Mærsk opjusterer – tordner mod ny danmarksrekord i indtjening

Forud for nyt kvartalsregnskab onsdag opjusterer Mærsk A/S med flere milliarder dollar.

Mærsk opjusterer markant. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærsk opjusterer forventningerne til andet kvartal af 2022 forud for kvartalsregnskabet, der lander onsdag. Danmarks største virksomhed er dermed på vej mod endnu en danmarksrekord i indtjening.

Logistikvirksomheden regner nu med at opnå en driftsindtjening på 37 milliarder dollar i hele 2022 – mod det tidligere forventede 30 milliarder dollar. Det svarer til et overskud på cirka 270 milliarder kroner eller næsten 100 milliarder kroner mere end de cirka 175 milliarder kroner, som virksomheden tjente på driften i fjor. Det var dengang det højeste overskud en dansk virksomhed nogensinde har skabt.

Resultat af den primære drift svarer til over ti procent af Danmarks BNP.

For kvartalet forventer Mærsk nu en omsætning på 21,7 milliarder dollar og et resultat af den primære drift på 10,3 milliarder dollar.

Forklaringen på det store overskud er eftervirkningerne af coronapandemien, der har sendt fragtraterne mange gange i vejret. Den udvikling var ikke den mest oplagte, da coronakrisen for alvor ramte verden i foråret 2020. Her begyndte de første store nedlukninger, og dengang annullerede virksomheder ordrer på stribe, mens fabrikkerne i Kina satte produktionen på pause.

Rederierne var bekymrede, men det udviklede sig ganske anderledes, end mange dengang forventede. For der blev ikke længere brugt penge på rejser, restaurantbesøg, sportskampe eller andre fornøjelser, som tidligere var en vigtig del af forbruget. I stedet vendte forbrugerne sig mod de fysiske produkter, som ofte er produceret i Kina eller andre asiatiske lande. Alt fra fladskærme til sko og møbler blev pludselig efterspurgt som aldrig før.

»Det forbedrede resultat skyldes den fortsatte ekstraordinære markedssituation i Ocean. Udfordringerne i de globale forsyningskæder og deraf følgende højere fragtrater har varet længere end tidligere antaget,« skriver Mærsk.

Det fik for alvor indtjeningen til at eksplodere i containerrederierne og har de senere år dramatisk øget indtjeningen i Mærsk.

Mærsk offentliggør regnskab for andet kvartal onsdag morgen.