Slutter aktiefesten nu? Tre grunde til at aktier ser rødt

Det har været en fænomenal sommer på aktiemarkedet med nærmest daglige rekorder. Men nu begynder nervøsiteten at snige sig ind, og aktier i USA, Europa og Asien har fået klø de seneste dage.

De røde tal spreder sig på handelsskærmene i denne uge. Amerikanske aktier havde onsdag den værste dag i en måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en nærmest ustoppelig aktiefest henover sommeren, er nervøsiteten nu begyndt at sprede sig på de finansielle markeder.

Onsdag og torsdag fik aktier i henholdsvis USA og Europa gevaldige kursklø, mens børserne i Asien fredag er dækket af mørkerøde tal. Fredag morgen er europæiske aktier nede igen, mens futures for de amerikanske indeks også peger på en svag åbning på Wall Street.

De røde tal kommer efter en periode med næsten daglige kursrekorder, hvor blandt andet det danske eliteindeks, C25, onsdag susede forbi kurs 2.000 for første gang nogensinde.

Også det toneangivende amerikanske S&P 500 indeks har brilleret i denne uge, da det mandag satte rekord for femte dag i træk. Den sprint markerede også en 100 procents optur siden bunden under coronakrisen i marts 2020, hvilket var indeksets hurtigste fordobling siden i hvert fald Anden Verdenskrig.

Så hvorfor nu den seneste turbulens? Analytikere peger helt overordnet på tre grunde til, at aktier er begyndt at falde.

1. Farvel til sukkerskålen

Onsdag aften dansk tid publicerede den amerikanske centralbank et referat fra sit seneste pengepolitiske møde. Det viste, at størstedelen af centralbankmedlemmer synes, at den ultralempelige pengepolitik skal strammes inden nytår.

Det betyder, at banken formentlig over de kommende måneder vil drosle ned for sine gigantiske obligationsopkøb og dermed pumpe mindre likviditet ud i markedet.

Netop de enorme opkøbsprogrammer har været en afgørende drivkraft bag aktieturen siden coronakrisen, så derfor frygter investorerne, hvad der sker, når banken fjerner »sukkerskålen.«

2. Deltavarianten spreder sig

Den hurtigt-spredende deltavariant af coronavirussen skaber også bekymring blandt investorerne. Den har allerede ført til en ny nedlukning i New Zealand og en forlængelse af nedlukningen i Australiens største by, Sydney.

Samtidigt dør der nu lige så mange på amerikanske hospitaler som tilbage i februar, hvilket også er med til at skabe tvivl om vaccinernes langtidsvirkning.

En ny runde af større nedlukninger kan ødelægge det globale økonomiske opsving, og det er ikke godt for aktier. Der er allerede en række nøgletal, der peger på en afmatning i den kinesiske økonomi, som ellers er en af verdens vigtigste vækstmotorer.

3. Kina slår hårdt ned på erhvervslivet

Regeringen i Beijing har de seneste uger slået hårdt ned på dele af landets private erhvervsliv, og reguleringsbølgen er fortsat med fuld kraft i denne uge.

Nu kigger styret nærmere på, hvordan det kan håndtere uretfærdig konkurrence på internettet og have bedre styr på IT-giganternes håndtering af brugerdata.

Det har blandt andet udløst et blodbad i Hongkongs Hang Seng-indeks, der er faldet seks procent i denne uge til det laveste niveau siden november 2020. IT-mastodonten Alibaba er dykket 15 procent de seneste fem dage, og bliver nu handlet i laveste kurs nogensinde.