Obl. kl. 11.50: Negativ stemning trods solide aktiefald

Det danske obligationsmarked ligger fredag middag i negativt terræn, hvilket sker til trods for en fortsat sur stemning på de europæiske aktiemarkeder. Fredag formiddag kom der tal for den britiske BNP-vækst i fjerde kvartal, hvor der var tale om et større fald end ventet. Det øger spændingen frem mod offentliggørelserne for den amerikanske og den europæiske BNP-vækst i fjerde kvartal. Investorerne afventer nu eftermiddagens regnskab fra den amerikanske industrigigant General Electric.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, ligger fredag middag 0,61 point lavere i kurs 103,34 med en effektiv rente på 3,54 pct. Blandt realkreditobligationerne ligger 4-35'erne 0,50 point lavere i kurs 90,95 med en effektiv rente på 5,01 pct.

Investorerne havde fredag formiddag fokus rettet mod Storbritannien, som er første land med et bud på den økonomiske udvikling i fjerde kvartal. BNP-væksten viste et fald på 1,5 pct. sammenlignet med et fald på 0,6 pct. kvartalet forinden. Analytikerne havde ventet et fald på 1,2 pct.

- Den britiske økonomi opfylder nu de tekniske krav for at befinde sig i en recession med to på hinanden følgende kvartaler med negativ vækst. Det var imidlertid ikke så overraskende - det var mere størrelsen af faldet som overraskede, udtaler seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingø hos Handelsbanken til RB-Børsen. EU-kommissionen sænkede mandag BNP-væksten i eurozonen for 2009 til et fald på 2,8 pct., men dette kan vise sig for højt, idet der ikke er taget højde for det forværrede britiske tal. Spændingen er nu øget frem mod den amerikanske BNP-vækst for fjerde kvartal i næste uge og for eurozonen om tre uger, bemærker seniorøkonomen.

Eurostat var fredag formiddag aktuel med første udgave af den samlede PMI-erhvervstillidsindikator for januar, som dækker for både industrien og servicesektoren. Indikatoren viste en marginal fremgang til 38,5 i januar sammenlignet med 38,2 måneden forinden. Analytikerne havde ventet et fald til 37,4.

I eftermiddag rettes fokus mod det amerikanske boligmarked med opgørelsen over salget af eksisterende boliger for december. Yderligere tilbagegang er i sigte, da økonomerne venter et fald til 4,4 mio. enheder fra 4,49 mio. i november.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )