Danske aktier passerer historisk milepæl: »Det er vildt, at det er gået så hurtigt«

For første gang nogensinde hoppede det danske eliteindeks, C25, over en kurs på 2.000 onsdag. Det fortæller en historie om et dansk aktiemarked, der det seneste årti har været blandt verdens bedste.

Der er grund til at kippe med flaget for det danske aktiemarked. Det danske eliteindeks, C25, har slået endnu en rekord og har passeret en kurs på 2.000 – en stigning på 180 procent siden starten i 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går rigtig godt for danske aktier.

Så godt, at eliteindekset C25 onsdag endnu en gang har slået rekord og tilmed krydset en historisk milepæl. For første gang nogensinde er indekset nemlig hoppet over en kurs på 2.000 og dermed steget knap 180 procent siden det blev lanceret 18. december 2017.

»Det er vildt, at det er gået så hurtigt med at komme over 2.000,« siger Henrik Henriksen, chefstrateg hos Velliv Pension.

»Det danske marked har lavet et rigtig flot comeback henover sommeren efter et efterslæb i vinter,« tilføjer han.

Over de seneste tre måneder er C25 hoppet næsten 15 procent, hvilket gør det til et af de allerstærkeste indeks i hele verden. Til sammenligning er det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks »kun« oppe syv procent i samme periode, mens det amerikanske S&P 500-indeks er klatret otte procent.

Blandt verdens dårligste

Tidligere på året lå det ellers ikke i kortene, at der skulle være aktiefest i Danmark. I februar og marts var danske aktier blandt verdens dårligste, da investorerne flokkedes om virksomheder, der var mere eksponeret mod genåbningen. Aktier inden for sektorer som rejse, industri, biler, banker og råvarer – som C25 er fattig på – steg hurtigt, mens de mere defensive brancher som sundhed og forsyning – som C25 er rig på – haltede bagefter.

Samtidigt var der på de internationale finansmarkeder bekymring for stigende inflation, hvilket sendte renterne i vejret. Det gjorde også ondt på danske aktier, der traditionelt har det bedst, når renterne er lave.

Men spol så et halvt år frem, og fortællingen er en helt anden. En kanon regnskabssæson har bekræftet, at de danske virksomheder over en bred kam er i strålende helbred og kommet stærkt ud af coronakrisen. Renterne er faldet og giver derfor ikke så meget modvind.

Og så har sværvægtere som Mærsk, DSV og Novo Nordisk skovlet penge ind og givet C25 et ordentlig skub opad. Mærsk og DSV er steget henholdsvis 38 procent og 57 procent i år på grund af usædvanligt gunstige forhold i transportsektoren, mens Novo Nordisk er oppe 56 procent efter de amerikanske sundhedsmyndigheders godkendelse af fedmemidlet Semaglutid.

»Regnskabstallene har været gode, og det skal de også være for et indeks som det danske, der har høj kvalitet og er højt prissat. Danmark handler til en præmie på 20 procent over verdensindekset, og når det er så dyrt, skal du også levere varen, ellers bliver du straffet. At indekset stadig stiger, skyldes at de her kvalitetsselskaber som gruppe har leveret varen,« siger Peter Garnry, chef for aktiestrategi i Saxo Bank.

»Vi kan se i år, at en af de aktiefaktorer, der har klaret sig godt, er det vi kalder quality factors, det vil sige selskaber med solide forretninger og stærk kapital. Og det passer med det danske C25,« tilføjer han.

Et forrygende årti

At runde 2.000-milepælen for C25 er dog ikke kun historien om et stærkt comeback efter corona, men også en fortælling om et dansk aktiemarked, der har klaret sig godt i årtier. Over de seneste ti år er danske aktier – målt på C20 frem til 2017 og derefter C25 – steget 370 procent, hvilket gør os til det bedste aktieland i Europa og USA. Faktisk har Danmark over det seneste årti oplevet den næststørste aktieoptur i hele verden, kun overgået af Argentinas volatile Merval-indeks.

»Hvis vi kigger på indekset som en samlet portefølje, så har du bare et meget interessant miks af forskellige selskaber. Der er de defensive karaktertræk fra for eksempel Novo Nordisk, Novozymes, Coloplast og Carlsberg, som bare leverer varen, uanset hvilken økonomisk cyklus vi har,« siger Peter Garnry og fortsætter:

»Der er også nogle vækstaktier og høj kvalitet, og hvis du blander alle de her faktorer sammen – det er selvfølgelig en tilfældighed, at vi er endt der – så har du bare et rigtig godt indeks.«

Flere rekorder i sigte

Selvom det er gået forrygende for danske aktier det seneste årti, år og denne sommer, er det ifølge analytikerne ikke for sent at købe ind i dem. Både Peter Garnry og Henrik Henriksen ser positivt på fremtiden for det danske indeks og spår flere rekorder forude.

»Det danske aktiemarked er stadig en god langsigtet historie. Danmark har nogle gode institutionelle rammer, det er gode, veldrevne virksomheder, og virksomheder som er markedsledere inden for nogle nicher. Derfor ser jeg ingen grund til, at de næste ti år skal blive dårlige for danske aktier,« siger Henrik Henriksen.

Han advarer dog om, at de kommende måneder godt kan blive udfordrende for både danske og globale aktier.

»Udfordringen med Danmark er, at målt på nøgletal er det et af Europas dyreste aktiemarkeder. Hvis det økonomiske opsving bliver ved og renterne trækker op, så kan de stigende renter godt udfordre aktier, der er højt prissat. Et hop i de lange renter er ikke det, det danske marked trives bedst med. Så kan man godt se Danmark underperforme igen,« siger han, og tilføjer:

»Generelt kan man sige om aktiemarkedet, at det kører i sjette gear nu, og jeg vil mene, at det er tid til at gå ned i femte gear. Når vi spoler tiden seks til 12 måneder frem, så må vi regne med, at vi er ved at have fuld beskæftigelse i USA, at den amerikanske centralbank begynder at stramme pengepolitikken, og at væksten ikke bliver helt så høj, som den er nu. Den her immunitet som aktiemarkedet har haft på grund af genåbningen, vacciner og den sindssygt lempelige pengepolitik, den tror jeg forsvinder. Det vil sige, at danske aktier også kommer til at bevæge sig op og ned.«