktuelle retningslinjer siger Lisbeth Langwadt, programchef i DR Medier, at det fremgår klart af DRs retningslinjer, at DRs »programvirksomhed udøves indenfor gældende lovgivning«.

»Eventuelle afvigelser herfra skal begrundes redaktionelt – for eksempel væsentlig samfundsmæssig interesse, og i så fald vil det være den ansvarlige programchef, der tager den endelige beslutning. I forhold til børneprogrammer gælder det altid, at de ikke må forherlige eller opfordre til anvendelse af alkohol, tobak eller euforiserende stoffer,« skriver Lisbeth Langwadt.