Sommeroptimismen er blæst væk på aktiemarkedet: C25 mister 550 milliarder kroner på seks uger

Hele sommerens optur på det danske aktiemarked er nu blevet udvisket, og C25-indekset er faldet 15 procent siden starten af august. Stigende renter er igen synderen, og der er ikke noget, der tyder på, at centralbankerne slapper af lige foreløbig.

Det gode sommerhumør er blæst væk fra aktiemarkedet, og nu er det mest stormvejr, der hersker på finansmarkedet. Det danske eliteindeks har tirsdag ramt den laveste kurs siden 2020.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var lige nogle måneder, hvor panikken var afblæst.

Hvor aktier spurtede højere, renter faldt, og der var håb om mildere centralbanker og lavere inflation. Det var i juli og august, hvor blandt andet det danske eliteindeks, C25, steg 17 procent på seks uger.

Men den optimisme er væk nu, helt væk. Tirsdag er C25 dykket 1,7 procent og er med den nedtur røget under aktiebunden fra juni, hvor finansmarkedet var et meget mørkt sted. Tirsdagens fald betyder, at det danske eliteindeks nu bliver handlet i den laveste kurs siden november 2020, midt i den anden store coronanedlukning, og er faldet 25 procent siden sin rekord i november sidste år.

Det er næsten hele det danske indeks, der har fået tæsk i sensommerens aktienedtur. Netcompany har lidt mest og har fået barberet 36 procent af sin værdi, mens Bavarian Nordic, Rockwool og GN Store Nord alle er blevet cirka en tredjedel mindre værd. De eneste, der er steget, er Jyske Bank, ISS, Danske Bank og Tryg. Især bankerne har fået gunstigere vilkår, fordi Nationalbanken nu har droppet de negative renter.

Hårdt ramt af renter

Der er navnlig to ting, der igen har fået investorerne til at være sortseende: Hårde udmeldinger fra verdens store centralbanker, der over de seneste uger har slået fast, at de vil stramme pengepolitikken hurtigt og voldsomt for at tæmme inflationen. Det så vi senest i morges, da den svenske Riksbank tog de fleste på sengen og satte renten op med et helt procentpoint. Onsdag kommer den amerikanske centralbank med sin seneste rentemelding, og her er forventningen, at den sætter renten op med minimum 0,75 procentpoint. Ifølge CME Groups renteovervågningsværktøj har markedet indregnet en 82 procent sandsynlighed for en 0,75-procents renteforhøjelse og en 18 procent sandsynlighed for ét procentpoint.

»Hvis Fed (den amerikanske centralbank, red.) vælger det sidste, vil vi potentielt se endnu en stor stigning i dollaren og en nedtur i risikoaktiver, herunder aktier,« siger Fawad Razaqzada, markedsanalytiker hos Forex.com.

Den anden faktor er de seneste inflationstal for USA. De kom ud tirsdag i sidste uge, og op til publiceringen var markedet egentlig i strålende humør. Håbet var, at inflationsrapporten ville vise, at de galopperende priser er ved at aftage, og centralbankerne derfor kan gå mindre aggressivt til værks. Men investorerne blev fælt skuffede. Inflationen i USA faldt langt mindre end ventet i august, og – endnu værre – så steg kerneinflationen, hvilket er et tegn på, at de høje forbrugerpriser er ved at bide sig fast.

Alt det har tilsammen sat gang i nogle store bevægelser på finansmarkedet, med stigende renter og faldende aktiekurser. Renten på en tiårig amerikansk statsobligation – verdens vigtigste – er nu 3,55 procent. Det højeste niveau siden 2011. Den kortere toårige rente er steget til det højeste niveau siden 2007.

Lige præcis de hurtigt stigende renter er også årsagen til, at C25-indekset er blandt det dårligste i Europa i øjeblikket. Danske aktier er på grund af sin høje prisfastsættelse mere følsomme over for stigende renter, og vi har på det seneste ofte oplevet, at det danske indeks får flest tæsk under en aktienedtur. Siden starten af august er C25 faldet 15 procent, mens Tysklands DAX-indeks »kun« faldt seks procent, og det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks er nede med 7,5 procent.