Trods 18 pct. nedtur: Mærsk Drilling skubber Sydbank ud af C25-eliteindekset

Mærsk Drilling er blevet optaget i Danmarks fineste aktieklub – C25-indekset. Det sker, selv om borerig-sektoren stadig er under pres fra en dalende oliepris og svag overkapacitet af rigge.

Markedet for borerigge som denne fra Mærsk Drilling tegner lysere, selv om genopretningen har taget længere tid end ventet. Foto: Mærsk Drilling/Bent Soe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mærsk Drilling har kun levet som selvstændigt selskab et par måneder, men bliver allerede nu inkluderet i Danmarks fineste aktieklub.

Fra mandag 24. juni bliver virksomheden – der officielt hedder The Drilling Company of 1972 – nemlig en del af eliteindekset C25, når Nasdaq gennemfører sin halvårlige justering af indeksets komponenter. Mærsk Drilling, der har en markedsværdi på 18,5 mia. kroner, skubber derved Sydbank med en markedsværdi på knap 8 mia. kroner ud af C25-indekset. Drilling-aktien steg 2,8 pct. tirsdag.

C25 består af de største og mest handlede aktier på Københavns Fondsbørs. Ud af de 35 danske aktier med højest markedsværdi udvælges de 25 virksomheder, der er blevet mest handlet inden for de seneste seks måneder.

»At blive inkluderet i et indeks er normalt positivt, fordi det betyder, at man får mere opmærksomhed, og investeringsfonde bliver nødt til at opbygge en position for at afspejle indekset. Det betyder også, at flere strateger tager stilling til, om de vil være over- eller undervægt,« siger Lukas Daul, der dækker Mærsk Drilling for ABG Sundal Collier.

Han har selv en »hold« anbefaling på aktien, mens han venter på at se alle effekterne af udspaltningen fra A.P. Møller - Mærsk. Drilling blev selvstændigt børsnoteret 4. april, og aktien er faldet 18 pct. siden. Aktien blev tirsdag handlet i en kurs omkring 444 kroner i modsætning til startkursen på 540 kroner. Da spaltningen blev gennemført, fik A.P. Møller - Mærsk-aktionærer automatisk aktier i det nye Drilling-selskab, og flere af dem har formentlig frasolgt de nye aktier efterfølgende, forklarer Lukas Daul.

»Nogle af aktionærerne havde jo ikke købt Mærsk for at være eksponeret for »Drilling«-aktiviteter, så der er grund til at være en smule forsigtig,« siger han.

Også A.P. Møller - Mærsk har haft nogle svære måneder, og aktien har klaret sig dårligt, siden Drilling blev spaltet fra. Den er faldet knap 9 pct. – væsentlig mere end det brede marked, der målt på C25 kun har tabt 1 pct. i værdi. Som shippingvirksomhed er Mærsk dog blevet hårdere ramt af bekymringer over handelskrigen, samtidig med at omsætningen skuffede i kvartalsregnskabet.

Stadig under pres

Hele oliebranchen – inklusive borerig-virksomhederne – har været i modvind de seneste måneder. Olieprisen er faldet næsten 20 pct. siden slutningen af april, i takt med at investorerne er blevet bekymret for, om handelskrigen mellem USA og Kina vil føre til lavere global vækst, der vil ramme efterspørgslen efter olie. Når omsætningen hos de store olieselskaber bliver ramt af dalende oliepriser, bruger de samtidig færre penge på  at lede og bore efter ny olie. Det rammer hele industrien, inklusive selskaber som Mærsk Drilling, der lever af at leje borerigge ud.

»Genopretningen i borerig-industrien er langsomt på vej, men den har været langsommere end forventet, fordi det har taget længere tid at håndtere overkapaciteten af borerigge derude. For at blive mere optimistisk skal vi se bedre dagsrater på boreriggene, og at olie- og gasselskaberne begynder at bruge flere penge på investeringer,« siger Lukas Daul.

»De sidste fem år har været rigtig svære for borerig-industrien, fordi olieselskaberne har været meget disciplinerede i forhold til at bruge penge. Det er den værste nedtur, industrien har været igennem, men det begynder nu at se lysere ud,« tilføjer han.

Ud af de 11 analytikere, der dækker Drilling-aktien, har ti en »overvægt« anbefaling, mens én har en »ligevægt« anbefaling, ifølge Bloomberg data. Den amerikanske storbank Morgan Stanley har netop opgraderet sin anbefaling til »overvægt« og hævet kursmålet til 690 kroner fra 680 kroner. Det gennemsnitlige kursmål fra analytikerskaren ligger på 661 kroner, hvilket er næsten en fordobling af tirsdagens kurs.