Danske filmfolk advarer mod økonomisk katastrofe i filmbranchen: »Det værste år nogensinde«

Det haster med at få en aftale på plads med streamingtjenesterne, lyder det fra fremtrædende filmfolk i åbent brev.

»De langsigtede konsekvenser, hvis situationen fortsætter, kan være alvorligere end nogen ønsker at se,« lyder det blandt andet i det åbne brev fra fremtrædende danske filmfolk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var det TV 2 Play, der meddelte et midlertidigt stop for dansk film- og serieproduktion, derefter kom streaminggiganten Netflix med samme udmelding, og siden fulgte Viaplay efter.

Stoppet for danske produktioner var en reaktion på en rettighedsaftale, der skulle sikre skuespillere, fotografer, instruktører og andre tv-folk bedre betaling, når deres film og serier igen og igen bliver vist på streamingtjenesterne.

Men situationen er nu så grel, at en række fremtrædende film- og tv-producenter har udsendt et åbent brev med overskriften »Alvorlig og langvarig krise i den danske film- og tv-seriebranche«.

I brevet opfordrer de til, at parterne om forhandlingsbordene viser viljen til at indgå kompromiser, så der kan blive indgået nye aftaler, inden for mange i den danske filmbranche er gået konkurs.

Afsenderne er Peter Bose, ceo (administrerende direktør) i Miso Film, Meta Louise Foldager Sørensen, ceo i SAM Productions, Lars Hermann, partner og coo i Apple Tree Productions, Katrine Vogelsang, ceo i Nordisk Film Production, Lars Bjørn Hansen, country manager i SF Studios og Christian Potalivo, producer og ceo i Tall & Small.

De repræsenterer de filmselskaber, der i nyere tid har stået bag film og serier som »Borgen – Riget, Magten og Æren«, »Skyggen i mit øje«, »Skruk«, »The Rain«, »Dronningen« og »Margrethe den første«.

»2022 har været et katastrofalt år for den danske film- og tv-seriebranche. Det værste nogensinde. Og 2023 kan blive endnu værre. Fra at være et af de mest produktive og førende lande inden for udvikling og produktion af kvalitetsserier og film til både streamingtjenester og tv-stationer, er vi nu ramt af et fuldt stop,« lyder det i indledningen af det åbne brev.

Årsagen skal findes i den aftale som Create Denmark forhandlede med streamingtjenesterne. Aftalen skulle sikre betaling til de kreative medarbejdere i film- og tv-branchen, men den var angiveligt for dyr for streamingtjenesterne, som derfor (overordnet set) forkastede den. Siden har man i foreløbig ni måneder ikke kunnet nå frem til en løsning, forklarer film- og tv-producenterne i brevet.

Ifølge afsenderne flyder der normalt årligt omtrent en milliard kroner fra Netflix, TV 2, Viaplay, HBO Max og andre streamere til filmbranchen. Den omsætning er i år gået tabt, hvorfor tabet som minimum kommer op på mellem en og halvanden milliarder kroner.

»De langsigtede konsekvenser, hvis situationen fortsætter, kan være alvorligere end nogen ønsker at se. En halvering af branchen er ikke urealistisk. I en tid hvor vi vækstede mere end nogensinde. Skaden er sket. Konsekvenserne er allerede slemme nok, og vi har ikke engang set dem fuldt ud endnu,« står der i brevet.

Læs hele brevet her: