Mænd i lyseblå skjorter stod for grænseoverskridende adfærd på TV 2

Impact TV har sammen med Information produceret en dokumentar om den sexistiske og grænseoverskridende kultur på TV 2s nyhedsafdeling. I dokumentaren står 11 kvinder frem og fortæller om kulturen på kanalen.

 
Se traileren til dokumentaren MeToo: Sexisme bag skærmen. Den omdiskuterede dokumentar hvor tidligere og nuværende ansatte på TV2 fortæller om en sexistisk kultur. Video: discovery+ Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag morgen klokken 7 sendtes den #metoo-dokumentar på Discovery+, der skulle have været produceret og udsendt af TV 2.

I dokumentaren fortæller nuværende og tidligere kvindelige medarbejdere i TV 2s nyhedsafdeling om en kultur med en sexistisk tone og med grænseoverskridende adfærd over for kvinder. Det skriver Information, som har deltaget i et researchsamarbejde med Impact TV, der har produceret dokumentaren, efter at TV 2 besluttede sig for ikke at lave dokumentaren selv.

Tidligere TV 2-ansatte fortæller om en gruppe mandlige ansatte, værter og chefer, som gik under navnet »blåskjorterne« eller »den lyseblå brigade«, og at deres samvær med praktikanter var så velkendt, at der blevet lavet en revysketch om dem til et internt arrangement på TV 2.

11 kvinder står frem med navn i dokumentaren. Herunder Louise Degn, som var praktikant på TV 2 i begyndelsen er 00erne, og som nu er kommunikationschef.

Hun beskriver kulturen på TV 2 som grænseløs, siger hun til Information.

»Der var en stemning af, at det var forventeligt og helt almindeligt, at praktikanter, værter og chefer havde sex med hinanden. Det gjorde, at det var svært at orientere sig som ungt menneske, der kommer uden at have de store erfaringer. Må han godt tage mig på numsen, når vi danser? Hvornår er noget for meget? Hvornår er det ikke?«

Udover Louise Degn, udtaler Karen-Helene Hjorth, vært på TV 2 News, Jannie Pedersen, TV 2 News-vært, Cecilie Beck, Therese Philipsen, der er tidligere TV 2-vært, sig også.

Disse kvinder fortæller historier om den grænseoverskridende adfærd på TV 2. Med uret fra øverst til venstre: Camilla Karlslund, Karen Helene Hjorth, Connie Dyrløv, Louise Degn, Antoinette Kordic, Therese Philipsen, Cecilie Beck og Janni Pedersen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Discovery Networks.

Therese Philipsen havde seksuelle forhold, som hun var ked af, med to chefer, mens hun var praktikant, fortæller hun til Information og i dokumentaren. I Information beskrives en episode, hvor en chef via det interne beskedsystem »Basys« bad hende komme ud på toilettet, hvorefter de havde sex. Hun fandt situationen ydmygende, og græd efterfølgende. Hun beskriver, at hun gerne vil imponere chefen, fordi hun gerne ville have et job.

Therese Philipsen er en af de kvinder, der har anklaget Jes Dorph-Petersen, den tidligere mangeårige tv-vært, for grænseoverskridende adfærd.

Den eneste navngivne mand i »Sexisme bag skærmen« er ifølge Berlingske oplysninger den tidligere mangeårige tv-vært Jes Dorph-Petersen. Han blev taget af skærmen efter en intern undersøgelse af sexisme på TV 2 og blev i november sidste år forelagt anklagerne, som relaterede sig til to krænkelser af tidligere journalistpraktikanter for nu 19 og 21 år siden.

I den ene sag havde en tidligere kvindelig journalistpraktikant på TV 2 sagt, at hun tilbage i 2001 blev tvunget til sex af Jes Dorph-Petersen i dennes lejlighed i Odense. I den anden sag var en ung kvinde, ligeledes journalistpraktikant, tilbage i 2003 angiveligt blevet udsat for uønskede seksuelle tilnærmelser af Jes Dorph-Petersen og en anden mandlig kollega.

Jes Dorph-Petersen har både tidligere og nu igen over for Information afvist anklagerne. Han siger, at forholdene var frivillige, og at de foregik mellem voksne mennesker.

Ifølge dokumentaren på Discovery+ har 12 kvinder udover de medvirkende i dokumentaren fortalt, at de i perioden 2008-2020 har oplevet grænseoverskridende adfærd eller sexchikane fra to nu fyrede chefer i TV 2s nyhedafdeling. Deres fortællinger er med i dokumentaren i anonymiseret form.

Berlingske har forsøgt at få kommentarer fra blandt andre den tidligere studievært Jes Dorph-Petersen, som afviser at kommentere.

Berlingske har også været i kontakt med Lise Borup Krogsgaard, kommunikationschef på TV 2, som i en sms skriver, at hun vil vende tilbage.

Opdateret 02/12 06:55: Det er klarificeret, hvorledes Therese Philipsen ifølge Information havde forklaret, at situationen opstod på toilettet.