AOK

50-50 ligestilling i den nye »Kraks Blå Bog«: En teaterchef, en hårdesigner, en satiriker og en tv-vært

116 nye navne – 58 mænd og 58 kvinder – er optaget i den nye udgave af »Kraks Blå Bog«. Blandt de nye er forfatteren Tine Høeg, Ekstra Bladets chefredaktør Knud Brix, direktør Mia Wagner og satiriker Frederik Cilius. Den 30-årige teaterdirektør Anna Malzer havde aldrig hørt om bogen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du godt kan lide at læse om kendte navne, så er denne artikel lige noget for dig.

Den handler nemlig om de nye navne i den bog, som de fleste stræbsomme og forfængelige menneske i Danmark (i det mindste i det stille) drømmer om at blive optaget i: »Kraks Blå Bog«.

Man kan sammenligne de nye navne i »Kraks Blå Bog 2022-2023« med deltagerne i Tour de France.

Det er et bredt sammensat felt af bjergryttere, enkeltstarteksperter, hjælperyttere, soignører, kokke og holdkaptajner, men de tilhører alle gruppen af ryttere og hjælpere, som har arbejdet sig frem til en plads i løbet for de bedste.

Der er 116 nye navne i den 1.689 sider lange moppedreng af en bog. 58 af dem er kvinder og 58 er mænd, og dermed er der for første gang nogensinde i bogens historie dømt total ligestilling. Samlet set er det dog mændene, der suverænt dominerer. Kun små 30 procent af bogens omkring 8.500 biografier handler om kvinder.

Gads Forlag har i en årrække arbejdet på større mangfoldighed i biografierne, både hvad angår køn og brancher.

Tidligere var bogen præget af den øverste embedsmandsstand, politikere, adelige og toppen af erhvervslivet, men de seneste år har folk fra kulturlivet, mediebranchen, sportslivet og gastronomiens verden fået mere og mere plads.

Forfatteren Thomas Korsgaard er med sine 27 år den yngste af de 116 nye personer i »Kraks Blå Bog«. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Og de nye navne er:

Blandt de nye navne i »Kraks Blå Bog 2022-2023« er:

Kulturlivet: Forfatter Tine Høegh, forfatter Thomas Korsgaard, teaterdirektør på Mungo Park Anna Malzer, skuespiller Sofia Nolsøe, hår- og makeupdesigner Elizabeth Bukkehave, der har stået for makeup- og hårdesign i en lang række film lige fra »Olsen Banden« og »Matador« til »Skyggen i mit øje«, der havde premiere i 2021, direktør på Kunsten i Aalborg Lasse Andersson, guitarist Peter Howard Jensen, satiriker Frederik Cilius, Pharfar (født Søren Schou), rapper og musikproducer, samt Louise Dorthea Vind, forlægger og direktør i Forlaget Grøningen 1.

Christina Krzyrosiak Hansen, socialdemokratisk borgmester i Holbæk, er et af de nye navne i »Kraks Blå Bog 2022-2023«. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Politik: Karen Melchior, medlem af Europa-Parlamentet for De Radikale, Bent Bøgsted, folketingsmedlem indvalgt for Dansk Folkeparti, men nu partiløs, Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk (S), og Trine Torp, cand.psych. og folketingsmedlem for SF.

Medier: Karl Erik Stougaard, ansvarshavende chefredaktør i Det Nordjyske Mediehus, Rikke Bekker, chefredaktør på Fyns Amts Avis, Knud Brix, ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, Ane Cortzen, tv-vært og arkitekt, Nagieb Khaja, journalist, dokumentarfilminstruktør og forfatter, samt Janni Pedersen, journalist og studievært.

Videnskab og universiteter: Anne Marie Pahuus, prodekan for forskning på Aarhus Universitet og filosof, Thea Kølsen Fischer, forskningschef på Nordsjællands Hospital og professor ved Københavns Universitet, Henrik Dimke, professor ved Syddansk Universitet, og Nina Tejs Jørring, overlæge i Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden.

Foreninger og organisationer: Majbrit Berlau, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Andrew Hjuler Crichton, generalsekretær i Advokatsamfundet, og Gordon Ørskov Madsen, formand i Danmarks Lærerforening.

Gastronomi: Mette Hvarre Gassner og Rainer Gassner, henholdsvis restaurantchef og køkkenchef samt indehavere af Restaurant Ti Trin Ned og Gartneri Himmerigskov.

Forsvaret: Michael Wiggers Hyldgaard, generalmajor i Forsvarskommandoen, Kim Jesper Jørgensen, generalløjtnant og chef i Flyvevåbnet, og Anders Berg Olesen, brigadegeneral og chef for Ledelsessekretariatet.

Signe Krogstrup, direktør i Nationalbanken, er ny i »Kraks Blå Bog«. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Erhvervslivet: Tine Thorman Kaspersen, direktør i Horten Advokatpartnerskab, Le Rune Gammeltoft, founder og forhenværende ceo i Heartbeats, René Svendsen-Tune, ceo i GN Store Nord og GN Audio, Mia Wagner, medstifter og direktør i Nordic Female Founders, og Nina Mathiesen, ceo, arkitekt og medejer i tegnestuen Cobe.

Kommuner, kirke og stat: Thomas Reinholdt Rasmussen, biskop i Aalborg Stift, Torben Frølich, kommunaldirektør i Gentofte Kommune, Peter Mørk Thomsen, landsdommer ved Østre Landsret, Signe Krogstrup, direktør i Nationalbanken, og Nicolai Ruge, ambassadør.

Kun få siger nej tak

For at blive optaget i »Kraks Blå Bog« skal man udmærke sig og nyde anerkendelse på et vist niveau. Bogens redaktion og en række fagkonsulenter holder løbende øje med nye navne til bogen. Nogle tager selv kontakt for at blive optaget, ligesom redaktionen modtager forslag udefra.

Det er kun få, som siger nej tak til at komme med i bogen. Nogle af dem er af ideologiske grunde ikke interesserede, og andre ønsker at værne om deres privatliv.

»Hvis jeg skal være ærlig, så vidste jeg slet ikke, hvad 'Kraks Blå Bog' er, da forlaget kontaktede mig,« siger Anna Malzer, direktør på Teatret Mungo Park. Arkivfoto: Tobias Kobborg Fold sammen
Læs mere

»Hvis jeg skal være ærlig, så vidste jeg slet ikke, hvad »Kraks Blå Bog« er, da forlaget kontaktede mig, men jeg tænkte, at 'Nå, ja, det kan jeg da godt være med til', og så sendte jeg informationerne til dem og syntes, at det var ligesom at opdatere sine oplysninger på Wikipedia,« siger Anna Malzer, direktør på Teatret Mungo Park, og griner højt.

Først da hun havde sendt sine oplysninger, undersøgte hun, hvad »Kraks Blå Bog« er og fandt ud af, at det ikke bare er alle i kulturlivet, som står i bogen, men at der er tale om en udvalgt skare.

Hvad betyder det for dig at være blevet optaget i bogen?

»På trods af at det er et lille teater, jeg leder, har vi alligevel så store armbevægelser, at vi kommer med i sådan en bog. Jeg bliver stolt over det på teatrets vegne, og det minder mig om, at jeg de sidste år har lagt et stort arbejde i teatret. Men hvis jeg skal være ærlig, betyder det ligeså meget for mig, at det er lykkedes at lave en aftale med Høje Taastrup Kommune om at spille der de næste tre år, som det gør, at jeg nu står i den bog,« siger Anna Malzer.

Kraks Blå Bog er udkommet siden 1910.