Restriktioner forlænges, og det er slut med store fester i forsamlingshuset: »Utroligt beklageligt« for dem, der har planlagt store fester i weekenden

Regeringen forlænger nu coronarestriktionerne i 14 dage til og med 18. oktober. Samtidig afskaffes undtagelsen til forsamlingsforbuddet, der betød, at en konfirmationsfest i det lokale forsamlingshus måtte have op til 500 gæster. Den regel burde regeringen måske allerede have droppet for godt to uger siden, mener professor i immunologi. Kravet gælder fra lørdag.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) fortalte ved pressemødet i Eigtveds Pakhus, at regeringen nu skruer »ned for festen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne må vænne sig til et stykke tid endnu at leve med de coronarestriktioner, der blev udbredt til hele landet for en uge siden.

Regeringen har besluttet at forlænge forsamlingsforbuddet, kravet om mundbind eller visir på serveringssteder for ikkesiddende gæster og de øvrige restriktioner med 14 dage. Forlængelsen betyder, at kravene foreløbig vil gælde til og med 18. oktober i hele Danmark.

Det fortalte sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.

Desuden indføres en restriktion, der betyder, at regeringen – med Heunickes ord – skruer »ned for festen«.

Kravet indebærer, at man maksimalt må samles 50 personer ved fester i for eksempelvis et forsamlingshus eller i gårde i boligkarreer, selv om gæsterne sidder ned. Tidligere har man måttet samles op til 500 personer, hvis gæsterne »i det væsentlige sidder ned«.

Den nye restriktion på 50 personer gælder fortsat ikke i private hjem og haver. Her gælder dog en anbefaling om at holde sig på maksimalt 50 personer.

Regeringens udmelding kommer, efter at antallet af nye, registrerede smittede i løbet af et døgn fredag nåede sit hidtil højeste niveau under epidemien. Der er konstateret yderligere 678 personer smittet. 101 personer er indlagt på landets sygehuse, viste fredagens tal fra Statens Serum Institut.

»Niveauet ligger for højt, og det stiger fortsat. Det var forventningen, at smitten ville stige her i efteråret, men smitten er kommet tidligere, end vi havde regnet med – både i Danmark og i resten af Europa. Derfor er det vigtigt, at vi får slået smitten ned. Udviklingen er fortsat bekymrende,« sagde Magnus Heunicke på pressemødet.

Uanset om der er tale om et planlagt bryllup eller en konfirmationsfest, må der altså maksimalt forsamles 50 personer. Kravet træder i kraft lørdag 26. september klokken 12.

»For dem, der har planlagt bryllupper eller konfirmationer eller andre store begivenheder i morgen (lørdag, red.) med flere end 50 gæster, er det utroligt beklageligt. Men det er fuldstændig afgørende, at vi får smitten ned nu. Derfor må de så i gang med at skære ned på gæstelisten, hvis de skal holde deres arrangement,« sagde sundhedsministeren.

Tiltaget skyldes, at data ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at mange er blevet smittet ved private fester.

»Vi har set eksempler på både 30, 40, 50, ja, helt op til 60 smittede i én smittekæde, der er startet ved en fest. Hvis vi tænker på, hvor mange nye de 60 smittede selv kan nå at smitte, rent potentielt, så bliver det til uhyggeligt mange, og det skal vi have bremset nu,« sagde konstitueret direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.

Hun nævnte, at mange smittede viser sig at være forberedt, når styrelsen kontakter dem, men en del reagerer ikke på styrelsens henvendelser trods flere opkaldsforsøg og kontakt via SMS og e-Boks.

Magnus Heunicke varslede, at det kan blive nødvendigt med flere restriktioner, hvis ikke udviklingen i næste uge går i en mere positiv retning.

Blandt de smittede er der fortsat en stor andel unge. Ifølge sundhedsministeren er hver fjerde af dem, der konstateres smittet, mellem 20 og 29 år. Ministeren nævnte også, at testkapaciten vil blive øget, og man forventer at kunne teste flere end 70.000 personer om dagen.

Kompensationer til restaurationsfaget

Regeringen foreslår en udvidelse af de økonomiske hjælpepakker til restauranter og andre.

»Vi lægger som noget nyt op til, at underleverandører, som for eksempel cateringfirmaer, restauranter, teltudlejere og andre, som leverer altovervejende til private fester, også får hjælp og fremover kan få adgang til hjælpepakker. For når man er ramt af restriktioner, så skal der også være hjælp,« sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) på pressemødet.

Regeringen har allerede talt med flere af Folketingets partier om udvidelsen af hjælpepakkerne. Konservative støtter ideen om udvidelse af hjælpepakkerne med henvisning til, at de første penge brugt på hjælpepakker ellers kan være spildt.

Også Radikale Venstre støtter ideen om en udvidelse, fordi det er rimeligt, når man nu gør det sværere at drive virksomhed. Men sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) så gerne, at man gik mere systematisk til værks.

»Jeg har foreslået, at jeg for eksempel satte mig ned med Statens Serum Institut og lavede en plan, så befolkningen kunne vide, hvilke tiltag de kunne forvente, når bestemte situationer opstod. På den måde ville man som borger kunne forvente, hvad der skete, når smittetallene for eksempel stiger. Det gælder også de erhvervsdrivende,« siger han.

Ekspert: Fornuftigt, men måske for sent

Rune Hartmann er professor i immunologi ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet og har speciale i infektioner i lungevæv. Desuden er han formand for Immunologisk Selskab.

Han kalder fredagens udmelding fra regeringen for »fornuftig«. Dog lufter han også en tanke om, at regeringen på et tidligere tidspunkt kunne have indført det nye krav, der betyder, at man ikke længere må samles op til 500 personer til eksempelvis en konfirmationsfest, selv om gæsterne sidder ned. Nu lyder kravet som nævnt på maksimalt 50 personer.

»Regeringen burde måske have gjort det allerede med det samme (7. september, red.), da man indførte restriktionerne og sænkede forsamlingsforbuddet til 50 personer. Vi ved jo fra USA, at de her fester er en kraftig driver af smitte,« siger Rune Hartmann.

»Jeg tror ikke, at man skulle have undtaget privatfester med siddende gæster i for eksempel forsamlingshuse fra kravet om maksimalt 50 personer. Men når man ikke gjorde det, skyldes det måske ædle motiver, hvor man har troet, at smitten kunne holdes nede, hvis befolkningen fulgte retningslinjerne.«

Rune Hartmann mener, at danskerne generelt gør deres bedste for at følge reglerne, men siger dog også:

»Der har været nogle enkelte tilfælde med fester, hvor jeg vil sige, at man godt kunne have tænkt sig bedre om, og hvor man ikke overholdt anbefalingerne om afstand,« siger han.