Annonce
Annonce

Digital transformation er ikke et projekt – men en kørende proces

Med kundecentrering i fokus indledte Schneider Electrics danske selskab ved årsskiftet 2013/2014 en rejse, der kommer til at påvirke hele organisationen. For det er netop, hvad en digital transformation indebærer. Fokus er på større kundeloyalitet og omsætning -  men arbejdet med mindset og proces er mindst ligeså vigtig.

”Vores produkter og tilbud er gennem de seneste 5-6 år blevet mere og mere digitaliserede: forbundne til hinanden og til skyen. Vi taler Internet of Things med produkter, der ikke længere er enkeltstående, men hvor software binder de enkelte elementer sammen, og forbinder til intelligente løsninger på baggrund af vores velkendte produkter. Den udvikling og digitalisering, som produkterne har gennemgået, øger vores behov for at arbejde digitalt med markedsføring og kommunikation - som skal være kundecentreret, indleder Head of Digital Marketing Nordic & Baltic hos Schneider Electric Danmark, Bitten Jagd.

Fra marketingdrevet til kundecentreret
Ultimo 2013 begyndte man for alvor hos Schneider Electric at fokusere på kundernes digitale oplevelser med henblik på at optimere denne. Danmark besluttede sig for at være koncernens digitale foregangsland, og efter en udvælgelsesprocedure besluttede man sig for at anvende det digitale konsulenthus Atcore som partner til at hjælpe med at lægge en plan og en strategi for rejsen fra marketingdrevet til kundecentreret virksomhed.
”Kunder gider ikke massekommunikation længere. Nu skal kommunikationen personaliseres. Vi talte med en række bureauer, der alle kunne og ville tænke digitalt i form af flotte websites og apps, men vi valgte Atcore på grund af deres datadrevne tilgang, som er enorm vigtig, hvis vi skal forstå vores kunder og den forandring de har gået igennem,” forklarer Bitten Jagd og tilføjer:
”Vi havde brug for en partner, der ville med os på rejsen, der ville følge med og fortsat sparre op imod os uanset, hvilken vej rejsen bringer os. Det var absolut vigtigt at vi fandt en partner – og ikke blot en leverandør.
For Atcore var samarbejdet med Schneider Electric et perfekt match. De havde selv et ønske om at være dataanalytiske og kundedrevne, og det ser vi som en primær forudsætning for at sikre fremdrift i vores kunders digitale transformationsproces. Det er her at vi ønsker at stå stærkt som partner,” fastslår COO Marc Sårde, Atcore.

Sæt det rigtige team
Når virksomheden går fra at være marketingdrevet til at være datadrevet er det uhyre vigtigt at man i alle de afdelinger, der på en eller anden måde har kontakt til kunder – og det er i mange virksomheder samtlige afdelinger – har sat det rigtige hold af kompetencer. Naturligvis sat i relation til, hvad der er realistisk.
” Det var vigtigt, at det set up vi begyndte med ikke fordrede, at der skulle ansættes 15 digitale specialister med det samme. Vi har gennem processen ville sikre, at vores organisation kunne følge med, og har derfor lagt nogle kompetencer uden for huset.  Først og fremmest bruger vi Atcore som vores konsulenter og rådgivere, for det har vi brug for i en transformationsfase. Samtidig er det også meget fint, at de også kan hjælpe rent praktisk med leveranceopgaver, for de er uhyre dygtige til det de laver,” pointerer Bitten Jagd.
Atcore ser det dog ikke som en målsætning, at konsulenthuset skal eksekvere på Schneider Electrics digitale aktiviteter i fremtiden.
”Kulturændringens succes er afhængig af, at virksomheden over tid i høj grad selv kan varetage de initiativer, der sættes i søen. At organisationen kan leve det nye mind set som kundecentricitet fordrer. Derfor har vi fra begyndelsen haft fokus på at forankre alt, hvad vi laver i organisationen lige fra at tænke i ROI til taktisk eksekvering i forbindelse med digitale marketing aktiviteter,” supplerer Marc Sårde. At kaste sig ud i projekter, der rækker ret langt ud over indeværende budgetår, kræver for langt de fleste virksomheder mod. Hvorfra kommer dette mod?
”Først og fremmest skal man erkende, at digital transformation ikke er et projekt, men en proces, der skal sikre et paradigmeskifte. En sådan proces skal være forankret i topledelsen, ellers kommer man aldrig igennem. Og man skal turde tro på det, sætte en retning og holde fast. Vi har hele vejen holdt os til de oprindelige retninger i Atcores Roadmap, men har også været bevidste om at processen ikke altid ville være lineær og nem, men også snørklet og kompleks. Så det er naturligt, at det på visse stadier tager længere tid, men man skal holde fast,” siger Bitten Jagd.
Dette fokus har netop gjort, at processen nu kan skaleres bredere ud i Schneider Electric. I første omgang i hele Norden.
”Således går vi fra foregangsland til foregangsregion, selvfølgelig med ambitionen om at rulle meget af det arbejde vi har lavet ud globalt. Vi oplever en markant interesse i det vi har lavet fra andre lande i Schneider Electric,” slutter Bitten Jagd, der netop er udpeget til at drive de Nordiske og Baltiske digitale aktiviteter hos Schneider Electric.

Fakta:
I forbindelse med den digitale transformationsproces udviklede Atcore en rammestruktur: ”Make it work – Make it Easy – Make it Great”. Det har vist sig særdeles anvendeligt – ikke mindst i relation til at prioritere aktiviteterne. Desuden er det skalerbart og anvendeligt i hele Schneider-organisationen.