Efter vild kursstigning: Tesla splitter aktien

Tesla-aktien er nu steget så meget, at den er blevet for dyr for mange private investorer. Derfor har det amerikanske selskab besluttet at splitte aktien i fem.

Det seneste år er aktierne i Tesla, der bliver ledet af Elon Musk, steget med næsten 500 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Der har været fuld drøn på Tesla-aktien det seneste år.

Aktierne i den amerikanske elbilproducent er steget med næsten 500 procent over de seneste 12 måneder, og målt på børsværdi er Tesla nu verdens mest værdifulde bilmærke.

Den kraftige kursstigning har forgyldt eksisterende aktionærer, men også sendt Tesla-aktien op i et prisleje, hvor privatinvestorer kan have svært ved at skrabe tilstrækkeligt med penge sammen til at købe bare en enkelt aktie i det amerikanske selskab.

På den baggrund har Tesla besluttet at splitte alle aktier i fem. Det oplyste virksomheden i en meddelelse tirsdag aften, hvor det blev fremhævet, at manøvren skal gøre »aktieejerskab mere tilgængelig for medarbejdere og investorer«.

I praksis vil aktiesplittet foregå på den måde, at alle aktionærer i selskabet senere på måneden bliver tildelt fire nye aktier for hver aktie, de i forvejen ejer.

Da det amerikanske aktiemarked lukkede tirsdag, blev Tesla-aktien handlet til 1.374 dollar – svarende til 8.680 kroner – pr. aktie.

Når aktiesplittet er gennemført, vil det teoretisk betyde, at en aktie i Tesla vil blive handlet til en femtedel af kursen før splittet. Hvis man tager udgangspunkt i gårsdagens lukkekurs, ville en Tesla-aktie i stedet koste 274,8 dollar.

Nyheden fra Tesla kommer kort efter, at også Apple annoncerede et aktiesplit. Apple-aktien er ligeledes steget kraftigt de seneste måneder, og meldingen om aktiesplittet kom i forbindelse med, at iPhone-producenten 30. juli offentliggjorde et overbevisende kvartalsregnskab. Hos Apple vil aktionærerne blive tildelt tre nye aktier for hver aktie, de ejer.

Flere danske børsnoterede virksomheder har tidligere benyttet sig aktiesplit. Det gælder blandt andet Novo Nordisk og A.P. Møller – Mærsk, hvor en aktie kostede cirka 70.000 kroner, før virksomheden gennemførte et aktiesplit i 2014.