Anmeldere om »Borgen«: Skuespillerne er gode, men slutningen var »dramatisk uærlig«

Sidste afsnit af »Borgen – riget, magten og æren« blev sendt søndag. Her er de danske anmelderes dom. Teksten indeholder beskrivelser af handlingen.

Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg i sidste afsnit af »Borgen - Riget, magten og æren«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Kollöffel/SAM Productions
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag blev det sidste afsnit af denne omgang »Borgen« sendt på DR1.

Selvom langt de fleste anmeldere syntes godt om seriens første afsnit, har slutningen på »Borgen – Riget, magten og æren« skuffet nogle af dem. Andre lader dog ikke en forjaget slutning ødelægge helhedsindtrykket.

Berlingske har ikke anmeldt serien som helhed. Men kulturjournalist og filmanmelder Kristian Lindberg havde alligevel lidt at sige, da Berlingske fangede ham i telefonen, netop som han var kommet ud fra biografen.

»Den startede jo stærkt, og oplægget med den grønlandske historie var rigtig godt. Jeg synes også, skuespillerne var fantastiske, men de er jo begrænset af det forlæg, de har at arbejde med,« siger Kristian Lindberg.

Handlingen i den nye sæson af »Borgen« har været drevet af Birgitte Nyborg, der nu er blevet udenrigsminister i en koalitionsregering. Hun træffer beslutninger, som egentlig står i modsætning til partiet og Nyborgs egne holdninger.

Men pludselig i sidste afsnit bliver det gode vendt til det onde, og alt ender lykkeligt. Birgitte Nyborg er endda tilsyneladende på vej mod en international toppost.

»Jeg synes, slutningen var skuffende. Man kan ikke have en figur, der er så drevet af magt, som så i sidste sekund skifter mening. Det er simpelthen dramatisk uærligt. Der er også noget galt med pacingen. Der var bygget enormt meget op, men så virker det som om, de pludselig løb tør for tid,« siger Kristian Lindberg.

Han nævner eksemplet med den unge grønlænder, Malik, som dør, og som ellers gav handlingen noget mere, med sit sideløbende krimiplot. Men ifølge Lindberg blev Maliks historie ikke afsluttet eller brugt ordentligt.

»Borgen endte med fortrydelsespille«

Flere medier har skrevet om den underligt forjagede slutning – herunder B.T., som dog giver hele serien fem stjerner – men vi springer videre til Ekstra Bladet.

I Ekstra Bladet har opinionsredaktør Mads Kastrup løbende anmeldt serien, og den sidste anmeldelse har overskriften »Kæmpe skuffelse: Borgen endte med fortrydelsespille«.

Han henviser til en scene i det sidste afsnit, hvor den grønlandske topembedsmand Emmy (Nivi Pedersen) fortæller den danske arktiske ambassadør (Mikkel Boe Følsgaard), at hun har taget en fortrydelsespille, efter at de havde været sammen.

Emmy Rasmussen (Nivi Pedersen) og Asger Holm Kirkegaard (Mikkel Boe Følsgaard). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Kollöffel/DR/Sam Productions.

Kastrup skriver, at det er, som om alting med et knips bliver vendt op og ned. Alle de storpolitiske problemer løser sig, kineserne opgiver olien i Grønland, amerikanerne og russerne holder op med at flyve jagerfly over indlandsisen, og Birgitte Nyborg giver magten fra sig.

»Jeg bryder mig ikke om dramaturgiske fortrydelsespiller. Jeg foretrækker i denne sammenhæng ægte knald med fuld risiko. Jeg har set happy endings (lykkelige slutninger, red.) i Disney-film, der var mere overbevisende og ægte end den pludseligt lykkelige afslutning på »Borgen«, sæson fire,« skriver Mads Kastrup.

»En doven børnebog«

I Se og Hør skriver anmelderen, Signe Frederikke Pedersen, også om seriens hastværk i anden halvdel af sæsonen, og begræder den lykkelige slutning, som serieskaberne har mast ind.

»Fjerde sæson af »Borgen« sluttede således som en lidt doven børnebog – alle bliver venner til sidst og holder en stor fest,« skriver Pedersen i Se og Hør.

Kristian Ditlev Jensen, der er forfatter, præst og journalist, har anmeldt i Filmmagasinet Ekko. Han giver hele serien fem ud af seks stjerner, selvom han mener, slutningen var halvhjertet, og han roser blandt andet »Borgens« litterære lag og referencer.

Også skuespilpræstationerne mener Kristian Ditlev Jensen er gode:

»Peter Mygind, som altid har virket drenget, er blevet en næsten toksisk maskulin mand. Den rutinerede Jens Albinus er pludselig bævende. Birgitte Hjort Sørensen, der dygtigt har spillet temmelig intetsigende og glat i nærmest samtlige afsnit indtil nu, bryder pludselig sammen – og bryder ud – i et mesterligt stresskollaps,« skriver Kristian Ditlev Jensen, og roser flere af de andre medvirkende.

Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen) og Søren Ravn (Lars Mikkelsen). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Kollöffel/DR/Sam Productions.

Måske en lige frisk nok udvikling

Birgitte Nyborg skal tilsyneladende være EU-kommissær, ligesom den tidligere formand for De Radikale, Margrethe Vestager, som mange mener var inspirationen til Birgitte Nyborg.

Men det tror Kristian Lindberg ikke på vil være et hit hos seerne:

»Det ville selvfølgelig være oplagt at flytte handlingen til næste sæson til EU, men jeg tror, folk ville være lige så lidt interesserede i det, som de er i EU-politik i virkeligheden,« siger Kristian Lindberg.

I Information mener man – modsat nogle af de andre anmeldere – at Birgitte Nyborgs pludselige grønlændervending i sidste afsnit alligevel godt kan forsvares.

» … man kan måske mene, at det er en lige frisk nok udvikling, når det hele er gået så galt så længe. Men det sker i overensstemmelse med den Birgitte Nyborg, vi har lært at kende i »Borgens« tidligere sæsoner. Hendes totale deroute ville have placeret »Borgen« i den malstrøm af politisk desillusionerende serier, vi kender fra Netflix og HBO, og den liga kan den slet ikke klare sig i,« skriver Anita Brask Rasmussen.

Sidste afsnit af »Borgen – Riget, magten og æren« blev sendt på DR1 søndag klokken 20, men kan fortsat ses på dr.dk. Af Adam Price og Per Fly. Produceret af SAM Productions for DR og Netflix. Med Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Mikkel Boe Følsgaard, Nivi Pedersen, Lars Mikkelsen, Johanne Louise Schmidt, Magnus Millang m.fl. Otte episoder à 60 minutter.