Trump og kaos: Aktier i totalforvirring midt i handelskrig

De globale aktiemarkeder peger både op og ned torsdag morgen efter de seneste meldinger fra Donald Trump. Den amerikanske præsident har optrappet konflikten med Kina, men udløst lettelse i Europa over udsættelsen af straftold på biler.

Tyske bilaktier er i fokus efter nyheden om, at Trump har udskudt beslutningen om straftold på europæiske biler. Foto: EPA/Focke Strangmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til ugens sidste i handelsdag i Danmark, hvor aktiemarkedet er lukket fredag på grund af St. Bededag.

De seneste 24 timer har været noget af en rutchebanetur på de globale finansmarkeder, igen takket være den amerikanske præsident Donald Trump. Onsdag begyndte internationale medier at skrive, at Trump ikke vil indføre straftold på europæiske og japanske biler på nuværende tidspunkt og i stedet udskyde beslutningen seks måneder. Det fik med det samme europæiske bilaktier til at stige kraftigt, og Stoxx Europe 600-bilindekset lukkede 2 pct. højere onsdag.

Trump har truet med at hæve toldsatsen på biler og bildele, hvilket økonomer frygtede ville skade Europas økonomi og gå hårdt ud over tyske bilaktier. Søren V. Kristensen i Sydbank anslår for eksempel, at en toldmur på 25 pct. vil dæmpe den årlige økonomiske vækst i eurozonen med omkring 0,2-0,3 procentpoint.

»Handelskrigen har ramt europæiske virksomheder hårdt. Det er sket på trods af, at Europa kun i begrænset omfang har været direkte involveret i handelskrigen. Derfor er det også dårligt nyt for de europæiske virksomheder, at handelskrigen nu igen er blusset op. Den trussel blegner dog ved udsigten til, at Europa bliver trukket direkte ind i handelskrigen. Det sker dog næppe lige foreløbig, for Trump har angiveligt besluttet at udskyde en eventuel toldmur på biler til november,« skriver han i en rapport.

Natten over raslede Trump dog alligevel med sablen, bare ikke overfor Europa men overfor Kina, som han allerede ligger i handelskrig med. Præsidenten har indført et de facto-forbud mod Huawei Technologies i USA ved at erklære national nødretstilstand. Det betyder, at amerikanske selskaber ikke må bruge teleudstyr produceret af firmaer, som udgør en national sikkerhedsrisiko, herunder Huawei.

Beslutningen hjælper næppe på forholdet til Kina, og kan yderligere komplicere handelsforhandlingerne. Derfor er det også et mudret billede, der tegner sig på aktiemarkederne torsdag morgen. Børserne er blandede i Asien, mens futures i både Europa og USA generelt er i minus. I det hele taget har det været en meget volatil uge, hvor globale aktier styrtdykkede i mandags og så har indhentet tabene sidenhen.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Vigtige nøgletal i dag

  • Kl. 11.00: Eurozonen – handelsbalance for marts
  • Kl. 14.30: USA – påbegyndt boligbyggeri for april
  • Kl. 14.00: USA – Philadelphia Fed-indekset for maj
  • Kl. 14.30: USA – nytilmeldte ledige for uge 19

Virksomheder i fokus

  • Investeringslegenden Warren Buffett har fremlagt sine investeringer for første kvartal, der viste, at »Oraklet fra Omaha« har satset 861 millioner dollars på Amazon.
  • NKT er torsdag morgen kommet med regnskab for første kvartal, der slog forventningerne på indtjeningen men skuffede på toplinjen.
  • Maersk Drilling har også aflagt regnskab, hvori det fastholder sine forventninger til hele 2019.

Markederne lige nu - Kl. 8:25

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,1 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,3 pct.
Japans Nikkei 225: -0,7 pct.
Sydkoreas Kospi: -1,3 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,2 pct.
Tysklands DAX 30: -0,3 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,02 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,3 pct.
Nasdaq: -0,4 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,3 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): +0,6 pct. til 72,19 dollars
Guld: -0,03 pct. til 1.297,30 dollars

Valuta:
1 dollar koster: 6,66 kroner
1 pund koster: 8,56 kroner