Pres på Danske Bank efter opkøb

Danske Bank overtog tirsdag to banker i Irland og Nordirland, men banken blev umiddelbart ikke belønnet for anstrengelserne og anførte et større fald på det hjemlige aktiemarked. Der var dog positive takter at spore hos Group 4 Securicor, efter at sikringskoncernen glædede sig over forløbet af årets første ni måneder. I øvrigt var obligationsmarkedet præget af meget forsigtige stigninger før rentemødet i den amerikanske centralbank tirsdag aften.

KFX-indekset sluttede 3,03 point lavere end mandag i 280,03, og alene Danske Bank trak 3 indekspoint ned i det samlede regnskab efter et fald på 10 kr. til kurs 163,75.

Analytikere fra Sydbank, Jyske Bank, og WestLB Panmure sagde samstemmende, at Danske Bank har betalt en ret høj pris for de to banker - National Irish Bank i Dublin og Northern Bank i Belfast. Analytiker Kim Bergø fra WestLB Panmure skønnede i øvrigt, at bankerne har været forsømte af sin tidligere ejer, men alle som en fastslog analytikerne, at der er tale om et spændende marked præget af høj vækst.

Med overtagelsen får Danske Bank med et slag i alt godt 150 filialer og en markedsandel på 3 pct. i Irland samt godt en tredjedel af det nordirske marked. Omkostningsniveauet i bankerne ventes at kunne sænkes med ca. 15 pct., og overtagelsen ventes allerede at påvirke Danske Banks indtjening positivt fra 2006. Modsat har det været nødvendigt at reducere bankens aktietilbagekøbsprogram med 1 mia. kr. til 2 mia. kr.

Ligeså stort presset var på Danske Bank-aktien, ligeså godt gik det Group 4 Securicor, der steg 0,8 kr. (5,6 pct.) til kurs 15, efter en orientering om den økonomiske udvikling frem til og med oktober. Ifølge sikringskoncernen er man forud for tidsplanen med sikring af fusionssynergier for i alt 30 mio. pund, og den organiske vækst er yderligere forbedret og udgjorde efter årets første 10 måneder 6 pct. sammenlignet med 5 pct. efter første halvår.

Hos EDB Gruppen er datterselskabet Strongline blevet solgt til amerikanske Epicor Software Corp. Frasalget ventes at påvirke resultatet i år positivt med 15 mio. kr. efter skat og inklusive hensættelser, hvilket medvirkede til at løfte aktiekursen 4,5 kr. til kurs 126.

Den toneangivende, tiårige, danske statsobligation, 4-15''eren, sluttede 0,05 point højere end mandag i 101,85 med en rente på 3,79 pct.

RB-Børsen