»Kong Dollar« er tilbage – stærkeste niveau i 16 måneder

Dollaren er skudt i vejret, og står du ikke lige og skal et smut over Atlanten, er det godt nyt. Danmark eksporterer nemlig for knap 170 milliarder kroner til USA om året, og både virksomheder og investorer får medvind af den lavere kronekurs.

Dollaren er i høj kurs – bogstavelig talt. En dollar koster nu 6,57 kroner, den højeste pris siden juli 2020. Arkivfoto: Andre Coelho/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det største fald i seks år.

Sådan ser virkeligheden ud for den danske krone og euroen, når man sammenligner dem med den amerikanske dollar, der de seneste uger har været på himmelflugt. Kronen er siden nytår faldet cirka otte procent, hvilket markerer den største svækkelse over for dollaren siden 2015. Alene de seneste tre uger er kronen faldet tre procent, og det vækker opsigt i valutaverdenen.

»De sidste fire-fem år har valutamarkedet ligget lidt stille, men er nu virkelig begyndt at rykke på sig. Den bevægelse, vi har set i de seneste ugers tid, er den største bevægelse, jeg kan mindes i de senere år,« siger Andreas Steno Larsen, global chefstrateg hos Nordea.

En dollar koster nu 6,57 kroner mod 6,37 kroner i slutningen af oktober. I starten af 2021 kunne du købe en dollar for godt seks kroner.

Medvind til dine aktier

Og hvad betyder den stærke dollar så for dig?

Hvis du er investor og opsparer, er det formentlig godt nyt. USA har verdens største aktiemarked, og selv hvis du ikke ejer enkeltaktier fra Wall Street, er du højst sandsynligt eksponeret mod aktier i dollar gennem din pension eller investeringsfonde. 60 procent af det globale aktieindeks MSCI All Countries World er amerikanske aktier, hvor de største positioner er Apple, Microsoft og Amazon. Når dollaren stiger, stiger værdien af dine aktier også, når man omregner til kroner.

Et eksempel: Du har købt en Appleaktie til dagskursen på 151 dollar. Med den nuværende dollarkurs er den aktie 992 kroner værd. Styrkes dollaren til 6,90 kroner – som for eksempel Nordea forudsiger – bliver din Appleaktie pludselig 1.042 kroner værd. Du har altså tjent 50 kroner udelukkende på valutakursmedvind.

Derudover vil det også være positivt for en række danske virksomheder. USA er nemlig en af Danmarks største handelspartnere, og ifølge tal fra Danmarks Statistik eksporterede danske virksomheder varer og tjenester i 2020 for 168 milliarder kroner til amerikanerne. Vi importerede amerikanske varer for 94 milliarder kroner og har dermed et handelsoverskud på 74 milliarder kroner med USA. I det regnestykke er det bedst for de danske virksomheder, at kronen svækkes.

»De vil stå bedre i konkurrencen mod amerikanske virksomheder med tilsvarende varer. De vil formentlig opleve et større salg, fordi deres produkter kommer til at fremstå billigere,« forklarer Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Win-win for pharma

Helt specifikt peger han på den danske pharmasektor som en af de største vindere. I 2020 var 59 procent af al dansk eksport til USA medicin, svarende til 99 milliarder kroner.

»Hele sundhedssektoren og sundhedsaktier har det som regel rigtig godt med en stærk dollar. Og det er, fordi det amerikanske marked er så kæmpestort, helt uforholdsmæssigt stort. I træskolængder er det sådan, at USA mere eller mindre forbruger halvdelen af al verdens medicin,« siger Frederik Engholm.

»Det er helt crazy, når man tænker på, at de er en relativt beskeden andel af verdens befolkning. Det handler om, at de på alle mulige måder har et fuldstændig tosset medicinalsystem, hvor man overbehandler og udskriver en masse medicin,« tilføjer han.

»Det betyder bare, at det amerikanske marked bliver særlig vigtigt for sundhedssektoren. Når dollaren styrkes, oplever man som dansk medicinalvirksomhed, at det salg, man har i USA, bliver mere værd i kroner.«

Selvom det lyder, som om der kun er positive effekter af en stærk dollar, er der dog også væsentlige ulemper. Mange udviklingslande har nemlig optaget gæld i den amerikanske valuta, og når den går op, stiger staternes udgifter dermed også. Derfor kan en styrket dollar også føre til lavere økonomisk aktivitet i lande som Brasilien og Tyrkiet.

Derudover er de fleste råvarer afregnet i dollar – kobber, olie, naturgas og så videre. Det vil sige, at energipriser og materialeomkostninger kan komme til at stige endnu mere i pris.

Høj inflation og energikrise

Grunden til den store dollarstyrkelse er tofoldig. For det første er inflationen steget overraskende meget i USA og har med 6,2 procent nu nået det højeste niveau siden 1990. Frygten for en overophedning har lagt pres på den amerikanske centralbank til at hæve renten og sætte farten op på afviklingen af sit gigantiske opkøbsprogram. Begge dele gør dollaren mere populær.

For det andet gennemgår Europa – og især Tyskland – en energikrise, der ifølge Andreas Steno Larsen fra Nordea kan sætte hele kontinentets vækst i stå i 2022. Det gør euroen – og dermed kronen – mindre attraktiv, hvilket hjælper til at sende dollaren opad. I denne uge steg prisen på naturgas igen voldsomt i Europa, efter at Tyskland suspenderede godkendelsen af Nord Stream 2-gasledningen.

Ballade om gasledningen Nord Stream 2 har igen skubbet prisen på europæisk naturgas op i det højeste niveau nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen/AFP/Ritzau Scanpix.

»Tyskland er nok det land i verden, der er hårdest ramt af de stigende energipriser. Tyskland er håbløst selvuforsynende, og det går ud over udsigterne for europæisk økonomi. Jeg bliver ikke overrasket, hvis Tyskland ikke vækster i 2022, bare som resultat af det vi ser på energifronten,« siger Andreas Steno Larsen.

»Men det store ryk nu er først og fremmest drevet af overraskelsen på inflationssiden i USA. Den er meget højere, end nogen turde forudsige,« tilføjer han:

»Vi tror på mere dollarstyrkelse, og vores prognose siger, at den skal op i 6,90 kroner i slutningen af 2022. Jeg tror dog, at styrkelsen kommer hurtigere end senere, og den største bevægelse kommer inden for de kommende kvartaler.«

Også Danske Bank og den amerikanske storbank Morgan Stanley forudser en stærkere dollar over de kommende kvartaler. Deres prognoser ligger på henholdsvis 6,78 kroner og 6,66 kroner.