Nye topchefer får svært ved at løfte kursen

Analyse fra Gudme Raaschou viser, at specielt de nye topchefer i SAS og DFDS får svært ved at trække kursen op.

Det er aktiechef Tue Østergaard fra Gudme Raaschou Bank der har stillet skarpt på en række nye topchefer i relation til deres muligheder for at løfte kursen. Og her peger pilen i retning af, at specielt de nye topchefer i SAS og DFDS, Mats Jansson og Niels Smedegaard, går en udfordrende tid i møde, skriver dagbladet Børsen.

"Niels Smedegaard og Mats Jansson er begge dygtige ledere, men det er en tung arv, som de hver især skal løfte. DFDS ligger allerede på et højt niveau efter et succesrigt år, hvor aktiekursen er steget kraftigt, og SAS er ikke færdig med at nedbringe omkostningsniveauet i selskabet, men skal presse yderligere effektivitet ud af både materiel og personale. Så stjerneeffekten overskygges her nok lidt af arbejdstøjet,« siger aktiechef Tue Østergaard fra Gudme Raaschou Bank til Børsen.

Ifølge Tue Østergaard, så finder man flere selskaber, hvor en ny topchef med det samme hurtigt sætter et stort præg på selskabets udvikling.

Han peger på den nye topchef i emballageproducenten Brdr. Hartmann, Peter Arndrup Poulsen, der lynhurtigt har kommunikeret en klar vej ud af krisen. Også hollænderen Tom Bouten, der er ny mand i spidsen for den nye slanke udgave af GN Store Nord, mener Tue Østergaard kan trække selskabet i den rigtge retning efter flere turbulente år.

»Topledelsens indflydelse kan selvfølgelig ikke stå alene, idet man altid bør tage udgangspunkt i en grundlæggende analyse af såvel selskabets nøgletal som markedssituation. Men når det er sagt, så er de signaler, som ledelsen sender ligesom selve kommunikationen af ledelsens strategiplan en væsentlig faktor, der har betydning i markedet. Her vil nogle topledere have succes med at ændre på markedets opfattelse af selskabet, mens andre har knap så gode muligheder,« forklarer Tue Østergaard.

Af eksempler på topledere der hurtigt har rykket kursen efter tiltrædelsen nævner han Eric Rylberg i Keops og Ditlev Engel i Vestas.