Da han penetrerede hende med fingrene, var det uden samtykke – kvinder i dansk politik sender opråb om sexisme og krænkelser

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Der foregår lyssky ting på Christiansborg, til politiske møder og i sociale sammenhænge i partierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Skru op for varmen og hæld kaffen op, så går vi i gang. Når du er færdig med overblikket, skal du måske også lige tjekke, om du stadig skal til den barnedåb, du var inviteret til. Forklaring følger.

Vi skal rundt om et debatindlæg fra 322 kvinder med tilknytning til politik, som siger fra over for sexisme, og i samme ombæring kan nævnes, at 15 ud af 70 kvindelige medlemmer af Folketinget har været udsat for sexistisk adfærd. Der er også blevet vedtaget nye restriktioner, og så skal københavnerne være glade for, at coronavirussen ikke kom for 20 år siden, siger overborgmester Frank Jensen.

Men først skal vi se på dagens coronatal, og de er desværre høje:

Bekræftede smittede i Danmark: 25.594 (+678)
Antal indlagte: 101 (+21)
Antal indlagte på intensiv: 25 (+6)
Antal bekræftede døde i Danmark: 647 (+2)
Antal bekræftet overstået smitte: 19.010 (+364)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 32.475.585
Antal døde på verdensplan: 987.754

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så til de øvrige nyheder:

322 kvinder i politik skriver under på, at de oplever sexisme

»Lad ikke flere blive en blandt os.«

Sådan slutter et debatindlæg i Politiken, der er underskrevet af 322 kvinder.

De 322 kvinder er alle nuværende eller tidligere medlemmer af i alt otte politiske partier. I debatindlægget fortæller de om et stort omfang af sexisme og fysiske krænkelser til politiske møder, på Christiansborg og i sociale sammenhænge i partierne.

79 af dem har valgt at dele deres beretninger om oplevelser med sexisme og overgreb i partierne. Kvinderne fremstår anonyme, og vidnesbyrdene kan læses i Politiken. De nummererede beretninger fortæller forskellige historier, der alle har sexisme som fællesnævner. Nummer 67 lyder således:

»Én blandt os blev udsat for et seksuelt overgreb som 16-årig af et ældre, velanset medlem i ungdomspartiet til en fest, hvorefter han ikke talte til hende dagen efter. Hun skammede sig over oplevelsen og så det ikke som et overgreb, fordi hun jo gerne ville kysse med ham, men ikke var klar til sex. Da han penetrerede hende med fingrene, var det uden samtykke, og det tog mange år, før hun så det som et overgreb. Hun sagde det aldrig højt til nogen i partiet.«

Det leder frem til næste historie, som er her fra Berlingske:

Mindst 15 nuværende kvindelige medlemmer af Folketinget har oplevet sexisme på Christiansborg

Mindst 15 af de nuværende 70 kvinder i Folketinget har oplevet sexistisk adfærd fra mandlige kolleger på Christiansborg.

Det viser en gennemgang, Berlingske har foretaget på baggrund af et spørgeskema, en rundringning og fortællinger fra kvindelige politikere i medierne. Oplevelserne spænder fra at føle sig talt ned til i folketingsarbejdet på baggrund af ens køn til deciderede fysiske krænkelser.

En af dem er Rosa Lund, der er retsordfører i Enhedslisten.

Til DR har hun fortalt om, hvordan hun som ung og nyvalgt blev befamlet af flere højtstående embedsmænd i Børne- og Undervisningsministeriet. Hun blev både taget på låret og bagdelen i officiel sammenhæng.

»Det var så klamt,« uddyber hun over for Berlingske.

Læs hele historien her.

Restriktioner forlænges, og det er slut med store fester i forsamlingshuset

Danskerne må vænne sig til et stykke tid endnu at leve med de coronarestriktioner, der blev udbredt til hele landet for en uge siden. Regeringen har besluttet at forlænge forsamlingsforbuddet, kravet om mundbind eller visir på serveringssteder for ikkesiddende gæster samt de øvrige restriktioner med 14 dage. Forlængelsen betyder, at kravene foreløbig vil gælde til og med 18. oktober i hele Danmark.

Det fortalte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.

Det betyder, at private fester med over 50 mennesker nu ikke er tilladt mere. Der er til gengæld tænkt på erhvervslivet, og mulighederne for kompensation bliver udvidet, sådan så det blandt andet også gælder leverandører til fester:

»Vi lægger som noget nyt op til, at underleverandører, som for eksempel cateringfirmaer, restauranter, teltudlejere og andre, som leverer altovervejende til private fester, også får hjælp og fremover kan få adgang til hjælpepakker. For når man er ramt af restriktioner, så skal der også være hjælp,« sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) på pressemødet.

Læs hele historien her.

Frank Jensen efter at corona har hærget København: »Var det sket for 20 år siden, ville vi være i store problemer nu«

Siden coronasmitten for alvor begyndte at udvikle sig i foråret, har det fået dramatiske konsekvenser for storbyer over hele kloden. I New York er 60 procent af alle restauranter lukkede, og en halv million indbyggere er rejst fra den coronaplagede amerikanske storby. Men i København er historien en anden. Selv om ledigheden er steget, erhvervsdrivende er klemt af krisen, og København er en af de hårdest ramte kommuner i landet, mener overborgmesteren, at byen snart vil vende tilbage til den vækst, der har præget den i de seneste mange år.

»Hvis coronakrisen havde ramt København for 20 år siden, havde vi stået i en langt værre situation, end vi står i nu. Dengang var byen i en helt anden forfatning. Det var på det tidspunkt, at Jens Kramer Mikkelsen (tidligere socialdemokratisk overborgmester, red.) gik tiggergang hos Finansministeriet og bad om hjælpepakker til København,« siger Frank Jensen til Berlingske.

Frank Jensen kritiserer i interviewet blandt andet den seksdagesregel, som hans partifæller vedtog. Reglen betød, at turister, der ville besøge København, skulle overnatte mindst seks dage. Reglen fik turisterne til at blive væk i stort tal, og seksdagesreglen endte med at plage de københavnske hoteller i løbet af sommeren. Frank Jensen forklarer, at det på et tidspunkt stod klart for ham, at det ikke kunne lade sig gøre at påvirke regeringen – selv om han er næstformand i Socialdemokratiet.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

  • Donald Trump ventes sent lørdag, dansk tid, at udpege afløseren for Ruth Bader Ginsburg i USAs højesteret. Ifølge flere medier har den amerikanske præsident besluttet, at det skal være den 48-årige føderale dommer Amy Coney Barrett.
  • Alternativet og Liberal Alliance holder begge landsmøder, mens De Konservative holder digitalt landsråd.
  • Der er semifinaler i herrernes pokalturnering i håndbold. Skanderborg møder TTH først, og siden skal GOG møde Bjerringbro-Silkeborg. Forsangeren for Volbeat sidder formentlig allerede ved postkassen og venter på sin Koda-check, for alle de gange der bliver spillet »For evigt« under dagens kampe.
  • I sportens verden er der også VM i landevejscykling for kvinder. Det danske hold er bygget op om Cecilie Uttrup Ludwigs chancer for en medalje.
  • Julie Andrews, den britiske skuespillerinde fra blandt andet »The Sound of Music«, fylder 85.