Derfor bider aktier ikke på redningsplanken fra USAs centralbank

Den amerikanske centralbank – Federal Reserve – har til de flestes overraskelse aflyst rentestigninger i 2019. Det er normalt godt nyt for aktier, men denne gang virkede manøvren omvendt, og markedet er faldet i både USA og Europa.

USAs centralbankchef, Jerome Powell, under onsdagens pressekonference, hvor han afviste renteforhøjelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Da den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), onsdag aften dansk tid meddelte, at der ikke kommer renteforhøjelser i 2019, fik aktiemarkedet det præcis, som det gerne ville have det.

Efter blodbadet på finansmarkederne i efteråret har investorerne tigget om en pause med rentestigningerne i USA, og Federal Reserve var allerede i januar ude at sige, at det kunne den da nok godt gå med til. Ultraløs pengepolitik fra globale centralbanker har siden finanskrisen været den hemmelige juice bag den tiårige aktieoptur, så udsigterne til fortsat højere renter i USA har hængt som en af de mørkeste skyer over investorerne.

Alligevel var aktiemarkedet ikke imponeret over Feds overraskende bløde udmelding. Amerikanske aktier steg kortvarigt, men endte bredt set i negativt territorium onsdag, mens europæiske aktieindeks med et par få undtagelser gik i rødt hele torsdagen. Det er der tre forklaringer på:

1.

Bankaktierne blev hårdt ramt af de nye prognoser og var med til at trække de bredere markeder ned i både USA og Europa. Høje renter er normalt godt for finanssektoren, fordi det betyder, at bankerne kan tage flere penge for at låne penge ud. I december havde centralbanken signaleret, at den ville hæve rente to gange i 2019, så helt at fjerne rentestigninger blev af markedet set som en kovending. For længere tid siden var prognoserne endda, at der kunne komme tre til fire ændringer i år.

2.

Aktier har nydt en fænomenal optur siden nytår, især drevet af indikationer fra Fed om, at den ville trykke på rente-pauseknappen. Derfor var onsdagens udmelding delvist priset ind i kurserne. Der er et mundheld i aktieverdenen, der hedder, at det »nogle gange er bedre at rejse end at ankomme«.

3.

Den nye, lavere renteprognose kommer, fordi Fed vurderer, at den økonomiske vækst er aftagende, hvilket formentlig vil kunne mærkes på selskabernes omsætning og dermed tynge aktierne. Centralbanken ser nu, at BNP-væksten lander på 2,1 pct. i år mod 2,3 pct. forventet i december og hele 2,5 pct. i september.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

»For aktiemarkedet er bekymringer om vækst vigtigere end 25 basispoints forskel i Feds rente,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com, i en kommentar.

Han siger, at der siden mødet i december ikke er meget, der har ændret sig i økonomien, udover en elendig amerikansk jobrapport, der dog kommer efter en periode med virkelig stærk jobvækst.

»Det signalerer over for mig, at Fed har skiftet mening for nemt. Omskiftelighed er ikke en god egenskab for en centralbank, og der er en risiko for at Fed-medlemmerne drejer 180 grader igen,« skriver han. »Det er tydeligt, at Fed her og nu har smidt håndklædet i ringen. Banken blev bange efter de store markedsbevægelser i fjerde kvartal og besluttede, at markedet ikke kan håndtere flere rentestigninger inden for en overskuelig fremtid. Det kan ændre sig igen.«

Feds beslutning er »alfa og omega«

Reaktionen blandt aktierne kunne dog have set meget værre ud, hvis USAs centralbank ikke havde ændret kurs. Markedet havde inden onsdagens møde allerede priset nul renteforhøjelser ind i 2019 og var begyndt at forberede sig på, at der kunne komme en rentenedsættelse i stedet. Havde Fed derfor holdt fast i sin højere renteplan for 2019, var der opstået et stort spænd mellem markedet og centralbanken, hvilket ifølge Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, kunne have sendt aktier på en ny nedtur.

»Feds kovending er alfa og omega. Hvis det ikke var sket, så tror jeg, vi kunne have trukket en lige linje ned fra december og fortsat den nedtur. Det er vigtigt, at investorerne får bekræftet, at der ikke kommer renteforhøjelser i år,« siger han.

»Sidste år der var det pengepolitikken, der var den begrænsende faktor. Nu har vi fået den af vejen, og så kan vi skifte fokus og begynde at kigge på vækstbilledet,« tilføjer han.