Aktiemarked runder vild milepæl: Den hurtigste optur siden Anden Verdenskrig

Både det danske C25-indeks og det amerikanske S&P 500 er nu steget 100 procent siden bunden i coronakrisen. Det vidner om et stærkt comeback for aktiemarkedet, der stadig bliver ved med at ryste dårlige nyheder af sig.

Det tog kun 354 handelsdage for S&P 500-indekset at stige 100 procent. Det historiske gennemsnit er ellers over 1.000 dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rekordernes tid vil ingen ende tage.

For femte dag i træk lukkede det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks mandag aften i rekordniveau og har nu ramt en milepæl i aktiefesten. Efter den seneste sprint er indekset nemlig nu steget 100 procent fra sin bund under coronakrisen i marts 2020, hvilket markerer den hurtigste optur siden i hvert fald Anden Verdenskrig. Det viser data fra S&P Dow Jones Indices analyseret af det amerikanske finansmedie CNBC, der går tilbage til 1940erne.

Også det danske eliteindeks, C25, er steget over 100 procent siden coronabunden.

»Jeg er overrasket over, hvor hurtigt det er gået. Det er usædvanligt, at det fordobler sig så hurtigt. Men man skal huske, at coronakrisen skiller sig ud fra andre kriser. Det var en virus, der lagde os ned, og der var jo ikke noget strukturelt galt i økonomien,« siger Simon Bjørn Kristiansen, seniorstrateg i Nordea.

»Så snart vi fik lagt det værste af virussen bag os, blandt andet med vacciner, kom vi på rette spor igen, og så er det gået hurtigt på aktiemarkedet,« tilføjer han.

Det globale aktiemarked styrtdykkede i februar og marts sidste år, da coronavirussen begyndte at sprede sig hurtigt i Vesten. Aktier i hele verden havde nogle af deres værste handelsdage nogensinde, og stemningen blev først vendt, da centralbankerne og regeringer lovede at kaste uendelige mængder penge efter økonomierne for at komme igennem krisen. Bunden blev nået 23. marts 2020, og siden er det bare gået op, op, op for aktiemarkedet.

Ifølge analysen fra CNBC tog det kun 354 handelsdage for S&P 500 at stige 100 procent, hvilket er langt hurtigere end opsvingene efter for eksempel finanskrisen i 2009 og dotcom-boblen i starten af 00erne. I gennemsnit tager det mere end 1.000 dage for det amerikanske indeks at stige 100 procent.

Festen lever

Den seneste kursfest er kommet på trods af bekymringer over stigende inflation, deltavarianten, politisk indblanding i Kina, Talebans magtovertagelse i Afghanistan og en afmatning i de økonomiske nøgletal. Men selvom der er mange udfordringer, vurderer Simon Bjørn Kristiansen, at aktiefesten ikke er slut endnu.

»Der vil altid være ting at bekymre sig om. Det er meget lettere at finde nogle af de negative overskrifter end de positive. Helt overordnet er vi stadig på god kurs. Der er stadig godt gang i væksten globalt, vi har fået vacciner, virksomhedernes indtjening har for femte kvartal i træk sat rekorder, så der er rigtig mange positive ting til at løfte investorstemningen,« siger han.

»Vi tror, at det kan fortsætte med at stige, så der også vil komme kursrekorder over de næste 12 måneder. Dog med den lille fodnote, at de store stigninger er bag os nu. Der kan også komme tilbagefald, for aktier stiger jo aldrig i en lige linje. Men når vi kigger frem mod de næste år, mener jeg stadig, at trenden er opadgående,« tilføjer Nordea-strategen.

Ben Laidler, global markedsstrateg hos handelsplatformen eToro i London, er enig i, at aktier stadig godt kan stige.

»Vi ser flere bredtfunderede stigninger i aktiemarkedet i takt med, at stærke regnskaber bliver ved med at overskygge risikoen ved deltavarianten, en opstramning fra Fed (den amerikanske centralbank, red.) og svagere værdiansættelser,« skriver han i en kommentar.