Ugens aktie: NKT ruller den rigtige vej igen

Den lave indgang af ordrer på søkabler er overstået, og fremtiden ser lovende ud for NKT, som netop har fået ny topchef. Aktien er blevet smadret og er nu en købsmulighed for de langsigtede investorer.

NKT-bestyrelsesformand Jens Due Olsen skal sammen med den nye topchef, Alexander Kara, have sat fart på virksomheden igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NKT er ved at have overstået et par hårde år som selvstændig virksomhed efter afkoblingen af Nilfisk i oktober 2017.

Balladepunktet har været overtagelsen i marts 2017 af ABB HV Cables til en pris på cirka seks milliarder kroner. Selskabet var en særdeles veldrevet konkurrent inden for store søkabler, og dette nichemarked stod over for et forventet boom fra offshore-vindmølleparker. Men det trak desværre ud med de store ordrer. På lang sigt bliver det formentlig en god strategisk satsning, men timingen har vist sig at være uheldig, og prisen var høj.

Just som man havde overtaget den svenske virksomhed, indtraf forsinkelser i de forventede projekter. Dermed opstod der huller i ordrebogen i de langstrakte opgaver med to-tre års forløb. Derfor halter NKT nu, selv om ordreindgangen igen har taget fart – uden dog at nå op på det ønskede niveau.

Alt i alt har det udviklet sig til en uheldig start på koncernens største ekspansive satsning.

Forsinket opsving og ny topchef

Fokus er rettet mod projektopgaver med højspændings-søkabler til overførsel af elektricitet fra blandt andet offshore-vindmølleparker.

Indtjeningen har været høj, da der er få konkurrenter. Samtidig er der dog en betydelig projektrisiko, da man udfører hele opgaven inklusive udlægning på havbunden. Kampen er hård om de store projekter. I den hidtil største opgave herhjemme med Viking Link (Danmark-Storbritannien til en pris på 8,3 milliarder kroner) vandt Prysmian fra Italien hovedopgaven med havkablet. NKTs opgaver blev kun på 770 millioner kroner. Det hele skal være klar om fire år.

Viking Link blev altså en fuser for NKT, men til gengæld får Prysmian mindre kapacitet til at deltage i de næste udbud af opgaver. Geografisk er NKT godt placeret, da Nordsøen er centrum for første fase inden for offshore-vindmølleparker.

Håbet er, at man ligesom energiselskabet Ørsted kan oparbejde et forspring og styrke til at være med i opgaver andre steder som næste trin. Udviklingen er jo allerede ved at tage fart med store projekter i USA og Taiwan, hvor Ørsted er med.

NKT kan få fordel af den danske vindmøllebranches ledende stilling, og Ørsted har formået at placere sig i en førende stilling som projektoperatør. Faktisk ligner NKT på en række punkter Vestas i sin nedtur og genrejsning. Så kan man jo bare håbe på, at opturen for alvor vil tage fart hos kabelfabrikanten, der stadigvæk er »inde i skoven«.

En fornyelse af ledelsen blev konsekvens af ordretørken, og 1. august tiltrådte Alexander Kara som ny topchef. Han var i 2012-14 leder for power cables hos ABB, så det lover godt.

Samtidig er det svage punkt omkring efterspørgslen ved at læge sig selv, idet der på ny er kommet skub i ordreindgangen. I takt hermed vil leverandører som NKT få mulighed for at forhøje salgspriserne. Indtjeningen vil dog blive forsinket, da der først skal afvikles kontrakter indgået på dårligere vilkår. Et ryk opad til god indtjening kommer næppe før 2021.

Stort potentiale og lav børsværdi

Markedet for søkabler tegner lovende i de næste mange år. Offshore-vindmøller udgør en udvidelse i forhold til »det naturlige behov« for overførsel af elektricitet. Samtidig betyder miljøbegejstringen accept af store merudgifter, og det er Viking Link efter vores vurdering et godt eksempel på.

Andre opgaver kommer fra fornyelse på land af de eksisterende højspændingsnet, hvor jordkabler bliver mere udbredt. Et specielt segment er udbygning af kabler til strømforsyning af de voksende storbyer, som føres ind til transformatorstationer via særlige tunneller.

Fabrikationen af mere almindelige kabler skal også have forbedret sin indtjening, men her er efterspørgslen ikke noget problem. Endvidere ejer man NKT Photonics, som er en ung high tech-virksomhed inden for laserudvikling. Et frasalg vil være naturligt, og prisen burde kunne blive høj.

Finansielt er der fornuftig styrke trods den dårlige indtjening, idet ledelsen har optaget lange lån og endog hybridkapital (152 millioner euro). Sidstnævnte kendes stort set kun hos banker, men ideen må være at øge soliditeten, som er afgørende for at få lov til at byde på nye store opgaver. Så der er tid til at genoprette rentabiliteten, som ligger helt nede på nulpunktet. Det er også et krav for ikke at anfægte værdien af goodwill (401 millioner euro), der vejer tungt i forhold til egenkapitalen på 743 millioner euro ultimo 2018.

Målet for afkastningsgraden (ROCE) er mindst 13 procent. Så vidt vi kan regne det ud, vil det svare til et nettooverskud på 100 millioner euro. Det faktiske resultat var sidste år på minus 49 millioner euro. Der er altså plads til forbedring. Børsværdien af NKT er på kun 345 millioner euro (2,6 milliarder kroner).

Folk, der er interesseret i grøn energi, bør satse på NKT frem for velkendte navne som Ørsted og Vestas. Man skal turde købe, når alle de andre vil sælge.