Klumme: Ingen aktier tak – efter at Fed har leveret varen, er markedet igen nervøst

Aktiemarkedet fik, hvad det ville have fra den amerikanske centralbank, men har allerede flyttet fokus til de næste store temaer: global vækst og handelskrigen mellem USA og Kina. Ingen af delene emmer af optimisme, så investorerne er begyndt at blive nervøse.

Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, gav investorerne, hvad de ville have, men markedet er allerede rykket videre til de næste store temaer: Global vækst og handelskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds/EPA/Ritzau Scanpix

Det har på alle måder været en bemærkelsesværdig uge for finansmarkederne.

Brexit fyldte igen det meste af nyhedsfladen i Europa og er nu efter en masse tovtrækkeri blevet udskudt i hvert fald indtil midt-april.

Trump skabte igen forvirring over fremskridtet i handelsforhandlinger med Kina og har sendt sin finansminister, Steven Mnuchin, og handelsrepræsentant Robert Lighthizer til Beijing i næste uge for at komme nærmere en aftale.

Og så var der Deutsche Bank/Commerzbanks ægteskabsplaner, Boeings fortsat groundede Boeing 737 Max-fly og umanerligt dårlige PMI-tal fra Tyskland, som viste at industriaktiviten er faldet til det laveste niveau i seks år – av, av.

Men alt det blegner ved siden af den amerikanske centralbanks (Federal Reserve – Fed) kovending. I en overraskende udmelding aflyste Fed to forventede renteforhøjelser i år med argumentet om, at væksten er på vej ned i gear, og at der er for mange politiske risici i verden.

Lave renter er normalt noget aktiemarkederne jubler over, men ikke denne gang. Investorerne valgte i stedet at fokusere på de nye vækstprognoser (som altså med 2,1 pct. vækst i USA i 2019 ikke er så ringe endda) og begyndte at blive bange for, at den globale økonomi er på vej ind i en seriøs afmatning. Det var den samme reaktion, som vi så efter ECB-mødet tidligere i marts.

Det store aktieopsving siden nytår har primært været drevet af markedets – korrekte – forventning om, at Fed ville vende på en tallerken. Nu har vi fået det bekræftet, og så begynder markedet at lede efter nye ting at fokusere på for at retfærdiggøre yderligere kursstigninger.

Dér dukker global økonomisk vækst og handelskrigen op som de mest nærliggende temaer. Desværre er der ikke umiddelbart nogen gode nyheder at finde i nogen af de lejre, og det begynder at gøre aktiemarkedet nervøst.

Samtidig er der også en række andre advarselslamper, som er begyndt at blinke, og det puster til vækstfrygten. Blandt andet er renterne på amerikanske statsobligationer faldet til det laveste niveau siden januar sidste år, mens det toneangivende S&P 500-indeks er et mulehår fra at ramme sit rekordniveau.

Renterne er normalt lave, fordi obligationsinvestorerne tror, at økonomien bremser op, og der måske kan komme en recession. Hvis de har ret, burde aktierne være på vej i dørken.

Aktiekurserne er normalt høje, fordi investorerne tror, at der er stærk økonomisk vækst på vej, som kan hjælpe virksomhederne til at tjene mange penge. Hvis de har ret, burde renterne være høje for at dæmme op for en potentiel overophedning.

Det store spænd mellem de to lige nu indikerer altså, at aktie- og obligationsinvestorerne ikke er enige og arbejder ud fra to forskellige virkeligheder. Det er noget, der bekymrer de strateger, jeg snakker med.

De siger, at det normalt er obligationsmarkedet, der har ret, og at aktier derfor går en svær tid i møde på den korte bane. De sidste to gange, hvor spændet også var bemærkelsesværdigt stort, var i januar og september sidste år – begge gange kort før aktiemarkedet tog en tur ud over klippen, som grafen viser.

Usikkerheden er også begyndt at dukke op i de underliggende markedsdata. Ifølge Bank of America strømmede der 20,7 milliarder dollar ud af aktier i den forgange uge, samtidig med at den globale allokering til aktier faldt til det laveste niveau siden september 2016. Men trods den negative stemning er Bank of America stadig klar på aktier og siger, at S&P kan stige til over 3.000 inden for de næste tre måneder. S&P bliver i øjeblikket handlet omkring 2.850.

Der er altså meget blandede holdninger til, hvor aktiemarkedet er på vej hen. Men én ting er dog sikker – billedet er blevet væsentligt mere mudret siden det klare købssignal i starten af januar.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre ting, jeg talte med mine aktiekilder om i denne uge:

Guld skinner igen, efter at Fed tager overraskende blød drejning
Guld har det godt, når dollaren falder, og centralbanker fører løs pengepolitik. Begge dele sørgede Federal Reserve for i denne uge, hvilket kan være den katalysator guld har brug for, for at komme ud af sit dødvande, siger Craig Erlam, seniorstrateg hos Oanda i London. Guld har kæmpet med at stige den seneste måned og været fanget omkring 1.320 dollar, men kan ifølge Erlam stige til 1.350 dollar efter den hjælpende hånd fra Fed.

Faresignaler fra den amerikanske forbruger
De amerikanske husholdninger er nogle af de største drivkræfter for verdensøkonomien og dermed aktiemarkedet. På det seneste har der vist sig spæde tegn på, at forbrugerne kan blive ramt af rentestigningerne i USA og balladen på finansmarkederne i fjerde kvartal sidste år, hvilket er endnu et usikkerhedselement for aktieinvestorer, siger Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea. De højere renter rammer boligmarkedet, da det bliver dyrere at låne penge til boligkøbet.

Aktier står over for en 15 pct. korrektion
Curt Custard, investeringschef hos Newton Investment Management, siger, at aktiemarkedet vil fortsætte med at være volatilt over de næste 24 måneder, primært på grund af aftagende global vækst. Derfor tror han, at der kan komme en korrektion i markedet, hvor aktier falder 10-15 pct. Han regner med, at det bare bliver en »normal« nedtur, og på ingen måde noget lig det, vi så under finanskrisen.