Blodbad på Wall Street: Investorer frygter ny bølge af coronavirus

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Torsdag lukkede Dow Jones Industrial Average-indekset med et fald på 6,9 procent, hvilket markerer dets værste dag siden marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Så er det fredag og tid til ugens sidste businessoverblik fra Berlingske. Vi skal blandt andet forbi regeringens nye krisefond til erhvervslivet og de store kvaler, den stærke dollar forvolder danske eksportvirksomheder.

Men først skal vi se på den seneste nedtur på aktiemarkedet.

1. Blodbad på Wall Street

Det gik lige så godt på aktiemarkedet. Men nu har bekymringer om, at verden vil blive ramt af en ny bølge af coronavirus skræmt investorerne, og det var torsdag med til at hive tæppet væk under Wall Street.

Torsdag lukkede Dow Jones Industrial Average-indekset med et fald på 6,9 procent, hvilket markerer dets værste dag siden marts. Det brede S&P 500-indeks faldt med 5,9 procent, mens det teknologitunge Nasdaq sluttede dagen 5,3 procent lavere. Wall Streets »frygtmåler« – VIX-indekset – begyndte også at røre på sig igen, og steg torsdag næsten 50 procent til over 40 – det højeste niveau siden april.

Det var samme historie i Europa, hvor alle de store børser lukkede med markante fald. Fredag morgen tegner til at blive en rød dag i Europa også, og futures peger på fald i alle europæiske indeks.

Ifølge det amerikanske investormedie MarketWatch stiger antallet af covid-19 smittede i mere end 20 stater i USA, hvilket har bragt frygten for en anden bølge tilbage på investorernes radar. Store dele af USA var ellers begyndt at åbne igen, hvilket havde hjulpet aktiemarkedet til store stigninger de seneste par uger.

Markedets bekymring er, at en ny runde coronavirus vil føre til flere nedlukninger og som konsekvens lamme økonomien og ramme virksomhedernes indtjening.

2. Staten klar med krisefond til erhvervslivet

Ti milliarder kroner. Så stor er den krisefond, som regeringen nu er klar med til at redde dansk erhvervsliv gennem coronakrisen. Det skriver Berlingske.

Fonden – med arbejdstitlen »Investor of last resort« – fungerer ved, at staten enten alene eller sammen med private investorer kan skyde egenkapital ind mod at få ejerandele i de virksomheder, man støtter. På den måde kommer den til at minde om den rolle, Finansiel Stabilitet spillede i perioden efter finanskrisen.

»Forslaget er et signal om, at regeringen har en klar forståelse for, hvor alvorlig situationen er for nogle konkrete erhvervsområder. Og frem for alt; hvor alvorlig krisen kan blive,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Industri (DI), til Berlingske.

»Vi har respekt for sådan et initiativ. Det er en nødfaldskærm for nogle virksomheder, som kan blive nødvendig. Men vi skal for alt i verden undgå, at vi kommer dertil, og at det bliver nødvendigt. Vi vil normalt sige, at det var en dårlig løsning, men der er intet, der er normalt lige nu,« siger han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3. Nyt problem for dansk eksport: dollarens nedtur

Dollaren er faldet fem procent de seneste to uger, og det er dårligt nyt for de danske eksportvirksomheder, der i forvejen er hårdt ramt af coronakrisen. Det skriver Finans.

Når dollaren svækkes, bliver det nemlig dyrere for amerikanerne at købe danske varer, hvilket kan lægge en dæmper på eksporten til USA. Med en eksportandel på 12 procent er USA Danmarks næststørste eksportmarked.

»Det rammer direkte ind i virksomhedernes konkurrenceevne. Vi har haft nogle år med en stærk dollar og en stærk amerikansk økonomi, som var godt for vores eksport, men nu er situationen vendt på hovedet, og det er uheldigt. Vi har brug for al den medvind, vi kan få for at få gang i eksporten igen,« siger Allan Sørensen, cheføkonom hos Dansk Industri, til Finans.

4. Kurhotel Skodsborg præsenterer underskud for 14. år i træk

Det firestjernede luksusspahotel Kurhotel Skodsborg har endnu en gang kørt med underskud og præsenterede for 2019 en bundlinje på minus 18,2 mio. kr. Det skriver Børsen.

Siden 2005 har hotellet ikke kunnet hive et overskud hjem, og derfor har Augustinus Fonden, der har ejet hotellet i 26 år, været klar med kapitalindsprøjtninger. I år lyder indsprøjtningen på 40 mio. kroner.

»Det er på ingen måde et tilfredsstillende resultat, men jeg er positiv omkring fremtiden,« siger Susanne Åberg, adm. direktør i Kurhotel Skodsborg, til Børsen.

I 2018 endte underskuddet på 19,7 mio. kroner.

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Torsdag bød på et skarpt frasalg af amerikanske aktier i løbet af eftermiddagen og aftenen dansk tid. Der var røde tal på børserne rundt omkring i verden og her til morgen er aktiemarkederne i Fjernøsten negative. Årsagen til frasalget er, at markederne var kørt ekstremt hurtigt og kraftigt op på det seneste, og en erkendelse blandt investorerne af, at usikkerheden fortsat ikke er ovre endnu. Der er selvsagt fortsat stor økonomisk usikkerhed, politisk risiko, og en anden runde af smittespredning er heller ikke udelukket. Det var særligt nyheder om smittespredning i det vestlige og sydlige USA, der fik fokus, mens finansminister Steven Mnuchin var ude at sige, at man ikke vil lukke økonomien ned igen. Det generelle billede af USA er fortsat, at smittespredningen er stabiliseret. Det vil fortsat få fokus i dagens løb, selv om et kraftigt frasalg af aktier herfra synes usandsynligt både på grund af den fortsatte støtte fra regeringer og centralbanker, men ikke mindst fordi investorerne stadig er pessimistisk positioneret.
  • Bliver vi ved økonomien, får vi i dag en temperaturmåling på industrien i Europa. Vi får tal fra industriproduktionen i Storbritannien og euroområdet, og tallene er interessante i lyset af den massive økonomiske krise, Europa har oplevet under coronakrisen.
  • Vi får også tal fra forbrugertilliden og forventningerne i Michigan i USA, der vil give investorerne et praj om, hvordan forbrugerne har det i verdens største økonomi i øjeblikket. Målingen vil formentlig give et praj om, at maj var en bedre måned end april, og at optimismen stille og roligt vender tilbage, efter økonomien praktisk talt lå i dvale i april.

Det sker på markederne:

Indeks & udvikling i procent.

Aktier USA lukkekurser torsdag
Dow Jones: -6,90 procent
S&P 500: -5,89 procent
Nasdaq: -5,27 procent

Asien indeks fredag kl. 05.35

Japan Nikkei: -0,9 procent
Hongkong Hang Seng: -1,2 procent
Kina CSI: -0,5 procent