Speas-formand: Kapitalfonde kan meget andet end turn-arounds

Jens Erik Christensen mener, at mange har en alt for snæver opfattelse af kapitalfondene, når de spår dem hårde tider.

Speas, Scandinavian Private Equity AS, er navnet på det næste selskab, der vil ramme kurslisterne på Københavns Fondsbørs, hvor aktionærerne skal sikres et godt afkast via investeringer i de succesrige og omdiskuterede kapitalfonde.

Speas er en såkaldt fund-of-fund, altså en fond der rejser kapital, som den efterfølgende investerer i kapitalfonde. Kapitalfondene køber så virksomheder op, restrukturerer dem, sælger dem videre - og sender en del af overskuddet retur til investorer i fonden.

Flere spår imidlertid kapitalfondene nye hårde tider, efter en guldrandet periode, hvor afkastene har overgået børsmarkedets - i nogle tilfælde endda langt overgået børsmarkedet med årlige afkast oppe omkring de 40 pct. Det kan ikke vare ved, lyder det.

"Vi lover jo ikke noget, men vi tror på, at vi kan få et afkast som ligger lidt over det, som man kan få på børsmarkederne. Mange glemmer, at kapitalfondene har opereret i utroligt mange år med stor succes i bl.a. USA. De har ikke været aktive i Danmark i specielt mange år, så derfor skal man vurdere dem ud fra et mere globalt perspektiv," siger formanden for Spears, den tidligere Codan-topchef Jens Erik Christensen.

Pessimismen omkring de sværere markedsvilkår for kapitalfondenes de kommende år går på, at renteniveauerne er på vej op, hvilket vil svække kapitalfondenes opkøbsstyrke, da de lånefinansiere op til 70-80 pct. af de aktiver, de køber - og derfor kan byde meget højt, når renterne er lave.

Samtidig peges der på, at kapitalfondene har haft fingrene i alle de lavthængende og nemme frugter - i den forstand at dårligt drevne virksomheder med sløve ejere allerede ér blevet købt op af fondene. Tilbage er muligvis en række søvnige, men trods alt langt mere veldrevne virksomheder, hvor det virkelig kræver industrikendskab og unikke præstationer, hvis kapitalfondene skal forbedre indtjeningen markant og dermed tjene deres investering hjem, når virksomheden sælges igen.

Endelig går det set over en bred kam godt for virksomhederne verden over, der præsenterer det ene super-regnskab efter det andet. Det giver virksomhederne masser af likviditet at købe op for - og dermed presse kapitalfondene i kampen om de mest attraktive handler. Endelig skal det måske nævnes, at kapitalfondene qua deres markante indtog har fået bestyrelsesformænd for børsnoterede selskaber verden over til at vågne op og indse, at de måske har alt for mange passive kontanter stående på balancen - i stedet for at være i offensiven eller sende pengene retur til aktionærerne.

Men Speas-formand Jens Erik Christensen ønsker selvsagt ikke at synge med i pessimisternes kor.

"Der er mange myter omkring private equity-fondene. En af dem er, at de kun går ind og omstrukturer i stagnerende virksomheder. Men det passer ikke. Mange går også ind i virksomheder, der vokser. Kapitalfondene ser så gode muligheder i at fremme væksten yderligere," siger Jens Erik Christensen.

Men har kapitalfondene ligeså god track-records, når de køber mere velfungerende selskaber?

"Det ved jeg ikke præcist, men de kan virkelig gøre en forskel, også når de køber mere veldrevne virksomheder. Og de tror jo selv på, at de kan løfte virksomhederne et niveau op - det ser man jo med de opkøb, der foretages i disse år. Så det med at kapitalfondene kun kan genemføre turn arounds, det er usandt," siger Jens Erik Christensen.

Blandt de mere eller mindre veldrevne virksomheder som kapitalfondene er begyndt at købe op, kan nævnes ISS og TDC.