Mandagens aktier: Svingende Lundbeck endte lavere i rødt marked

(Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Investorerne havde mandag svært ved at finde ud af, hvorvidt Lundbeck skulle belønnes eller straffes for købet af amerikanske Alder, der blev annonceret mandag morgen.

Aktien svingede over dagen både højere og lavere end udgangspunktet, men slutfacit blev et fald på 0,6 pct. til 235,10 kr., hvilket var en my bedre end den generelle udvikling i C25-indekset, der gik tilbage med 0,8 pct. til 1138,82.

»Aktien blev snakket op under 'conference call', hvor direktøren fik fremhævet blockbuster-potentialet. Siden gik den kold igen, men hele sektoren mistede også momentum,« siger Christian Thatje, senioraktiehandler i Sydbank.

Lundbeck betaler en pris, der svarer til 13 mia. kr. for det amerikanske selskab, som har lægemiddelkandidaten Eptinezumab, der er en intravenøs infusionsterapi til forebyggelse af migræne, i pipelinen.

Droneangreb lagde pres på markederne

De finansielle markeder var mandag præget af uro, efter at to saudiske olieanlæg lørdag blev udsat for droneangreb, hvilket midlertidigt har reduceret den daglige råolieproduktion med 5,7 mio. tønder svarende til 5 pct. af den globale produktion.

Det gav stigende oliepriser, hvilket var med til at sende Maersk Drilling til tops i C25-indekset med et plus på 2,5 pct. til 410 kr., mens B-aktien i Mærsk blev sendt ned med 3,3 pct. til 8026 kr.

Genmab-aktien steg mandag 0,9 pct. til 1377,50 kr., hvilket ifølge Christian Thatje kan skyldes, at aktien fredag ikke blev belønnet for ellers fine studieresultater.

Her kunne selskabet berette om positive toplinjeresultater i fase 3-studiet Candor med Darzalex og kræftmidlet Kyprolis fra Amgen og Dexamethason - samt for to fase 3-studer med Ofatumumab fra partneren Novartis.

Siden har Guggenheim Securities løftet kursmålet for aktien til 1719 kr. fra 1529 kr. Der anbefales stadig »køb«.

Carnegie skruer på anbefalinger af høreapparatselskaber

Mandag kom det frem, at Demant og GN i august måtte se schweiziske Sonova løbe med markedsandele hos den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA), ligesom Carnegie vurderede selskaberne.

Analysehuset skruede ned for anbefalingen af Demant til »sælg« fra »hold«, ligesom der blev skåret 20 kr. af kursmålet til 190 kr., mens anbefalingen af GN blev løftet til »køb« fra »hold«. Her er kursmålet stadig 330 kr.

Demant-aktien drattede oven på nyhederne til bunds i C25 med et fald på 5 pct. til 192 kr., mens GN klarede frisag og steg 0,4 pct. til 286,60 kr.

Ørsted-aktien faldt mandag 0,5 pct. til 643,40 kr., efter at britiske HSBC har sænket sin anbefaling af energiselskabet til »hold« fra »køb«. Kursmålet er ifølge Bloomberg News stadig 680 kr.

Medie: Nordea hjalp pensionskasse i udbyttesag

Mandag blev det bekræftet, at Skattestyrelsen kræver 900 mio. kr. fra en bank, der menes at have hjulpet en pensionskasse fra udlandet med at få refunderet udbytteskat.

Ifølge DR og Børsen var der tale om Nordea, hvilket banken efterfølgende bekræftede. Nordea-aktien faldt mandag 0,9 pct. til 49,37 kr., mens Danske Bank og Jyske Bank faldt henholdsvis 3,3 pct. til 101,30 kr. og 1,5 pct. til 210,70 kr.

Scandinavian Tobacco Group (STG) fortalte mandag, at det - hvis de relevante godkendelser opnås - køber hollandske Royal Agio Cigars for, hvad der svarer til 1,57 mia. kr. STG-aktien faldt 1 pct. til 79,10 kr. oven på nyheden.

Aktien i Glunz & Jensen fortsatte mandag den seneste periodes kursridt, hvor storaktionæren Heliograph har øget sin ejerandel. Mandag uden selskabsspecifikt nyt steg aktien 6,7 pct. til 80 kr.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk