Stærke nøgletal sendte USA-aktier i nye rekorder

Der var fuld fart frem for de amerikanske aktier torsdag: Stærke nøgletal bakkede op om onsdagens overraskende gode BNP-data, idet færre stillede op i arbejdsløshedskøen, mens tilliden i den amerikanske fremstillingssektor viste sig højere end ventet.

Det gav stigninger fra morgenstunden, og dagen sluttede med rekord i såvel Dow Jones som S&P 500.

Dow Jones Industrial Average sluttede med en stigning på 0,8 pct. i rekorden 15.628,02, mens det bredere S&P 500-indeks endte med en stigning på hele 1,3 pct., hvilket sendte indekset over 1700 for første gang nogensinde. S&P sluttede i rekordniveauet 1706,87. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset var igen dagens topscorer med et plus på 1,4 pct. til 3675,74.

Futures på de amerikanske aktieindeks handles med stigninger på 0,1-0,2 pct. i Asien.

Torsdag viste de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, sig stærkere end ventet i juli. Indekset steg til 55,4 fra 50,9 og lå dermed en del over konsensus blandt økonomerne om et indeks på 52,0 ifølge Bloomberg News.

Samtlige komponenter lå klart over den magiske grænse på 50, som skiller fremgang fra tilbagegang, med undtagelse af lagrene, som faldt: Men det er på sin side positivt for de fremtidige produktionsforventninger.

»Alle de økonomiske indikatorer peger på, at økonomien fortsætter med at få det bedre. Arbejdsmarkedet er i bedring, og virksomhedernes indtjening har vist sig bedre end ventet. Så markedet bør fortsætte med at gå højere,« siger aktiestrateg Phil Orlando fra Federated Investors i New York til Bloomberg News.

Også arbejdsmarkedet viste tegn på bedring. Antallet af nytilmeldte ledige i USA faldt til det laveste i fem år, da 326.000 meldte sig til understøttelse i sidste uge. Analytikerne havde spået at der ville være 345.000 nye ledige.

Antallet af fortsatte ledige faldt samtidig til 2,951 mio. mod de estimerede 3,0 mio.

Fra selskabernes side kom Procter & Gamble med en bedre end ventet omsætning og indtjening i koncernens fjerde kvartal. Det gav et plus på 1,7 pct. til aktien.

Til gengæld var der klø til olieselskaberne Exxon Mobil og Royal Dutch Shell. Begge fremlagde skuffende regnskaber, og aktierne faldt henholdsvis 1,1 pct. og 5,7 pct.

Modsat var der jubel hos de store bilproducenter. Det månedlige salg hos de fire største bilfabrikker - General Motors, Ford, Chrysler Group og Toyota - var det største i juli, siden før recession satte ind. Det gav kursstigninger på mellem 1,6 pct. og 3,6 pct.

Efter slutklokken havde lyt, rapporterede Linkedin om bedre resultater en ventet. Samtidig blev forventningerne skuet op for hele året, og aktien tog et hop på 7 pct. i eftermarkedet.

Fredag kan investorerne se frem til den officielle arbejdsmarkedsrapport, der rammer markedet kl 14.30.