Tirsdagens aktier: Novo trak C25 i grønt - Danske Bank til bunds

(ARKIV) Novo Nordisk i Bagsværd, den 1. februar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Defensive Novo Nordisk indtog toppen af C25-indekset tirsdag efter analysenyt fra amerikanske Citi og understøttet af markedets behov for aktier af mere defensiv karakter.

Aktier som Chr. Hansen, Unibrew og Carlsberg lå også godt til uden specifikt nyt om selskaberne. Det var med til at sende det danske eliteindeks op med samlet 0,5 pct. til 1144,42.

I bunden endte blandt andet C25-bankerne, efter at analyser fra JPMorgan og Citi havde fremhævet, at de nye Basel 4-regler kræver mere kapital til europæiske banker, og dermed kan der ifølge Sydbank være tvivl om fremtidige udbytters størrelse.

Novo til tops efter god rundspørge

Anbefalingen af aktien i Novo Nordisk er hos det amerikanske finanshus Citigroup hævet til »køb«, fremgår det af et notat fra banken.

Opjusteringen sker blandt andet på baggrund af resultaterne af en stor rundspørge, som Citi har foretaget blandt læger og sygesikringer om synet på Novos nye diabetespille, oral Semaglutid, der nærmer sig en markedsføring i USA, hvis myndighederne godkender pillen senere i år.

Dertil kommer stærkere vækstudsigter uden for USA, ligesom der kommer vigtige data fra studier i fedme og ikke-alkoholisk fedtlever i løbet af første halvår 2020.

»Også en lyst til mere defensive aktier - i modsætning til sidste uge - støtter Novo-kursen,« siger Christian Thatje, der er senioraktiehandler hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Novo-aktien steg tirsdag 3,1 pct. til 344,30 kr.

I den tunge ende Danske Bank med et fald på 3,6 pct. til 97,62 kr., og også Jyske Bank faldt, men dog kun med 1,8 pct. til 206,90 kr. Nordea faldt 2,7 pct. til 48,05 kr., og Sydbank satte sig 1,6 pct. til 102 kr.

»JPMorgan og Citigroup har kigget på de europæiske banker og vurderer, at Basel 4-reglerne vil øge kapitalkravene og måske mindske udbytteprocenten,« siger Christian Thatje.

I det brede Stoxx 600-indeks var bankgruppen den næstmest faldende gruppe tirsdag - kun overgået af råvareselskaberne, der blev sendt ned med et større fald i oliepriserne.

Drilling sendt ned af dykkende oliepris

Prisen på det sorte guld faldt tirsdag eftermiddag, efter at kilder oplyste til nyhedsbureauet Reuters, at olieproduktionen i Saudi-Arabien vil være tilbage på det normale niveau om 2-3 uger.

Herhjemme sendte det Maersk Drilling-aktien helt til bunds i C25. Den lukkede med et fald på 3,8 pct. til 394,40 kr.

Demant faldt 3,1 pct. til 186 kr.og lå også i den tunge ende, efter at selskabet har meddelt, at det fortsat ikke kan gøre regningen op efter cyberangrebet for et par uger siden.

»Risikoen for en nedjustering fra selskabet er øget,« vurderer Christian Thatje fra Sydbank.

Fremgang og første udbytte fra Chemometec

Blandt sidepapirerne steg Chemometec 0,7 pct. til 152,60 kr. efter at have leveret årsregnskab for 2018/19.

Resultaterne ventes forbedret yderligere i 2019/20, hvor ledelsen spiller ud med forventninger om en omsætning på 193-202 mio. kr. og et driftsresultat (EBITDA) på 60-66 mio. kr.

Sidste regnskabsår tjente Chemometec 54 mio. kr. målt på EBITDA-resultatet ud af en omsætning på 175,5 mio. kr.

Selskabet, der producerer udstyr til celletælling og -analyse, vil udbetale 3 kr. per aktie i udbytte, men om det er starten på en ny trend, ved topchef Michael Eising endnu ikke.

»Nu er det 3 kr. i år, for det er det, vi føler, at vi likviditetsmæssigt kan forsvare at sende tilbage til aktionærerne. Men om det også sker næste år, kan jeg hverken love eller garantere,« siger han til Ritzau Finans.

NNIT, der er faldet knap 60 pct. i år, steg 0,8 pct. til 75,20 kr. efter at have sikret sig en femårig aftale med energikoncernen Norlys om drift og udvikling af centrale it-systemer.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk