Nye coronasmittede i Beijing skræmmer investorer: Aktier i rødt over hele verden

Aktier er igen hyllet ind i røde tal over hele linjen, efter at de kinesiske myndigheder har lukket et stort madmarked og flere dele af Beijing ned efter en række nye coronatilfælde i landets hovedstad.

Myndighederne i Beijing tester igen flere tusind mennesker for coronasmitte, efter at en række nye tilfælde er blevet sporet tilbage til et kæmpe madmarked i hovedstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/Ritzau Scanpix

Investorerne er vågnet til en dyster ny uge på de internationale finansmarkeder, og over hele verden ser aktier rødt mandag morgen.

I Danmark er eliteindekset, C25, nede med 2,6 procent, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks mandag morgen er faldet over 2,5 procent.

I USA peger såkaldte futures på fald på mellem 2,5 og 3,6 procent for de store indeks, når børsen i New York åbner kl. 15.30 dansk tid. Hvis det toneangivende Dow Jones Industrial Average-indeks falder cirka tre procent mandag, vil det officielt være røget ind i en korrektion, som i aktieverdenen er defineret som et fald på over 10 procent fra den seneste top.

Den pessimistiske stemning på aktiemarkedet startede i sidste uge, da der begyndte at være bekymringer om en potentiel anden bølge af coronavirus i USA. En stigning i antallet af nye smittede i de folkerige stater Californien, Texas og Florida var særligt med til at udløse en frygt for, at virusudbruddet langtfra er overstået.

Den frygt blev yderligere forstærket mandag, efter nyheden om at Kinas hovedstad også har set flere nye coronatilfælde. På få dage er der blevet registreret over 80 nye smittede, som alle kan kobles til et stort madmarked, der forsyner store dele af hovedstaden med kød og grøntsager. De kinesiske myndigheder har nu lukket madmarkedet og flere dele af Beijing ned. Samtidig er der en kraftig stigning i smitteudbredelsen i Sydamerika og Indien.

Ikke et nyt blodbad

Selv om de seneste, nye coronatilfælde har ramt investorernes humør, tror mange aktiestrateger ikke, at vi er på vej mod samme blodbad, som vi så på finansmarkedet i februar og marts.

»Da virussen spredte sig som steppebrande i starten af året, løb investorerne skrigende væk, fordi de troede, at nedlukningerne ville lamme verdensøkonomien. Sundhedskrisen var en ukendt faktor, men nu hvor eksperterne har en bedre forståelse af covid-19, er noget af frygten aftaget,« skriver David Madden, markedsanalytiker hos CMC Markets i London, i en kommentar.

»Hvis antallet af nye tilfælde fortsætter med at stige, vil regeringerne formentligt være bedre rustede til at tackle problemet, fordi de har fået den nødvendige erfaring. Det kan smitte af på markedet, så måske investorerne bliver vant til, at der indimellem kommer en stigning i nye tilfælde,« siger han.

Aktierne har ignoreret den dystre virkelighed

Indtil sidste uge var aktier steget mellem 30 og 40 procent siden markedet bundede 23. marts på toppen af coronapanikken. Det bemærkelsesværdige aktieopsving kom samtidig med deprimerende økonomiske nøgletal, der peger på den værste nedtur siden Depressionen i 1930erne.

Hvordan aktier har kunnet ignorere den dystre virkelighed, har forbløffet mange – inklusive flere investeringsveteraner – men skal i høj grad tilskrives de gigantiske redningskranse fra centralbankerne og regeringerne verden over. Derudover har genåbningen af store dele af Europa og et stort fald i europæiske coronatilfælde også været med til at skabe god stemning.

Efter det hurtige comeback er David Madden fra CMC Markets derfor ikke så overrasket over, at investorerne nu tager noget profit og holder pause for at trække vejret. Han forklarer, at det seneste store fald på markedet kan vise sig kun at være et »bump på vejen, snarere end starten på et kæmpe skift i humøret«.

»Investorerne har i lang tid hørt historier om faldende infektionsrater, så en relativ lille, ny stigning er kommet som et stort chok. Et lejlighedsvis hop i antallet af nye tilfælde kan blive det nye normale,« skriver han i sin kommentar.