Chefredaktør undskylder over for to kvinder, der anklagede Jes Dorph-Petersen: »Ja, det er en fejl«

I Politiken undskylder Anne Mette Svane, der er chefredaktør på avisen, at avisen ikke kontaktede to kvinder, der havde udtalt sig til TV 2s advokatundersøgelse, tids nok inden udgivelsen af et interview med Jes Dorph-Petersen.

Anne Mette Svane, der er chefredaktør på Politiken, står ved journalistikken bag interviewet med Jes Dorph-Petersen, men beklager dele af processen i forbindelse med tilblivelsen af artiklen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en fejl, at Politiken ikke gav Therese Philipsen og Louise Degn tilstrækkelig tid til at svare, da de to dengang anonymiserede kvinders historier blev fortalt i Politiken i januar. Det forklarer Politikens chefredaktør Anne Mette Svane over for Politiken.

I januar bragte avisen et stort interview med Jes Dorph-Petersen under overskriften »»Jeg vil kraftedeme ikke bukke hovedet«: Jes Dorph svarer igen efter at være blevet fjernet fra skærmen af TV 2 i #metoo-sag«.

I artiklen gengav avisen i detaljer uddrag af de to kvinders beretninger fra den advokatundersøgelse, der havde ført til Jes Dorph-Petersens fyring.

Efter at de to kvinder mandag stod frem med navn i dokumentaren »Metoo: Sexisme bag skærmen«Discovery+, kunne man i Information læse, at de to kvinder kritiserede Politiken for kun at have givet dem få timer til et genmæle til brug i artiklen.

Anne Mette Svane forklarer i Politiken, at avisen mandag 4. januar om aftenen skrev til TV 2 og bad tv-stationen om at kontakte Louise Degn og Therese Philipsen, så avisen kunne forelægge dem interviewet med Jes Dorph-Petersen.

Dagen efter, klokken 16.15, skrev TV 2 til Politiken, at e-mailen nu var videresendt til kvindernes private e-mail-adresser.

Omtrent fire timer senere, klokken 20.53 udkom artiklen på Politiken.dk, uden at avisen havde hørt fra de to kvinder.

Det er dette forløb, som chefredaktøren nu undskylder.

Ikke det eneste kritikpunkt

Chefredaktøren forklarer, at Politiken tilsidesatte sin normale praksis, som er at kontakte kilder direkte og ikke lade det være op til en tredjepart. Det gjorde Politiken ifølge Anne Mette Svane af hensyn til kvinderne og kvindernes sårbare position.

»Ja, det er en fejl, at kvinderne ikke fik længere tid til at reagere. Jeg synes, det er en fuldstændig fair tidsfrist, at TV 2 fik 24 timer, fordi det er TV 2, der er den kritiserede part i forhold til den kritik, der kommer fra Jes Dorph-Petersen om advokatundersøgelsen og TV 2’s beslutning om at fjerne ham fra skærmen,« siger Anne Mette Svane i Politiken.

Den korte svartid er dog ikke det eneste kritikpunkt, som kvinderne gav udtryk for over for Information.

Louise Degn kritiserede, at Politiken i artiklen i januar havde fjernet dele af hendes vidnesbyrd om en nat i en lejlighed, hvor hun som praktikant, ifølge hende egen forklaring, var blevet lokket ind i en lejlighed på falske præmisser.

I Politikens artikel fra januar stod der, at de to mænd »gjorde tilnærmelser« til Louise Degn. Politiken havde dog adgang til referatet fra advokatundersøgelsen, hvor der ifølge Information blandt andet stod:

»Med få sekunders mellemrum rejste først den ene mand og dernæst Dorph sig, gik over til hende og lænede sig ned over hende, mens hun sad i lænestolen. De befamlede hende over hele kroppen, kyssede og slikkede på hende og stønnede ind i hendes ører.«

Om det og andre fravalg i artiklen fra januar siger Anne Mette Svane, at Politiken »godt kunne have mere præcise«, og at hvis avisen havde talt med Louise Degn, havde man også kunnet spørge Louise Degn til, hvilke detaljer der var vigtige for hende.

Jes Dorph-Petersen afviser at have begået det overgreb mod Therese Philipsen, som Philipsen fortæller om i dokumentaren, og som hun tirsdag fortalte om til Berlingske.

Jes Dorph-Petersen har tidligere anerkendt, at han havde et kortvarigt forhold til Therese Philipsen og kalder det udtryk for dårlig dømmekraft fra hans side.

Om episoderne i forbindelse med Louise Degn har Jes Dorph-Petersen forklaret, at han ikke husker dem, men at han ikke afviser, at de har fundet sted.