Pelosis besøg i Taiwan skaber turbulens på aktiemarkederne

En melding om et snarligt besøg i Taiwan fra Nancy Pelosi har ført til kraftige fald på markederne i Asien. Den negative stemning har givet en blandet start i Europa.

Det har været en rød dag på de asiatiske aktiemarkeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De asiatiske aktiemarkeder er faldet kraftigt tirsdag morgen, hvilket har givet en blandet start på de europæiske markeder. Markedet i Tokyo faldt godt én procent, mens Shanghai faldt to procent og Hongkong tre procent.

Aktierne falder som følge af en optrapning af det dårlige forhold mellem Kina og USA, hvor Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, har meldt et snarligt besøg til Taiwan.

Det har medført en markant reaktion fra Kina, hvor regeringens talsmand, Zhao Lijian, på en pressebriefing har udtalt, at det kinesiske militær »ikke vil se passivt til« i forbindelse med et sådant besøg.

Nancy Pelosis mulige besøg fører nu også til en reaktion fra investorerne. Den øgede spænding har sammen med en stigende frygt for en global recession ført til store kursfald især i Asien, skriver Reuters.

Første besøg siden 1997

Taiwan anses af Kina som en kinesisk provins. Det anerkender USA, men har tætte økonomiske og sikkerhedspolitiske bånd til Taiwan. I maj såede præsident Joe Biden tvivl om USAs holdning til Taiwan, da han slog fast, at USA vil forsvare Taiwan, hvis Kina skulle angribe. Indtil nu har det været utalt, men en underforstået garanti.

Hvis Nancy Pelosi gennemfører besøget, vil hun være den første formand for Repræsentanternes Hus, der vil betræde Taiwan siden 1997.

Det Hvide Hus mener dog ikke, at besøget vil være et skifte i det amerikanske standpunkt til landet.

»Intet ved dette potentielle besøg – der i øvrigt også har fortilfælde – vil ændre på status quo,« siger talsmand for Det Hvide Hus, John Kirby, til The Washington Post.

Blandet åbning i Europa

Den trykkede stemning på børserne i Asien har ikke umiddelbart sat sig på de europæiske markeder. Her er de store europæiske børser åbnet noget blandet. De amerikanske futures peger mod en let negativ åbning på de amerikanske markeder senere i dag.

Det danske marked er tirsdag morgen åbnet med et lille fald. Det er på trods af, at A.P. Møller - Mærsk er kommet med en opjustering af indtjeningen før onsdagens regnskab. Mærsk ligger i et pænt plus, mens Bavarian Nordic indtil videre har dagens største fald mere end fem procent.

Den blandede stemning på aktiemarkederne kommer oven på en juli, der for flere af de store indeks har været en af de bedste i flere år. Måneden var også med til at vende stemningen på markederne, der i årets første seks måneder var præget af store fald over hele linjen.