Rekordhøje amerikanske aktier kan rystes af præsidentvalg

Nasdaq og S&P 500 satte tirsdag nye rekorder, og det amerikanske aktiemarked fortsætter dermed stigningen. Det skyldes den lave rente, mener chefstrateger, som samtidig vurderer, hvilke konsekvenser præsidentvalget kan få for det amerikanske aktiemarked.

De amerikanske aktier fortsætter himmelflugten, men et efterår med præsidentvalg kan ifølge chefstrateg have stor indflydelse på markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix

De amerikanske aktiemarkeder satte tirsdag rekorder, anført af de store techgiganter, hvis kurser fortsætter med at stige.

Den teknologitunge Nasdaq-børs steg tirsdag med 0,73 procent til en ny rekord på 11.210 og er dermed steget med 25 procent siden årsskiftet. Teknologiaktierne fortsætter altså himmelflugten, selvom de i midten af august led et lille knæk, hvor Nasdaq i en periode kravlede midlertidigt under 11.000.

S&P 500 lukkede tirsdag i 3.390 og overgår dermed for første gang kursen inden coronakrisen. I marts var indekset helt nede i 2.192, og rekorden tirsdag er en stigning på 33 procent siden da.

»Det specielle ved det amerikanske marked er, at nogle få heste trækker det tungeste læs. Men generelt har der, trods nye smittestigninger, de seneste par uger været en overordnet positiv tendens på aktiemarkedet,« siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Lave renter

Han peger på de økonomiske nøgletal, der viser, at økonomien lige så stille bevæger sig tilbage imod situationen inden coronakrisen. Aktiemarkedets fortsatte opsving tilskriver han i høj grad, at centralbankerne fastholder de lave renter.

»Det betyder, at man får skubbet investorerne længere ud af risikokurven, hvilket giver en underliggende positiv rygvind for markedet. Grundlæggende kan man sige, at de lave renter bidrager til at skubbe værdisættelsen på hele investeringsuniverset, inklusiv aktier, op på et andet niveau,« siger Frederik Engholm.

Den vurdering deles af Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden. Han vurderer samtidig, at det nuværende opsving sagtens kan fortsætte, men at der kan ligge en risiko for investorerne i positioneringen.

»Mange er positive på IT, og begynder man at tage positionerne af, kan det give store bevægelser. Har man selv fået gode afkast på disse investeringer, kan det give mening at tage lidt profit hjem og sørge for også at have andre typer af aktier i porteføljen,« siger Andreas Østerheden.

Præsidentvalget

De to chefstrateger ser lidt forskelligt på det forestående præsidentvalgs indvirkning på aktiemarkederne. Andreas Østerheden tillægger det ikke større betydning på længere sigt for aktiemarkedet eller økonomien men vurderer alligevel, at det kan have en effekt i månederne op til valget.

»I og med at der selvfølgelig er forskel på kandidaterne, kan man måske forvente at se en smule mere forsigtighed om de amerikanske aktier.«

Frederik Engholm mener modsat, at præsidentvalget kan have stor indflydelse på aktiemarkedet. Det skyldes, at der ifølge ham er stor forskel på de to forskellige retninger, som henholdsvis Joe Biden og Donald Trump vil gå, hvis de bliver valgt.

»Hvis Biden bliver valgt, kan vi se nogle af dem, som har trukket det amerikanske marked frem, blive udfordret grundet en større appetit fra Demokraterne til at regulere techgiganterne på skatteområdet og på deres markedsdominans, som kan hindre reel konkurrence på nogle områder,« siger Frederik Engholm.

Joe Biden har ovenikøbet varslet en tilbagerulning af nogle af de selskabsskattelettelser, som Donald Trump har indført. Alligevel vurderer Frederik Engholm, at et valg af Demokraternes kandidat vil være bedst for aktiemarkedet på længere sigt.

»Det er klart, at de mulige skattestigninger på kort sigt vil få negative konsekvenser for markedet. På lang sigt vil en sejr til Biden dog være bedre for aktiemarkedet, fordi USA vil være bedre tjent med en politisk retning, som modsat Trumps er holistisk og gennemtænkt, og hvor de mere strukturelle udfordringer, der truer USA, håndteres,« siger han.

S&P og Nasdaq er onsdag åbnet med endnu en lille stigning, og ser altså ud til at fortsætte rekordkursen.

De europæiske markeder har set pæne stigninger i løbet af onsdagen, hvilket også kan ses på C25, der stiger med omkring en procent. Særligt Royal Unibrew, GN Store Nord og A.P. Møller - Mærsk er onsdag steget kraftigt, mens det omvendt er gået værre for Jyske Bank og Pandora.