Aktieoptimisme er tilbage: »Et comeback var næsten uundgåeligt«

Nervøsiteten var høj op til rentemødet i Den Europæiske Centralbank i torsdags, men efterfølgende har investorerne sænket skuldrene og fundet det høje humør frem igen. Eksperter peger på tre grunde til den nye optur.

Investorerne har fundet »ja-hatten« frem igen, og aktier i både USA og Europa er de seneste dage fløjet opad.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en turbulent sensommer for aktiemarkedet, men de seneste dage er der igen begyndt at være bedre stemning.

Siden rentemødet i Den Europæiske Centralbank i torsdags er europæiske og danske aktier steget støt, mens de amerikanske indeks er suset i vejret. Mandag er det danske eliteindeks, C25, oppe 0,6 procent og er nu hoppet over tre procent de seneste tre dage. I resten af Europa er alle de store indeks også i grøn, mens amerikanske futures peger på en positiv åbning på Wall Street.

Ifølge finanseksperter er der tre grunde til, at vi nu ser højt humør på aktiemarkedet.

For det første er stigningerne – især i Europa – drevet af bankaktier, der har fået fornyet vind i sejlene på grund af de højere renter fra ECB. I Danmark er styringsrenten for første gang siden 2014 blevet positiv, hvilket betyder, at de fleste banker er gået væk fra negative renter og kan tjene flere penge på deres kerneforretning – at låne penge ud. Over en bred kam er europæiske bankaktier siden torsdagens møde steget 6,5 procent, inklusiv et 2,2 procent hop mandag.

Herhjemme er Jyske Bank spurtet 12 procent højere på tre dage, mens Sydbank er oppe ti procent og Danske Bank har sneget sig knap syv procent højere.

Ikke flere dårlige nyheder

For det andet, er der ikke flere potentielt skelsættende begivenheder i kalenderen på den korte bane. Regnskabssæsonen er slut, centralbankerne har bekræftet, at de vil gå aggressivt til værks mod inflationen, og der lurer ikke flere dårlige nyheder i horisonten, forklarer Chris Beauchamp, chef markedsanalytiker hos handelsplatformen IG.

»Positioneringen var blevet for pessimistisk, og med aktier presset ned i kulkælderen var et comeback næsten uundgåeligt,« forklarer han.

»Mens det bredere bear market højst sandsynligt ikke er slut, ligner det, at det næste bear market rally er gået i gang. Det giver mulighed for en signifikant, kortsigtet optur i aktier, selvom køberne formentligt kun vil blive hængende et kort stykke tid. Investorer bør passe på med ikke at springe for hurtigt eller for entusiastisk ind i markedet,« tilføjer han.

Et såkaldt bear-marked er en periode, hvor pessimismen hersker på aktiemarkedet, og den overvejende retning er nedad. Men undervejs i disse bjørnemarkeder opstår der lommer af optimisme, hvor investorerne håber på, at virkeligheden ikke er så slem, som data og eksperter giver udtryk for. Den optimisme kaldes et bear market rally, og er altså en slags optur i nedturen, inden de røde tal igen tager over.

Håb om lavere inflation

Den tredje grund til de seneste dages aktieoptur – især i USA – er forventningens glæde op til de amerikanske inflationstal. Tirsdag klokken 14.30 bliver forbrugerprisstigningerne for august publiceret, og investorerne håber på, at de viser en afkøling i den galoperende inflation. I juli kølede prishoppene af til 8,5 procent fra 9,1 procent, og analytikere forventer, at de er løjet yderligere af til otte procent i august.

Et fald i inflationen vil være godt nyt for både forbrugerne, der presset af dyre dagligvarer, og for den amerikanske centralbank, der er gået ufravigeligt ind i kampen om at tæmme prisstigningerne. Faldende inflation over en længere periode kan få centralbanken til at hæve renten mindre end frygtet.

»Hvis tallet er svagt nok, og ideelt svagere end forventet, vil aktier sandsynligvis fortsætte med at stige i resten af ugen. Hvis tallet imidlertid ikke er så svagt som forventet eller – endnu værre – vi ser et højere tal end i sidste måned, så vil de seneste ugers aktiestigninger formentligt hurtigt blive rullet tilbage,« siger Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker hos Swissquote Bank.

»Der er tegn på, at inflationen i USA kan være faldet i sidste måned. Vi har set lavere producentpriser fra Kina, hvilket normalt står for en del af den amerikanske inflation, lavere huslejer, lavere priser på brugte biler og lavere benzinpriser. Derfor har optimisterne grund til at være optimistiske. Vi krydser fingre,« tilføjer hun.